Следвайте ни

Слави се пенсионира! По Фройд

viber icon

Вадим Стоев,

istorii5.wordpress.com 

-   Сега ми просветна каква е приликата между политиката и шоуто - изпъшка Слави.

 -   Каква е? - попитаха в един глас сценаристите.

  -   Каквато е между квартал „Левски Г“ и „Мис Левски Г“ - изпъшка още по-мрачно той. - Ха, бакалъм!

Сценаристите не разбраха какво точно очаква от тях и се ометоха. Остана само Тошко. Слави отиде при него и го стисна за черепа.

     - Да бъда или да не бъда? - попита той.

- Ще бъдеш и още как! - изхриптя черепът на Тошко. -Вече сме с единия крак във властта, няма връщане назад.

-  Да бе - изръмжа Слави - хубаво ми казваше Кеворкян, че човек трябва да остарее със своето шоу. Да го бях послушал, да си останем в БТВ-то до 2040 година…

  - Аха, и да възбуждаме интереса на археолозите вместо на фенките. Които ще ни смятат за прадядовци! - изръмжа черепът. - А ние да ги разсмиваме със скечове за времето, когато имаше само два пола.  Това ли предлагаш?

-   А по-добре ли е сега да ми се предлага Нинова! Тя от кой пол е?

 -  Не знам ​- тихо рече черепът. ​- Ще се разбере след изборите. - Помисли и отрони: -  То и Радев е уклончив дали тя ще може да му вдигне самолета, та да завтори мандата…

- Ох, къде се натресох! ​- изпъшка пак Слави. - В каква коалиция ме виждаш при тая конфигурация, дето се очертава след изборите?

  - Е, ти вече си го казал ​- оживи се черепът. ​- Какво му трябва на човека… И тъй като ние  отдавна знаем и името на човека, може да попиташ в прав текст: Какво му трябва на Слави? И отговорът е: Мацка с бронзов тен и едно ферари с цвят червен.

- Ти какво намекваш! - наежи се Слави. - То верно, че Мая Ма хвана бая тен от ходене по митинги в подкрепа на Орешарски и после против…

 -  Така. А червеното ферари е запазена марка на социалистите ​- червеното за работническата класа, а ферарито за партийната.

-   Абе ти луд ли си! ​- изригна Слави. - Да вляза на Дондуков 1 с мацка и ферари отзад…

-   Тогава ще подсмърчаш, както ти го каза чичо ти Диков отпред.

- А ти как виждаш леля ти Мая в ролята на мацка, сиреч носителка на нов морал?

  - Е, виждам я колкото и теб… Бая снимки имаш с борчески босове. Бог да ги прости - въздъхна черепът. - Но е така - със старите си бил със стар морал, с новите ще си с нов. Моралът е променлива категория. Борческа.

  - А Дилов ме убеждаваше, че е естетическа…

  - Излъгал те е. Има борци за свобода, борци за блага, борци за власт, само борци… Сега е най-добре да се представим за борци за свободи. Не казвам и за права, че ще звучи много сарайски.

  - Е, добре, и без това в моето шоу всеки е свободен да говори…

  -   …каквото мислиш ти ​- довърши черепът и го погледна миролюбиво: - А който говори иначе, начаса бива окепазяван в шоуто на актьорите. Като станеш премиер, не ми се мисли какво ще стане с инакомислещите…

  -   Е, какво?

-  Те да му мислят.

Неловко мълчание се възцари между черепа и този на Слави.

  - При теб проблемът е друг ​- продума пръв черепът. - Досега трупаше дивиденти с антиговорене. Осмиваше и критикуваше всеки, що е на власт от двайсет години насам. Ами сега, ако те направим премиер, какво ще стане с шоуто?

  - Ами нищо, ще си го водя.

 -  Аха, разбирам ​- кимна черепът. ​- Значи през деня ще водиш държавата, а вечерта - шоуто. Вечер ще осмиваш това, което е вършил премиерът денем.

  - Бая сложно е… - замисли се Слави.

- Не е толкова, ако не се намеси СЗО и не ти прати спешно някой прочут психиатър.

Черепът го погледна съчувствено с кухите си очи и прагматичната душа на Слави се романтизира. Само за миг.

