Следвайте ни

Социологията - начин на /зло/употреба

Кандидатът за кмет на Пловдив от Демократична България Атанас Костов подава сигнал до ЦИК срещу "Неохрон". Агенцията оповестява резултати от проучване в хода на предизборната кампания, без да посочва кой е поръчителят и кой финансира изследването.

Социолози нарушават Изборния кодекс, като оповестяват резултати от проучвания по време на предизборната кампания, без да посочват кой е поръчал съответното изследване и коя организация осигурява финансирането му.

Поредният случай е от вчера, когато агенция "Неохрон" обяви резултати от допитване, проведено между 1 и 6 октомври. В единния регистър по Изборния кодекс няма данни на агенцията да е била възложена поръчка. В Сметната палата също не може да бъде открит сключен договор с „Неохрон“.

„Проучването не е платено от политическа партия. То е част от регулярните ни вътрешни изследвания“, обясни председателят на агенцията Николай Близнаков. По закон обаче проучвания след 27 септември могат да се правят само ако има известен поръчител. Освен това агенцията е длъжна да посочи как е финансирано проучването. 

Според изследването Здравко Димитров води пред Славчо Атанасов, но ще влязат в балотажа с близък резултат, като в момента кандидатът на ГЕРБ води с 3% - 24% за кандидата на ГЕРБ срещу 21 за този на МК НФСБ-ВМРО. Дани Каназирева получава 14 на сто. Кандидатът на БСП Николай Радев може да разчита максимум на 10%, според агенцията.

От "Неохрон" предричат още, че адв. Атанас Костов, който е кандидат за кмет от гражданската квота на „Демократична България“, ще има 2% подкрепа, а Георги Колев от ПП "Земеделски съюз Александър Стамболийски" - 1%. „Поведението на социологическа агенция “Неохрон” нарушава Изборния кодекс, като представлява пряка манипулация на общественото мнение в Пловдив. Затова ще подам сигнал до ЦИК.

По мое мнение като юрист няма как една социологическа агенция да договаря сама със себе си в изборния процес като възложител, тъй като подобно поведение води до опция за манипулиране на изборите едностранно“, коментира Атанас Костов.

„На тези социологии гледам по същия начин, както гледам и реагирам на филмите с мистър Бийн. Близнаков дължи обяснение както пред себе си, така и пред пловдивските избиратели за тази социология. Очевидно някой му е платил“, добави Георги Колев.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?