71

Според новия общински заем: Лихвите помпат цените на Колежа и "Лаута" с още 7 млн.

Стадионите на „Ботев” и „Локомотив” ще поскъпнат общо с минимум 7 млн. лв. заради лихвите по новия общински заем, който администрацията смята да тегли за довършването на двете съоръжения. Това става ясно от предложението на кмета Здравко Димитров до Общинския съвет.

Градоначалникът разчита на сесията днес местният парламент да одобри поемането на нов общински дълг от 44 млн. лв. По 12 милиона са предвидени за завършването на Колежа и съоръжението в парк „Лаута”, за да могат двата стадиона да получат лиценз 4 от УЕФА за провеждането на международни мачове. Други 20 милиона от заема отиват за реконструкцията на плувен комплекс „Младост”, изграждането на 50-метров басейн и подобрения в Спортния диспансер.

През март администрацията получи от Общинския съвет мандат да преговаря за бъдещия кредит. Според предложението на Здравко Димитров до местния парламент

заемът може да бъде изтеглен за срок от 20 години

с лихва не по-висока от 3% и 1% такса за администриране и обслужване на кредита за целия период. Засега не става ясно по каква схема ще се изплаща дългът и ще има ли гратисен период за главницата.

Финансистите са разделени в мненията си дали тегленето на кредит в момент на икономическа и политическа криза е добра стъпка. Когато става дума за фирми, експертите са единодушни, че рисковете са минимални, защото на банковия пазар все още има евтини финансови ресурси, а ръстът на инфлацията изпреварва значително очакваното повишение на лихвите. Когато става дума за Общината обаче, която разчита за собствените си приходи основно на местните данъци, такси и услуги, въпросът е спорен. Всеки момент се очаква Европейската централна банка да повиши основния лихвен процент, което ще доведе до домино с лихвите на търговските банки в следващите години, предупреждават експертите. Те се съмняват дали това е отчетено от финансистите в Общината при съставянето на обосновката за новия дълг и прогнозите за неговата тежест върху бюджета в следващите години. По молба на „Марица” банков експерт изчисли, че в най-добрия случай заемът от 44 милиона ще поскъпна най-малко с 13 млн. лв. разходи за лихви и такси, ако Общината успее да договори лихва под 3% за целия период. Това обаче ще е много трудно при очакваната промяна на EURIBOR  от ЕЦБ. При положение че близо 55% от средствата по новия дълг ще отидат за строителството на двата стадиона, те ще поскъпнат най-малко със 7 млн. лв. заради лихвите по кредита, а не е изключено сумата да скочи и двойно, ако лихвата претърпи промяна в следващите години.

От предложението на кмета Здравко Димитров се разбира още, че съвсем скоро

Общината ще трябва да задели още 11,5 млн. лв. за завършването на стадиона на ПФК „Ботев 1912” АД.

В обосновката е записано, че за да получи съоръжението лиценз 4+ от УЕФА, е необходимо да бъдат извършени строителни дейности на обща стойност 53 458 079,13 лв. Както е известно, с постановление на МС от 28 февруари 2020 г. кабинетът „Борисов 3” осигури 25 милиона държавна помощ за Колежа. В Общинския съвет пък вече гласуваха от местната хазна да бъдат преведени близо 5 млн. лв. за различни дейности и доставки на обекта. Сметките показват, че и да бъде изтеглен новият общински заем, от който 12 милиона ще отидат за строежа на Колежа, ще са необходими още 11,5 млн. лв., за да бъде завършен стадионът.

В същото време общинските съветници са в неведение колко точно пари са изразходвани до момента за построеното на Колежа и защо, ако все още не са изразходвани 25-те милиона държавна помощ, на обекта почти не се работи. От предложението за новия заем не се разбира какво точно ще бъде свършено с въпросните 25 млн. лв., за какви дейности са предвидени парите от банковия заем и как ще бъдат изразходвани другите 11 458 079,13 лв., които ще се осигуряват от общинския бюджет.

 

Броим 11 млн. по старите кредити до края на годината

Според прогнозата на кметската администрация, внесена в местния парламент на 12 април 2022 г., общинският дълг през 2025 г. ще набъбне до 127 млн. лв. през 2025-а. Това е над 60% от собствените приходи, които в момента са под 200 млн. лв. и няма големи възможности да бъдат увеличени съществено.

При тази прогноза трябва да очакваме, че и през следващата година се планира вземане на нов дълг за покриване на бюджетния дефицит. 

Само за тази година разходите по обслужване на всички дългове (лихви и главници) са над 11 млн. лв.

 

 

 

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?