Следвайте ни

Славчо Атанасов: Поклон пред невинните жертви и пострадали от протурския тероризъм

viber icon

„Няма цел, която да струва толкова, че да погубваш невинни човешки животи. Тероризмът няма човешко лице.  И това е важало с пълна сила както през 1984 година, когато избухва взривното устройство на жп гара Пловдив, така и в годините след това, важи и днес, когато, за съжаление, отново ставаме свидетели на варварски актове по целия свят. Не бива да го допускаме. Най-малкото - като помним“. 

Това заяви народният представител Славчо Атанасов на поклонението днес пред паметната плоча на жертвите на протурския тероризъм на Централната жп гара в Пловдив. Заедно с активисти на НФСБ и ВМРО той отдаде почит пред жертвите и пострадалите от атентата преди 35 години. 

Тогава, на 30 август 1984 г. в 17, 29 ч. е взривена бомба в чакалнята на жп гара Пловдив.

Адската машина е била поставена до кошче за отпадъци в дъното на залата, при обществените телефони. На място загива 50-годишната Добра Паслиева от Кърджали, а 13-годишно дете остава без око. Ранени са 42-ма души.

Точно 36 минути по-късно, в 18,05 ч., е взривено ново устройство пред сградата на аерогара Варна. Ранени са две жени.

Установява се, че двата атентата са координирана атака на протурски терористи. Следствието стига до извода, че терористичната група е от трима души и няколко помагачи и че е била организирана през пролетта на 1983 г. 

Разследващите влизат в следите на 40-годишния турчин Емин Мехмедали, който по това време е с българско име Елин Маджаров. Разкрити са още Абдула Чакъров (Алцек) и Саафет Реджеб (Сава Георгиев). Оказва се, че начело на групата стои Елин Маджаров. Делото срещу тримата се гледа през април 1988 г. при закрити врати и те са осъдени на смърт. След няколко месеца присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и атентаторите са екзекутирани.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?