Следвайте ни

Сметките на Общината - пари има, но за черни дни

viber icon

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Община Пловдив

 

Бюджетът на Пловдив съвсем скоро ще се нуждае от сериозна актуализация, различна от направената вчера в Общинския съвет, защото просто няма да бъде изпълнен.  

Какво показват обективните числа? 

В края на август  отчетът е на 219 млн. лв., при планирани 440 млн. Остават още 4 месеца, в които трябва да се изпълнят 221 млн. лв. Излиза, че за 4 месеца ще трябва да се реализират толкова, колкото са изпълнени за 8 месеца. През първите 8 месеца средно месечно са отчитани 27 млн. лв., а през следващите 4 месеца трябва да се изпълняват 55 млн. лв. В прогнозата, дадена от администрацията за м. декември, е записано 65 млн. лв.?! Очевидно това няма да се случи и е време управляващите да направят актуализация на бюджет 2021.

И през август похарченото е повече от събраното - разходите са 31 млн. лв., а приходите - 27 млн. В сметките на Общината има 118 млн. лв., от които 44 млн. лв. в държавно делегирани дейности и 74 млн. лв. в местни. Резервите са огромни, а наближава и краят на годината. Скоро ще разберем каква е стратегията на кмета и неговия екип - ще увеличат ли разходите за сметка на резервите, или ще прехвърлят по-голяма част от тях в 2022 година.

За първи път се очертава липса на държавен бюджет поне до началото на 2022 г. Това ще блокира и приемането на общински бюджет, като е възможно първото тримесечие да се работи без приет бюджет. Наличието на голям преходен остатък ще осигури по-спокойно преминаване през този период. В същото време изпълнението на капиталовата програма е 18% - отчетени 14 млн., при план от 80 млн. Обектите, по които се работи, са финансирани основно от европейските програми и кредити.

Протоколните срещи с медиите са добри за пиарите на Общината, но не дават отговори на важните въпроси. Изпълнението на бюджета е концентриран израз на политиката на управляващия екип, а точно за него липсва информация. Вероятно защото администрацията просто няма ясна визия как да управлява града.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Голата истина

Голата истина

15.09.2021 | 11:37

Тези хора нямат хал хабер от управлението на града! Само ахи, ихи, раздаване на пари на ангро и прибиране на парсата! Така полувината от мандата си изтече и проблемите с екологията, мръсния въздух, трафика, транспорта.... си стоят и се замитат под чергата! Ефекта на автопилота и инерцията ще ни доведе до катастрофа с литален изход за втория по големина град във България!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?