Следвайте ни

Спас Гърневски: В два петъка - една цел!

Еднаквият език на Антон Кутев и Румен Радев в атаките срещу управлението ясно показват какви са плановете на президента, който е всичко друго, но не Обединител на нацията

viber icon

В комунизма, когато конгресите на КПСС и БКП съвпадаха по време, „Работническо дело“ гърмеше на първа страница „Два конгреса - една цел!“. Подобен синхрон в действията между БСП и президента се получи в последните два петъка при атаките им срещу управлението на страната.

По време на последния  петъчен парламентарен контрол Антон Кутев от БСП прочете декларация от името на партията си. В нея със специфичния за червените арогантен  език ораторът изнесе дълга тирада от популистки внушения, касаещи одобрените от правителството допълнителни разходи за 2018 г. С клеветнически  тон опита да внуши за някаква организирана кражба на близо 2 млрд. лева. Кутев заяви, че знаел неколцината, които ще се облажат, но както обикновено правят и другарите му, не спомена нито едно име. Отричайки принципите за разпределение на допълнителните средства от правителството, най-нагло започна да изброява обектите по някакво свое виждане за разпределението им. Наложи се все пак да бъде приземен от министър Ананиев, присъствал в този момент в залата. С безспорни аргументи бе обяснено на левицата, че тези средства не променят рамката на закона за бюджета за 2018 г., а са допълнително привлечени в хазната суми, благодарение на

безкомпромисната битка на правителството с корупцията

и сивата икономика. С подобни средства изцяло и според действащите закони, със свое Решение  може да се разпорежда всеки кабинет, реализирайки приоритети от управленската си програма. 

За да атакуваш инвестиция от над 1 милиард лева в инфраструктурата (и то спестени от пипалата на сенчестата икономика) трябва да си безобразно циничен политик, затънал до шия в злобата и безпомощността на своята бездарна партия. Да говориш едновременно, от една страна, за придобити от борба с корупцията огромни средства, а когато те се влагат в решаване на обществено значими приоритети, да внушаваш, че това е корупция, е висш пилотаж в демагогията,  който само летците от БСП  са обучени да изпълняват. Защото, уважаеми льотчици, хората от Северна България неистово чакат магистралите и пътищата, за да наваксат в развитието си своите региони. Българското правителство официално е записало и публично е обявило в програмата си този безспорен приоритет. Защото от самото начало управляващата ГЕРБ е наясно с европейския принцип на управление, а именно:

Управлението и на национално, и на местно ниво не трябва да се занимава с бизнес, а да създава условия за бизнес.

Останалото ще го свърши индустрията. Преди години от БСП приканваха хората да протестират срещу асфалта : „Ние асфалт не ядем“. Днес хората са абсолютно наясно, че ако няма асфалт, няма как да им дойде и хлябът. Затова протестират за асфалт. 

В жълто-червеното слово в петък, без да искат, другарите изведоха една безспорна истина. Публично признаха, че правителството управлява изключително успешно и в интерес на своя народ. Да събереш 2 милиарда повече във фиска и то след борба с корупцията и сивата икономика и да ги вложиш за доброто на нацията, не е срещано всеки ден постижение.

Ако патетичният оратор Кутев, президентът Радев и пребоядисаната им партия познаваха Програмата за управление на правителството, нямаше да изпадат в толкова комични ситуации напоследък. Разбира се, че

ако някога народът се излъже да им повери управлението на страната,

те също имат право да разпределят подобни приходи според своите приоритети. Досега обаче в техните управления такова нещо не се е случвало. Приоритетите им са толкова лични, че колкото пъти дойдат на власт, толкова пъти държавата фалира и ги гонят с камъни. 

Опитът за  манипулация, описан по-горе, се случи в петък, 14 декември, по време на парламентарния контрол. За да се убедим, че БСП и президентът са в един отбор, с брилянтно координирана тактика и една цел в политическия дуел с легитимното управление на България, е добре да си припомним изявите на Румен  Радев, миналия петък, 7 декември, в предаването „Панорама“ на БНТ. 

