Следвайте ни

След имотите ще изскочат и банковите сметки

Политическите скандали у нас започват с предупредителен изстрел в доклада от Америка

viber icon

Информацията, която даде начало на така наречения „Апартаментгейт“, отново дойде отвън - от организация и медия, финансирани от американското правителство, което само две седмици по-рано извади доклад, където ясно подчерта, че по отношение на корупцията се работи, но няма резултати.

Формулировката „работи се“ е израз само на любезност и авторите едва ли го мислят. Какво означава цялата държавна машина да работи, а да няма резултати?!

Когато се вгледаме, се вижда, че целият държавен апарат, който трябва да се бори с корупцията, се е овъртолил в някакви невероятни имуществени и други сделки и по никакъв начин не може да бъде критерий за некорумпираност, което да му позволи да се бори с каквато и да било корупция. Докладът беше предупредителният изстрел във въздуха. Ние обаче имаме имунитет към доклади. Като пишат, че има голяма корупция и никой нищо не прави, ние казваме „то само едно и също се пише в тези доклади“. Обикновено Борисов обвинява медиите, между които и западни, че пускат фалшиви новини. Но фалшиви новини няма кой да публикува в Доклада на Държавния департамент, нито пък в Доклада на Европейската комисия.

Управляващите би трябвало да приемат тези сигнали като обеца на ухото, защото следва нещо много по-тежко. Нещо, което очаквам да се случи може би не преди европейските избори, но непосредствено след това.

Според мен ще започне да излиза информация за сметки на наши видни съграждани в различни банки. Още преди година в разговори с хора от специалните служби на САЩ съм чувал, че те много добре знаят кой какви сметки има и в кои банки. Това е следващото, което ще изскочи, защото корупцията в България вече по никакъв начин не се връзва нито с плановете на Европейския съюз, нито с тези на Съединените щати. С поведението си властта определено настройва хората анти​ НАТО, анти ЕС. Това не остава незабелязано.

През последните десет години тук излизаха информации за огромни бази данни за офшорни сметки къде ли не и на кого ли не. Случва се това и на Запад. 

 Много важна е причината, поради която хората си влагат средствата в офшорни сметки. Офшорните компании не са забранени. Много американски икономисти са казвали, че няма нищо престъпно и дори - нищо неморално в това да се стремиш да избегнеш по законов път плащането на повече данъци.

Работата е там, че нашите собственици на офшорни сметки не са ги направили, за да укриват данъци. Те са ги направили, за да укриват необяснимо и гигантско богатство. Няма да споменавам имена, но от разговори с чужди колеги мога да кажа, че става дума за гигантски сметки от 100, 200, 300 милиона и нагоре - в Швейцария, в Арабските емирства. 

Следващата стъпка ще покаже, че дори когато имаме офшорни фирми, ние, българите, не ги използваме за това, за което огромна част от останалия свят ги използва. И в Западния свят има офшорни фирми, като прословутата фирма на Георгиус Георгио, която впоследствие пет пъти си смени собственика и накрая се оказа принадлежаща на един световноизвестен спортист. Като че ли никой не чу тези метаморфози и даже казаха  колко хубаво е, че този световен скиор ще отиде в този наш известен курорт. 

Дори да се вгледаме в явни сметки в България, ще разберем, че техните притежатели и целите им семейства са живели с по 100-200 лева на месец през последните години. Не е обяснимо как един сегашен министър, преди да стане министър, е спестил 300-400 000 лева, при положение че съвсем малко е работил в чуждестранна компания и никой не казва каква е била заплатата му. По един милион на година?

Тези въпроси ще излязат отново наяве. Все пак си мисля, че е добре да не излязат преди европейските избори. Има риск това да се превърне в  политическа вакханалия. Абсолютно съм уверен, че това, което може да излезе за едните - за тези отдясно или които се правят, че са отдясно, може да излезе и за тези, които са отляво. Това ще хвърли страната в страхотен хаос.

Според мен това трябва да стане постепенно, но неумолимо. Защото парите в тези офшорни сметки са на всички нас. А ние се чудим къде са отишли 16 милиарда, опростени от НАП. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?