Следвайте ни

Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници

viber icon

Бившият кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов коментира  горещата тема за банковия заем, който общината иска да изтегли за инвестициите в градската инфраструктура. Ето и неговото мнение, публикувано в личния му профил във Фейсбук.

Следя внимателно общественото обсъждане за новия заем, който общината иска да тегли. Умишлено не взех лично участие, защото такива събирания понякога стават политическа говорилня. Но се радвам, че ги има и че пловдивчани взимат активно участие в тях, защото така се раждат добри идеи по съдбоносни за града проблеми.

И като човек, който е бил кмет на Пловдив, аз също имам мнение и тук го споделям с всички Вас.

Общината отново поставя пред пловдивчани големия въпрос за натрупване на огромен дълг, който ще се плаща от следващите поколения. Предишният кмет Тотев ни завеща дълг от 30 млн. лв. Сегашният кмет вече взе дълг от 30 млн.лв. за Водния проект, а сега иска да тегли още 113 млн. лв., които ще се изплащат през следващите 20 години. Общината никога досега не е посягала към толкова големи кредити и затова трябва да се прецени много точно колко и за какво ще се похарчат тези огромни пари.

Най-напред трябва да знаем какво се случва в общинския бюджет.

Само преди няколко месеца, кметът Димитров предложи бюджет за тази година, в който има предвидени 76 млн. лв. за капиталови разходи. Преди да говорим за нови заеми, трябва да разберем какво става с изпълнението на капиталовата програма. Защо обектът „Модър – Царевец“ е включен в новия заем, след като е планиран и в капиталовата програма. Защо е необходимо да вземаме заем за ремонта на малка улица като „Митрополит Панарет” или да изграждаме поредния Туристически център, това са малки обекти, които трябва да се финансират от общинския бюджет. Трябва ли при бюджет 418 млн.лв. да вземаме дълг, за да подновим техниката на общинските предприятия. Сигурно е необходимо да се закупят нови машини за двете комунални фирми, но това е нормално да стане от общинските програми. Защо кметът не казва кои проекти ще се финансират от европейските програми по програмния период 2021 - 2027 година? Той вече започна!

Следващият голям въпрос е каква е готовността на общината за тези проекти

Приключени ли са всички процедури по отчуждаване на частните терени и имоти в обсега на проектите. Общината е инвеститор и тя е длъжна да подготви работни проекти за всеки обект, с които строителите да започнат веднага реализация. Практиката повечето обекти да се обявяват на „инженеринг” е порочна. Така администрацията прехвърля своите отговорности на строителните фирми, а резултатът е винаги лош. Примери за това има достатъчно. Важен е въпросът - има ли административен капацитет в общината за контрол и управление на такава голяма инвестиционна програма.

Стигаме и до избраните приоритети.

Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти. В последните дни разбрахме, че за изграждането на новия Бетонен мост ще има споделена отговорност. НКЖИ ще финансира проекта в рамките на неговия сервитут, а общината всичко останало. Най- общо разходите се разпределят в съотношение 10 към 90%. Кога ще видим работния проект за новия мост и ще разберем неговата стойност. Как ще финансира общината този проект, ако не е включен в новия кредит? По същия начин е неглижиран и друг голям и важен проект. Булевард „Северен“ е изпълнен само в първата си част – до „Брезовско шосе“. Остават още два етапа – до „Карловско шосе“ и до булевард „Победа“. Защо този стратегически обект липсва в програмата на кмета за заема. Няма яснота и за бъдещето на пловдивските стадиони. В края на тази година ще имаме 5 стадиона и нито един не е завършен докрай. Сагата със стадион „Пловдив“ е от 30 години, сега точно по неговия път вървят стадионите „Ботев“ и „Локомотив“, а след тях „Спартак“ и „Марица“. Не трябва ли да се осигури финансиране на поне два стадиона, които да отговарят на всички норми на УЕФА. Мога да продължа и с връзките на новия подлез под Централна гара с улиците в район „Южен“. Там се оформя сложен транспортен възел, който няма да се изпълни от НКЖИ. Къде е окончателният проект на връзките на този тунел с улиците „Петър Динеков”, „Бяло море”, „Македония”, „Кукуш” и т.н. Това остава задължение на общината, а тя мълчи.
Ето за такива проекти е обяснимо да се вземе заем. Но не в такива размери. Защото така, сегашният кмет ще превърне следващите кметове на града в една „гара разпределителна“ на общинските пари към задълженията в банките и

Пловдив ще бъде финансово блокиран за десетилетия напред

Мотивират тегленето на заема с това, че лихвите били изгодни, в момента „парите са евтини“, казват. Няма евтини пари на този свят, особено когато не са твои. Лихвите сега може да са добри, но светът вече изпитва сериозна икономическа криза и никой не може да каже какви ще са лихвите след известно време. Този мотив не е сериозен. Освен това е добре да припомня, че една голяма част от общинските средства отиват за издръжка на администрацията, която предишният кмет Тотев увеличи безогледно. Сегашният кмет обеща да я оптимизира сериозно, но не го направи. А това е сериозен финансов резерв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

NORTION LOAN CONSULTANT

NORTION LOAN CONSULTANT

03.06.2021 | 04:03

Добре дошли в NORTION КРЕДИТ ЗА КРЕДИТ, Nortion Loan Consultant е тук, за да се увери, че получавате най-добрия БЕЗПЛАТЕН заем за вашия бизнес или плащате сметки. Просто отговорете на няколко прости въпроса и се запознайте с условията. Свържете се с нас за безплатен заем в размер на 2,5% за всички заеми за по-малко от 24 часа, това е лесно, бързо и обезпечено. Информация за контакт Имейл: [email protected] Телефонен номер: +1 409 210 4274 (САМО ТЕКСТ) WhatsApp: +1 409 210 4274 (САМО ТЕКСТ) Facebook: Nortion Loan Instagram: Консултант по заем от Nortion Twitter: @nortionloanconsultant Заемете с най-добрия си интерес

Отговори
1 0
Max Bent

Max Bent

29.05.2021 | 14:08

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Макс Бент. Аз съм кредитор, а също и финансов съветник. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или заем за собствен капитал, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация на заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми отминали. Свържете се с нас по имейл: [email protected] [email protected] Това е ипотеките на Ocean Finance. Ние предлагаме заеми на тези, които се интересуват от разумен лихвен процент от 2%. Диапазонът варира от 5 000,00 евро до максимум 100 000 000,00 евро.

Отговори
0 1
Георги 2

Георги 2

17.05.2021 | 15:07

Разликата между Атанасов и гербавите кметове е като между "Мерцедес" и два "Запорожеца". Славчо е прочел повече книги от цялата фамилия Тотеви и цялата фамилия Димитрови заедно. Той винаги е подбирал такъв екип около себе си, че управлението на общината да е максимално добро. Зико и да прочете статията няма да я разбере - липсва му багаж.

Отговори
9 6
Сем.Ганеви. Респект!

Сем.Ганеви. Респект!

17.05.2021 | 12:20

Славе, бяла врана си остана,братко,в тоя гнусен занаят политиката.Затова и все те преебават на избори.Защото си честен,човечен и почтен На всеки си готов да помогнеш ,дори и на вратовете си.Но пък и прасетата не те пречупиха ,колкото и да си опитваха и затова десетки хиляди те обичаме.Бъди все така , такъв какъвто си си.

Отговори
8 6
Михаела

Михаела

16.05.2021 | 22:06

Браво! Друго за казваме е излишно.Висш пилотаж.

