Следвайте ни

Сметки без кръчмар ли са строежите на двата стадиона в Пловдив

viber icon

ИНЖ. АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ПЛОВДИВ

 

Община Пловдив обяви обществените поръчки за двата футболни стадиона. Само за ст. "Христо Ботев" сумата е над 50 млн. лева, а за ст. "Локомотив" е над 12 млн. лв., като и за двата проекта се разчита на финансиране от правителството.

Такова строителство се реализира за години и ще засегне поне няколко годишни бюджета. Проблемът идва от факта, че тези пари не са налични в сметките на Общината, а се разчита на бъдещи трансфери.

Така целият град става зависим от бъдещото правителство в София

В Пловдив имаме достатъчно примери за неспазени обещания. През 2010 година правителството на Борисов обеща 26 млн. лв. за складиране на 100 000 бали софийски боклук на сметището в Цалапица. Министерският съвет взе и съответното решение за тези пари. След като балите бяха депонирани и София беше спасена от кризата, парите не бяха платени нито през 2010-а, нито през 2011 г. 

Парите пристигнаха в Общината през 2012 година при новия кмет Иван Тотев. Нямаше обяснение за това избирателно отношение към града в зависимост от кмета, който управлява. Вторият пример е през 2013 година. По времето на правителството на Пламен Орешарски Общината не получи нито лев за изгражданата в този период спортна зала "Колодрума". Отново имаше решение на МС още през 2012 г. за закупуване на обекта и неговото завършване през 2014 г., но пари дойдоха едва при втория кабинет на ГЕРБ през 2014 година. Два примера, които показват, че

едно е решението на правителството, а съвсем друго е реалният трансфер на парите от Министерството на финансите.

  Програмата на управляващия екип на Община Пловдив е базирана на кредити. Досега Общинският съвет е утвърдил само един от 2 млн. лв. за Небет тепе и Източната порта. В същото време се дискутират проекти в широк диапазон от 60 до 120 млн. лв. Провеждат се обществени поръчки без осигурено финансиране, като се разчита на кредити ​- случая с подлеза "Модър - Царевец". Финансирането на Водния проект също е енигма и сигурно ще се търси кредит. Подобна е ситуацията и с разширението на ул. "Даме Груев".  

Пловдив помни такава ситуация през 2009 - 2010 година. Тогавашният кметски екип договори кредит от 30 млн. лв. от ЕБВР, но правителството на Борисов през 2010 година го спря без обяснение. Същият кредит беше получен през 2013 г. от следващия кметски екип, но проектите бяха други.

Въпросът сега е какви са гаранциите, че в предстоящите избори ще спечели отново ГЕРБ и кметският екип ще се поддържа от следващото правителство? Какво ще стане с проектите без осигурено финансиране?

Вече имаме горчивия пример за проекти, договорени без осигурено финансиране

Ремонтът на "Кукленско шосе" зацикли на 20% от цялата поръчка въпреки договора с „Европейски пътища”. Този на бул. "Христо Ботев” изобщо не стартира въпреки договора с „Драгиев и ко”. Покритият плувен олимпийски басейн също не мръдва въпреки договора с „ГБС” и първата копка, направена от предишния кмет. Първа копка на втория Гребен канал направиха спортният министър Красен Кралев, председателят на МОК Томас Бах и кметът Тотев   и с това всичко свърши. Това показва, че всяко нарушение на инвестиционния процес се наказва. Нормалният процес е работен проект ​- финансиране -договор за изпълнение. Новият кмет Здравко Димитров дойде с обещанието да прекрати практиката на своя предшественик с договори на инженеринг. Всички поръчки, обявени през последните месеци, обаче пак са с тази порочна форма на възлагане. 

            Има още един фактор, който ще оказва влияние в следващите години. Синхронизацията между кмет и областен управител. Помним периоди в предишните години, когато те воюваха и от това страдаше градът. При всяка промяна в правителството първо ще си тръгне областният управител, а новият може да не е приятел на кмета. Тогава отново ще станем свидетели на блокиране на всяка добра идея заради политически войни. 

            Страната навлиза в опасна турбуленция по много причини ​- пандемията от COVID-19, икономическата криза и не на последно място - политическата криза. Пловдив не може да остане „тих остров” в бурното море на държавата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Чичо

Чичо

16.08.2020 | 12:37

Пловдив си е много хубав, няма и помен от кафявия социализъм . Но с много селене които не го харесвдт ,защото не знаят какъв изостанал град беше .. Но могат спокойно да се върнат на село няма да плачем . Да , ама не , там ще трябва да газят в кравешки лайна . Не като в града с мантичката под покрива . И така лек път на селените ,не харесващи Пловддив , сииликоновата долина на Балканите .

Отговори
1 6
Колю кардана

Колю кардана

13.08.2020 | 02:33

Алоуу, инжинер ганев, кви сметки,кви глупости дрънкаш бе? Тия стадиони се дължат на пловдивчани от години! Ще спрете да крадете и ще ги построите с нашите пари. Това не са стадиони на частни клубове а на общината,сиреч на всички нас.

Отговори
7 6
Наско

Наско

11.08.2020 | 17:26

Къде са ви играчите, поредно разхищение

Отговори
4 3
пловдивчанин

пловдивчанин

11.08.2020 | 10:41

1. Колодрума -каптална грешка.Дворец на културата и спорта трябваше да има на терена сточна гара ,а вместо това го дадоха на разни израелци да правят мол .абсолътна тъпотия 2. Ако стадион пловдив собственост на общината покрие европейските изиквания като се инвестира в него, няма да ма нужда община и държава да наливат в 2 частни стадиони каквито са клубните на Ботев и Локо

Отговори
10 2
Фотографа

Фотографа

11.08.2020 | 07:51

Защо на снимката е цар Киро??

Отговори
3 4
Фотограф

Фотограф

11.08.2020 | 07:50

Снимката защо е на цар Киро????

Отговори
3 3
Фотограф

Фотограф

11.08.2020 | 07:49

Само не разбирам защо сте сложили снимка на ЦАР КИРО, а не на инж.Константинов, като пишете за него. Има добри очни лекари в Пловдив, посетете ги!

Отговори
2 4
Цветан Цветанов-сьздателя на ГЕРБ

Цветан Цветанов-сьздателя на ГЕРБ

09.08.2020 | 14:49

Марица, защо не питате вашия човек зикето,кага ще направи ревизия на маминия,както обеща пред цяла Бьлгария.Иначеза"дядото"поздравления.Един от мъдрите хора в Пловдив.

Отговори
12 5
Бойко

Бойко

08.08.2020 | 17:29

Марица до кога ще плащате на този дядо да говори само глупости.

Отговори
10 10
Опа

Опа

07.08.2020 | 21:24

От къде се измъкна това изкопаемо . Др.Константинов вие живеете още в соц .икономиката , която няма нищо общо със сегашната . Така че не плачете на чуж гроб . Тези ваши конспирацй ги чета вече 30г. Е Пловдив още не е фалирал като при Другаря ви Р .Гечев мин. на Икономиката.

Отговори
10 18

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?