Следвайте ни

Синята лампа: За кого вие сирената

Помните ли датата 15 април? Не, не 15 април 1912-а, когато потъна "Титаник". А онзи от 2016-а, когато по заръка на премиера Бойко Борисов бе приет новият Закон за обществените поръчки. От този ден нататък корупцията в корумпираната по презумпция среда на обществените поръчки у нас трябваше да бъде изкоренена завинаги. За целта по заповед на премиера вицето му Томислав Дончев и екип от експерти пренаписаха закона. Целта бе всичко в бизнеса с публичните средства да излезе на светло. Обявяващите обществени поръчки и печелещите ги трябваше да изчистят имената си, понаклепани от зловредните слухове за процентите, които се раздават под масата, и неправомерното забогатяване от тази схема на различни властимащи.

На премиера явно му бе омръзнало да слуша как кметове и министри излизали от мандата със сериозно набъбнали милиони в банковите си сметки. За да пресече порочната практика, през пролетта на 2016-а Борисов поиска нов закон и даже спря вече обявени поръчки в пътното строителство, доставки и външни услуги за над 2 милиарда лева. Отсече, че го прави, за да няма съмнения. И уточни - пак ще строим, но след като въпросните поръчки  бъдат обявени наново по вече променения закон. На 17 април даже привика специално актива на ГЕРБ, за да обясни ситуацията. Закани се право в очите на съпартийците си - няма да има милост за никого, ако надуша някой да краде.

Не можем и да си помислим, че премиерът не е бил чут. Или пък, че активът няма да се съобрази със заръките му. Нас в Пловдив обаче съмнението започна да ни измъчва още същата седмица. Защото се разбра, че докато министър-председателят спираше търгове с вече одобрени изпълнители, Община Пловдив е обявила цели 28 обществени поръчки в 12 без 5 - за строителство и ремонт на пътища, за различни доставки и т.н. Най-активни тружениците в администрацията са били на 14 април, когато поръчките са пускани по няколко на час.

Томислав Дончев и експертите се справиха със задачата и законът наистина се получи добър - в него са заложени ясни правила, които гарантират публичност на процеса, равнопоставеност на участниците в съответните конкурси и честно състезание за обществените средства. Дотук - добре. Проблемът обаче дойде, когато новият закон трябваше да се прилага от възложителите, а изпълнението му да се контролира от съответните органи. А както е казано - колкото по-добри закони, толкова по-изкусни крадци. Обичайните заподозрени в министерствата и общините бързо му намериха цаката и след кратко затишие дойде новата буря от скандали, които биха могли да потопят и най-добре конструирания политически лайнер.  И в окото на бурята отново се оказа пловдивският кмет.

Преди дни стана ясно, че Общината Пловдив губи над 1 млн. от парите по „Региони в растеж“ заради начина, по който е избрала изпълнителите на ремонтите източно от Стария град. Според експертите от Министерството на благоустройството и регионалното развитие и магистратите от Административния съд тръжната комисия е съставила класирането по субективни показатели, а победители са кандидатите, предложили най-високите цени. Казано с други думи - май намирисва на корупция. Дали има такава в обществените поръчки под тепетата, би могла да каже прокуратурата, ако изобщо я интересува кой и как харчи и оползотворява обществените средства. У независимите наблюдатели обаче (независими, защото от тях нищо не зависи) остава усещането, че пловдивският кмет Иван Тотев напоследък е доста разсеян и не разбира за какво говори премиерът. Защото само преди 2 седмици по време на сбирката на ГЕРБ Борисов беше съвсем ясен: „Ако някой се появи в неговото родно място с лъскава кола или е излетял в облаците, махайте незабавно, да се прибира и да се оправя. Чуйте ме, обичам ви, но не е даденост това. Така че - ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синя“. 

За Иван Тотев червените лампички отдавна светят като на коледна елха:  

*22 установени от АДФИ нарушения на Закона за обществените поръчки при строителството на Колодрума (за престъпления не става дума, защото прокуратурата е пас).

*Дело в Специализирания съд за строителството на зоопарка (стигна дотам след личната намеса на главния прокурор Сотир Цацаров и въпреки  отказите на пловдивската прокуратура да поработи по въпроса).

*Сериозни съмнения за начина, по който е приета работата от изпълнителите по Транспортния проект.

*Още по-сериозни съмнения за начина, по който фамилията му е придобила част от терена, където днес се издига хотел „Империал“ (по случая има заведен сигнал в ДАНС от 2016 година). 

*Видими несъответствия между официалните доходи на приближените му и имуществото и стандарта, с който разполагат близките и роднините (биха могли да се установят при интерес от НАП и Икономическа полиция).  

Въпросът е дали след червените ще светне и синята лампа. Или сирените ще засвирят след дъжд качулка, когато Иван Тотев вече ще е поел на околосветското си пътешествие с мотор.

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?