  - Вечер ще каниш в шоуто Мангъровците, да обясняват как пандемията се лекува с чайче  и маските са безполезни, а денем ще събираш щаб да ги оборва. Вечер ще сравняваш мерките срещу пандемията с робството, а денем ще ги налагаш. Ще пращаш розовобузестия си репортер да иска извинение от Мутафчийски за ковчезите, а денем ще трепериш дали народът ще те натири заради същите тези ковчези. Защото ако не се справиш, няма да дочакаш до следващите избори…

 -  Стига вече! - простена уморено Слави. - Поне слушалката в ухото ще мога ли да си запазя като премиер?

 -  Ще можеш ​- увери го черепът. ​- Ще има и кой да ти диктува. Само че няма да бъдем твоите сценаристи, други ще са. И режисьорите ще са други. Дето не понасят да не им се играе по свирката. А тяхната свирка не е като виолата.

   -  А каква е?

- Не знам, питай Фройд.

Слави се напъна, но не можа да се сети какво точно Дилов-син му беше обяснил по темата. Трябваше сам да се запознае. Ставаше все по-сложно. Кой знае какви черепи го чакаха там, закъдето се беше запътил. И като потръпна, той погали с неприсъща благост безобидния череп на Тошко. През главата му мина еретичната мисъл да се пенсионира. Но само за миг. Той бързо се окопити и изрева така, че черепът на Тошко писна.

  - Продължаваме напред! Както е казал Шекспир.

  - Ама това го каза Кобрата - предпазливо го поправи черепът.

  - Добре де - съгласи се Слави. После тихо прошепна на себе си: - Само да не е Фройд.

* Това е фейлетон, а какво означава - вижте в гугъл

* This is Feuilleton. For more information search in Google

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Мнение

Мнение

10.02.2021 | 15:41

Половината прости пръчки коментираха без да знаят за кой Слави става въпрос ! Някой коментираха Славчо Атанасов, е гати неграмотниците !!!

Отговори
0 1
Янко

Янко

07.02.2021 | 18:46

Ей МУДЕратури-палциузорпатури!!!

Отговори
4 1
7/8

7/8

06.02.2021 | 22:46

Само ще си мечтаете Слави да се пенсионера дебили жалки!!!

Отговори
13 16
Само толкова ли можете

Само толкова ли можете

06.02.2021 | 18:06

Малееееееее Целия ЕКИП на Мекица се е събрал да сътвори този бълвоч Екипче Ама вие усещате ли се че копате дъното Ми то много смешно бе Ами ако вземе да се разсмее вашия работодател Шиши Бакшиши представяте ли си само колко време сланините му ще се тресат от смях И цунами може да предизвикате

Отговори
16 23
Иван

Иван

06.02.2021 | 13:57

Марица, вас трябва да ви пенсионират като вестник.

Отговори
36 14
намръщенЪ

намръщенЪ

07.02.2021 | 13:10

Щом един жалък чалгар ви е пътеводна звезда, майната ви

Отговори
18 6
Ураа  всички  сме  ...

Ураа всички сме ...

06.02.2021 | 10:32

...за Пещера! На кой дъска на кой две , на някой цяло дюшеме. Ама Повечето сме май наистина за пациенти на Зигмунд Фройд.

Отговори
18 4
Чичо Фроид

Чичо Фроид

06.02.2021 | 10:27

Управлението на Пловдив може да се раздели на два етапа до Славчо и след него!

Отговори
9 8
намръщенЪ

намръщенЪ

07.02.2021 | 13:13

Кой Славчо? Кметът на район "Тракия"(справи се много успешно, твърдя го, защото бях близо до нещата) или Кметът на Пловдив? Този, който пусна червената помия в лицето на Герговци, Батаклиевци и т.н. да се докопат до кокала тук. Жалките червенушковци, които тук няма да спечелят до 2100 година избори

Отговори
11 2
мнение

мнение

06.02.2021 | 10:25

Браво, г-н Стоев! Започна се с якото усмиване на Слави и партията му. Че гербаджиите напоследък само с Радев си чешеха езиците. Изводите, които налагате са правилни - при сегашната избирателна система, при липсата на реална алтернатива от партия като БСП, Слави няма никакъв шанс да промени нещо! ГЕРБ са абонирани за властта още десетилетия напред! А народът ни е обречен на .... изчезване.

Отговори
16 15
намръщенЪ

намръщенЪ

07.02.2021 | 13:15

Абонаментът за първо място не е равнозначен на успех в съставяне на правителство. Враговете на ГЕРБ са много, ОП се разцепиха, с кого ще играят в комбина

Отговори
4 2
Валентин ангелов

Валентин ангелов

06.02.2021 | 09:28

Сега вече да ходи в на майка си в пу@ката.

Отговори
16 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай