Следвайте ни

След Тотев ще си търсим доброволец за кмет

Наследството от последните два мандата ще е камък на шията за следващия градоначалник

В партийните централи вече върви трескава подготовка за местните избори. По едно око на новия политически пасианс хвърлят и гражданите, макар да не изглеждат много развълнувани от това кой ще управлява Пловдив в следващите 4 години. Мераклии за власт със сигурност има. До момента обаче все още никой не е обявил официално кандидатурата си, а камо ли управленска програма, екипа, с който ще работи, листата за общински съветници и другите важни за бъдещето на града неща.

Отсега е ясно, че ключов играч в предстоящите избори ще е този, когото Бойко Борисов посочи като кандидат на ГЕРБ. Засега обаче премиерът мълчи. От години той не е наясно съвсем  какво се случва с партията му под тепетата, защото Пловдив бе в ресора на липсващия  вече втори Цветан Цветанов. След като Борисов свали доверието от Цветанов и цветанчетата по места, при него вървят кастинги за нов лидер на ГЕРБ-Пловдив и кмет. За кандидатите бабуват различни партийни лобита. Въпросът е дали премиерът ще се съобрази с това, което ще му предложи  доминираната от Иван Тотев местна структура, или ще поеме кръста сам да посочи човека с всички произтичащи от това рискове. Защото след огромната отрицателна енергия, която се трупа в града около Тотев, на всички е ясно - за ГЕРБ предстоят изключително тежки избори в Пловдив наесен.

 

КАНДИДАТИТЕ - Георги Стаменов, Георги Йорданов  и обичайните заподозрени

 

Засега везните в ГЕРБ клонят към две имена - на областния управител Здравко Димитров и на кмета на „Централен“ Геор​ги Стаменов. Всъщност Стаменов е единственото ново лице в пловдивския предизборен пъзел, защото Зико вече има сериозен управленски опит, а другите кандидати с шансове най-малко за балотаж са обичайните заподозрени Славчо Атанасов и Дани Каназирева, разчитащи на силна мажоритарна подкрепа в Пловдив. Естествено, сметката ще е без кръчмар, ако не включим в нея кандидата на БСП. С резултата си от близо 21 000 гласа на изборите за Европейски парламент социалистите вдигнаха високо летвата за всеки извън ГЕРБ, който иска да стигне до втория тур наесен. Вярно е, че между двата вота няма много общо, но ако БСП успее да потуши вътрешнопартийните крамоли и използва целия си ресурс в града, не е изключено да се върне и в битката за Пловдив. Проблемът е, че социалистите също нямат ясен кандидат и все още не е ясно дали той ще бъде посочен от местната организация, или от „Позитано“ 20. В червените коридори се говори, че Корнелия Нинова е тествала за кандидат депутата Георги Йорданов. Здравният мениджър обаче май не е приел офертата на лидерката.  Фаворит на тукашната структура е директорът на Английската гимназия Николай Радев, който пък не е казал твърдо „да“.

Пловдивската изборна бюлетина наесен ще е дълга. В нея ще има много графи, в които ще четем имената на кандидати на „Кауза Пловдив“, ВМРО, „Демократична България“, "Воля" и т.н. Те обаче по традиция участват в надпреварата на олимпийския принцип или с определени политически или по- скоро меркантилни интересни.

Както и да се развият събитията в следващите месеци, за независимите наблюдатели е ясно, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причина за това е наследството, което ще получи бъдещият градоначалник. А то ще е като камък на шията му.  

Колкото и Тотев да настоява, че градът се развива и се е променил значително по време на неговото управление, 8-те години са проспани по отношение на важните инфраструктурни проекти, имащи пряка връзка с качеството на живот в Пловдив. Заради слабия управленски екип и скъсаните връзки с експертите общинската икономика е в лоша кондиция, носейки на градската хазна само дългове и нови харчове. Пропуснато бе и времето на най-активно усвояване на европейски средства. В резултат Пловдив е на опашката в санирането, не успя да усвои ефективно милионите, които бяха определени за града по ОП „Региони в растеж“, а администрацията е в нулева готовност с подготовката на проектите за следващия програмен период. Общинският бюджет свети на червено, а в графата с приходи няма никакви резерви - апетитните общински имоти вече са разпродадени (голяма част от тях на фирми от приятелския кръг на кмета), наемите за търговците са опасно високи, както и местните данъци и такси. Синята зона вече е обхванала целия широк център, а освен това, колкото и да се разширява, тя изяжда повечето от събраните пари за собствената си издръжка. Кредитната задлъжнялост на общината вече е в рисковите граници. В следващите години предстои плащането по лихви и главници на няколко заема, което прави невъзможно тегленето на други. Приходите от концесии клонят към нула, а публично-частните партньорства отдавна са мръсна дума в Община Пловдив (по времето на Тотев се провалиха десетки такива, а сключените нови договори са едва 3).

В тази ситуация новият кмет на практика ще е с вързани ръце по най-важните въпроси в управлението.  За да се справи с тези тежки проблеми и да бъде наистина успешен управник, следващият градоначалник трябва да взима смели решения, в повечето случаи свързани с непопулярни мерки, които не водят до висок рейтинг. А политиците, дори и най-симпатичните, в същността си са тщеславни хора, които много се притесняват да не станат за смях и винаги внимават да не бъдат намразени от електората. Макар че за новия стопанин на „Стефан Стамболов“ 1 поне тази опасност не съществува. Защото след Тотев доброволецът, който ще седне на стола му, все ще се вижда по-симпатичен на гражданите. Дори само да им казва „добър ден“, като ги срещне на улицата.   

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?