Отговори
9 5
Димитър Ничев

Димитър Ничев

16.05.2021 | 17:42

Познавам Славчо лично и бих казал, че сме приятели - нещо, с което се гордея. И добре знам, че той мнение от крадци не приема. Така че, не виждам защо се пънете тука да пишете такива мизерни глупости. Вие от ГЕРБ трябва най-после да разберете, че не е голям героизъм да грабиш от собствените си съграждани - тотев, менда, данка, ташковите юнаци, спартачето, сега и зикито, цялата гнусна герберска олигархия, която се натъпка и поду от грабене през последните 10 години в Пловдив. Може да натрупахте много откраднати пари, но от гледна точка на морала и развитието на Пловдив, вие сте нищо, полезността ви за града и пловдивчани е нулева, напротив, вие сте най-голямата щета, която градът е преживявал от десетилетия. И Славчо не би обърнал внимание на такъв коментар, който идва от посока на най-грозното политическо и криминално явление в нашия живот в момента. Вие сте нищо, добре е най-после да го осъзнаете. И ще си получите спръведливостта, която изискват грозните ви дела. Ще си платите сметката в най-близко време. Няма измъкване, драги грабители.

Отговори
15 6
Паметлив

Паметлив

16.05.2021 | 17:32

Доколкото добре си спомням, парите от тия софийски боклуци много точно и ясно бяха описани за кои сериозни инфраструктурни обекти в Пловдив бяха предназначени. И ако имате малко акъл и срам, герберите няма изобщо да повдигате тая тема, щото никак не е във ваша полза. Да саботирате открито града, щото кметът не е от вашата партия, да злоупотребявате с власт, за да постигате лични политически и партийни дивиденти - само показва каква разбойническа пасмина представлявате. А пък и Славчо доказа, че Пловдив може да се управлява успешно и без тези пари. А пък да попитам - Тотката какво точно направи с тях, нещо след него остана ли, освен хотел Империал и новите му къщи и бизнесцентрове? А?

Отговори
22 6
до пловдивчанина

до пловдивчанина

16.05.2021 | 17:24

Абе, другарю герберист, вашата ос рана до невъзможност от кражби и зулуми партия трябва во веки веков да се извинява на пловдивчани за мръсотиите, които направихте на Пловдив. Не да плюете срещу Славчо, ами паметник да му направите трябва. Щото, ако беше като вас, щеше да остави града да се баталяса и да ви докара 20-30 хиляди протестиращи под прозорците в София, та да му мислите тогава. А той, като един будала, се напъна и управляваше успешно града и без вашите пари, въпреки вашите долни номера, въпреки финансовата блокада на дебилния Дянков. Ама Славчо е такъв, винаги мисли за града и хората. Не е като вас - както казваш, да си харчите парите с вашите си герберски тулупи. Но пък, както върви в момента, хотел Империал ще стане един добър многоетажен затвор. Ще продадем скъпите мебели и обзавеждания, за да върнем част от откраднатото от Тотев на общинската хазна и всичките герберски мамини юнаци да търкат наровете. А пък за компетентността на Славчовото изказване ти не бери грижа. Няма как да прецениш, трябват доста познания, които очевидно не притежаваш.

Отговори
27 6
Пловдивчанин

Пловдивчанин

16.05.2021 | 17:09

Славчо, по големи небивалици и некомпетентност няма на къде?? Знам че че си бесен още на Тотев, че не ти даде да вземеш парите от боклуците, да ги харчиш с твоите гавази, но като правиш изказвания бъди малко по компетентен по темата.

Отговори
7 24
Пънчев

Пънчев

16.05.2021 | 17:27

И тотевист, и зиковист - ах колко жалко е да си герберист!

Отговори
15 6
Знаещ ,до Зико

Знаещ ,до Зико

16.05.2021 | 15:29

А Каназирева ,Зико ,питал ли си за този заем,щото Бойко я готви за новия кмет на Пловдив.Не , не си я питал?!?Ами питай я и тогава надувай платната. По - добре от мене знаеш защо.Каназирева навсякъде си топи човката.При такъв огромен заем ,няма да го пусне изобщо да мине, ако гушата и не оттече ,като на пеликан.Нито нея , нито Тотю ,нито ти Зико ви пука за Пловдив.Гледате само как по надълбоко да топите човките.Ама на пеликани ви замясаха гушите бе Зико.То вашето няма наяждане.

Отговори
22 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?