Президентът се появи с вождистки блясък в очите и оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат безспорните постижения на днешното управление и в международен, и във вътрешен план. В разрез с конституционните си правомощия на обединител, още с първите думи Радев  започна да насажда внушения, недоверие и да чертае разделителни линии спрямо управляващите. Бе се вживял във все по-неприкритата  роля на опозиционен лидер, устремен към власт и влияние.

Всяко трето изречение започваше или завършваше с

обвинение за корупция в управлението.

Разбира се, и той не посочи нито едно име, нито един случай, свързващ ГЕРБ с конкретна корупционна ситуация. Не посочи нито един крупен олигарх, свързан с ГЕРБ.

Г-н Радев,

с какви очи, популистки манипулирайки  народа ни, Вие, самозваният борец  срещу корупцията, подминавате факта, че за първи път от тези 30 години на Прехода вече година у нас действа мащабен закон за борба с корупцията. Този закон бе приет с волята на хулената от вас ГЕРБ и останалите партии в парламента след широко обществено обсъждане и подкрепа? Единствената партия, която гласува против този закон, бе Вашата БСП. Нещо повече, Вие, президентът, които показно жонглирате с темата за корупцията, наложихте вето точно на този закон, защото с партията Ви отлично знаехте кои ще попаднат под неговите удари. Днес, когато цяла България е онемяла пред колосалните богатства на разследваните олигарси, благодарение на волята на държавата за законност и ред; когато  управляващите и оторизираните институции са по-решени от всякога да търсят справедливост за ограбения в криминалния преход народ, би трябвало да посипете главата си с пепел. Защото притежателите на несметните богатства и милиарди, укрити в чужди банки, до един се оказаха свързани с Вашата ракетоносител БСП и ДС - Баневи, Стайкови, Арабаджиеви, Бенчеви, и още дузина такива във всяка област на България. Затова ли бе толкова брутална съпротивата на Столетницата и Вашата лична срещу Антикорупционния закон?

Твърдите, че  не желаете да изслушате управляващите за хода на изпълнение на програмата им за управление, че тя не Ви интересува. Как тогава си позволявате да хулите правителството, без да сте наясно дали то изпълнява обществения си договор с народа, конкретизиран именно с тази програма? А може би точно там Ви стяга чепикът, че всичко, залегнало в нея, се изпълнява и няма да имате аргументи за популистките си вопли? Ето Ви няколко числа за доказателство:

Управление на БСП с премиер Орешарски  2013-2014 г. :                                                

минимална заплата - 310 лв.                                                          

средна  заплата - 600 лв.                                                       

Средства за хора с увреждания - 189 млн. лв. 

 Управление на ГЕРБ с премиер Борисов 2019г.:

минимална заплата - 560 лв.

средна  заплата - 1200 лв.         

Средства за хора с  увреждания - 437 млн. лв.

Може ли по-рано да скочат всички доходи в България, питате Вие г-н Радев? Разбира се, че може, ако всички криминално разграбили държавата върнат (или правосъдието им отнеме)  дори една трета от присвоеното, всички доходи в страната веднага ще станат три пъти по- високи. Само че на подобна възможност Вие и партията Ви слагате вето.

Г-н Радев, вече 2 години сте президент. Крайно време е да прочетете  Конституцията, а не да я интерпретирате през очите на некомпетентните си съветници! Влезте в ролята си на Обединител на нацията и излезте от тази на генератор на напрежение, конфронтация и хаос в страната в момент, в който тя действително показва все по-стабилни стъпки в своето развитие! Дистанцирайте се решително от политиката на двойния аршин, с която се фиксирате в сламката в окото на опонента, а не виждате гредата в своето! 

Днес България се управлява все по-успешно от отговорно мнозинство и премиер доказал се като истински реформатор, на когото народът 3 пъти поверява кормилото на държавата. Не само този пълен мандат, но и поне още два ще са необходими, за да се излекуват пораженията, нанесени през всичките години от бездарното управление и превъплъщенията на червената двуличница. В тях с другарите Ви от БСП може да свършите нещо полезно за народа, като не помагате, поне престанете да пречите...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?