Следвайте ни

Служебен кабинет за 24 май, избори по Илинден

viber icon

България е на прага на тежка политическа криза, която ще завърши със служебен кабинет и извънредни избори в разгара на лятото. Страстната седмица, в която навлизаме, няма да потуши разрушителните страсти в 45-ото Народно събрание. В неделя то ще посрещне своя пръв и единствен Великден, преди да се разпусне безславно. От парламента лъха на безсилие, а яловият популизъм е напът да го превзе окончателно.

Този парламент няма да изиграе своята роля на амвон на демокрацията. Вместо държавници в него виждаме основно партийни секретари, които се афишират като говорители на народа. Всеки претендира, че е единственото  въплъщение на здравия разум, и се държи така, сякаш само той знае кое е доброто за България.

В парламента не се води дебат за предизвикателствата пред страна. Единствената полза от голямото надвикване явно ще са промените в изборния закон, по който ще се проведе следващият вот.

Ако основните сили следват безотказно своя дневен ред, можем да очакваме служебен кабинет за 24 май и избори по Илинден (20 юли). Съвсем очаквано, ГЕРБ не получи подкрепа за съставяне на правителство. Както „Марица” вече прогнозира, Слави Трифонов не е готов да управлява и също ще върне мандата. Опит да се състави правителство на партиите от протеста по-скоро може да бъде направен с третия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на някоя от другите парламентарно представени партии и коалиции. Най-вероятно той ще заложи на Демократична България или Изправи се! Мутри вън!. Без подкрепата на партиите от статуквото обаче постигането на мнозинство е невъзможно. А ДБ и ИСМВ вече многократно декларираха, че няма да влизат в договорки с ГЕРБ, ДПС и БСП. 

И тук идва голямото предизвикателство пред новите силни на деня.

Служебният кабинет - тест за президента Румен Радев

Президентът не бърза с връчването на втория мандат за съставяне на правителство и това има своето логично обяснение. Колкото по-бързо се завърти рулетката, толкова по-скоро върху държавния глава ще се стовари цялата отговорност за случващото се в държавата. С назначаването на служебен кабинет президентът поема изпълнителната власт,  управлението на кризата с коронавируса, както и сложните взаимоотношения с партньорите от ЕС, НАТО, Вашингтон, Москва, близките и по-далечни съседи.

На практика за Радев започва най-важният тест. В голяма степен той ще предопредели бъдещето му в политиката. Ако назначеният от него служебен кабинет се справи с предизвикателствата на изпълнителната власт, вторият мандат на Радев ще е гарантиран. Ако кризата ескалира, а вотът през лятото се окаже провал, както прогнозират опитните от ГЕРБ, за Радев се очертават несигурност и трудни избори наесен.

Президентът усеща важността на момента. Вероятно затова бави връчването на мандатите в опит да спечели време за изработването на печелившата стратегия.

Бомба цъка в ядрото на ГЕРБ   

Омразата, която личи в погледите на повечето опоненти на ГЕРБ, не води до повече подкрепа за тях. Напротив, деструктивното им поведение увеличава броя на колебаещите се, от което печели ГЕРБ. Ако нито една от новите формации не бъде разпозната като явна алтернатива на Борисов, той може да привлече нова периферия за следващия вот. Това обаче едва ли ще компенсира загубите в ядрото на ГЕРБ. Заканите на Борисов за проветряване на партията, непознаването на проблемите по места и спускането на парашутисти в листите водят до сериозно напрежение в структурите. Крайният резултат е апатия, което е пагубно за резултатите в София, Пловдив и останалите големи градове.  

Освен това на следващия вот ГЕРБ вече няма да се явява като управляваща партия. Това ще я лиши от естествената подкрепа, която винаги се пада на силните на деня по линия на корпоративния вот и така наречените „гласове на страха”.  

Ако Борисов не успее реално да проветри редиците на 11 май и да мотивира актива за здрава работа до изборите, бомбата, която цъка в ядрото, може да гръмне и да прати партията при коалиционния партньор СДС.

ИТН ще управлява, когато му дойде времето

Мълчанието на Слави Трифонов по всички важни въпроси и предизвикателства пред страната много прилича на тактиката на Симеон Сакскобургготски от първите месеци на политическата му кариера. Царят обещаваше, че всичко най-добро ще ни се случи, когато му дойде времето. За някои българи то така и не дойде, а Симеон си тръгна неразбран, като преди това ни предложи да си сменим чипа. Засега в ИТН имат оправдание, че не могат да носят цялата отговорност за управлението на страната. И са прави, защото, да направиш правителство с 50 собствени депутати и непрекъснато да си зависим от волята на други 71, е политическо харакири. Освен това в ИТН имат предимството на младите, които са симпатични на всички. Дребните им гафове все още се приемат като грешки на растежа. Ситуацията обаче ще се промени след извънредни избори, когато партията може да се окаже първа сила. Тогава времето ще е дошло и Слави няма да може да мълчи.

Кой най-много иска 45-ото НС да излъчи кабинет?

Това безспорно са Мая Манолова и компания, които трябва да трупат точки, за да си гарантират мястото и в следващия парламент. Коалицията със странното име влезе по терлици в 45-ото НС, а Мая знае, че за мястото й много хора потъркват ръце. Манолова и ко знаят, че за да оцелеят и на следващите избори, трябва да са в полезрението и да изричат на най-висок глас онова, които се харесват на възможно най-голяма част от множеството. 

За БСП,  Демократична България и ДПС сегашното положение изглежда приемливо. Макар нито една от трите партии да не знае какво точно ще <210> отредят извънредни избори в разгара на лятото, движенията в процентите при тях едва ли ще са значителни. Малък риск пред десницата е сезонът на отпуските, в който градската бохема се запилява по чужбина и родните къмпинги. Демократична България обаче все още не е доближила горния праг на своите възможности, така че един нов тест при променени изборни правила няма да е излишен.

За БСП той идва твърде рано. До юли столетницата едва ли ще се е възстановила от боя, който яде на 4 април, но пък по-лошо от сегашното едва ли може да стане.    

Първите резерви вече загряват за поправителния

С най-голямо нетърпение поправителния през юли очакват партиите, които бяха близо до 4-процентовата бариера, но останаха да гледат парламентарния мач от първия ред с резервите. От ВМРО, Възраждане, партията на Божков, Воля и НФСБ стискат палци Слави да върне мандата, за са се явят съвсем скоро на баража.

Патриотите, които имат най-голям опит в политиката сред първите резерви, най-добре знаят, че в живота времето може и да лекува, но в политиката всеки ден, в който си извън играта, убива.

Отнася се за всички.

Очакваме горещо политическо лято с всички проявления на страстите български. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?