Следвайте ни

Синдромът „Ти ли ще ми кажеш” ще убие българина, не коронавирусът

viber icon

Има една страшна болест, която я няма в учебниците по медицина - синдрома „Ти ли ще ми кажеш". Засяга основно нациите с ниска дисциплина - като нашата. И работи като автоимунно заболяване. Организмът някак се обърква - като при всички автоимунни болести, и блокира сам защитите си. Разликата тук е, че тая работа я върши инатът да не се спазват правилата. И така тялото започва да работи срещу себе си, разрушавайки собствените си системи. В описания тук клиничен случай - и всички системи в държавата.

Българинът хронично си страда от това заболяване. Той живее като анимационен герой, на когото нищо чак толкова лошо не може да се случи.

Всеки от нас е бил контактен с хора с подобна диагноза. Те са онези, които хвърчат с 220 км/ч по магистралите, често в аварийната и даже в насрещната лента. Тях не ги лови радар, не ги настига полицията, та коронавирусът ли ще ги догони?

Гледам тези дни по телевизията хора да обясняват как не могат да си стоят 14 дни под карантина у дома, понеже не можело да не се виждат с приятели.

Един дядо, току-що взел мижавата пенсия, обясни в централната емисия новини, че не го е страх от заразата - ей сега ще обърне една ракия и всичко ще е наред.

Други се емват семейно на пътешествия без страх от затворени граници - пара се е дало за екскурзията, как да се откаже човек заради някакъв си вирус, който даже не е сигурно, че ще го тръшне?

Чух дори един уважаван университетски преподавател да обяснява как пътувайки по света, пие аспирин половин час преди проверката за температура - ако случайно е с над 36.6, да не бъде засечен от здравните власти на летището.

Ей така се надлъгваме ние с коронавируса и с мерките за ограничаване на разпространението. С балкански бабаитлък срещу световната пандемия. И срещу собствената си държава.

Обаче ако, не дай боже, стане напечено и ни повали заразата, първо ще обвиним нея. Че не е осигурила маски. Че няма дезинфектанти в аптеките. Че не ни е построила за 3 дни болница като в Китай.

Не че не може. Не е рекъл премиерът, не е пратил бригадите и един-двама министри да следят изкъсо как върви работата. Обаче ние тогава ще питаме откъде са материалите и кой взе обществената поръчка. Веднага ще се намери нечия учинайка в управителния съвет на ентия подизпълнител. И ето ти блокирани процедури. И ще имаме болница за заразени с коронавирус, колкото имаме зоопарк. То и да има, „ти ли ще ми кажеш" да ходя да гледам патагонска мара в зоологическата градина?! Аз съм я гледал, гледал, ще махне с ръка днешният Бай Ганьо. Даже без да се сети, че всъщност наистина я е мернал във витрината точно срещу  входа на Природонаучния музей.

Обаче на кого му е сега до зайци със странни имена?! Болница ни трябва, бързо, като  в Китай! Не че после не може да се избяга от нея - като жената от Инфекциозна, която не си дочака резултатите от теста.

Ама ако като в Китай дронове хвръкнат да ни следват из небето и високоговорител настоява да си сложим предпазна маска на улицата, българинът няма да си я извади от джоба. Той ще извади телефона и с няколко поста във Фейсбук как му се нарушават гражданските права и в каква полицейска държава живее до вечерта ще е събрал сума народ да протестира на ларгото на властта. Иди ограничавай тогава заразата...

В някакъв момент учените все пак ще открият ваксина срещу коронавируса. Но в славната си история българинът не е намерил лек срещу синдрома „Ти ли ще ми кажеш". И не ми изглежда, че изобщо го търси.

Той не дава да го съветват на колко години да си прати детето на училище, нито как да си го гледа. Всяка политика, която се създаде, за да го подкрепя, му се чини антисемейна.

Той не ще да му ограничават пушенето - нищо, че е вредно за всички.

Въобще не обича да му казват как точно да си строши главата. Това го умее най-добре и сам.

Ще растат случаите на заболелите. Ще има жертви на коронавируса. Но не той ще ни затрие, а съпътстващото заболяване  - синдромът „Ти ли ще ми кажеш".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (44)

Наблюдател

Наблюдател

30.03.2020 | 03:32

Браво Елица Кондева! Сполучлива статия. Нека си квичат недоволните. Те за всичко си квичат. Много точно си го казала.

Отговори
6 0
Маска

Маска

26.03.2020 | 11:04

Ти ли ще ми кажеш аз как да живея кой си ти ще карам с 200км/ч щото мога който не може да си мълчи

Отговори
1 10
Непозната

Непозната

26.03.2020 | 12:41

Докато има такива като теб ще сме на това дередже. Защото по пътищата си заминават такива като теб. Смотаните карат внимателно и в ограниченията, а можещите умират, защото се смятат за безсмъртни.

Отговори
10 1
Наблюдател

Наблюдател

01.04.2020 | 16:39

Рожбе народа е казал: Добрите плувци се давят. А в случая човека е замаян от величие. Наистина добрите шофьори пристигат. Бавно.

Отговори
4 0
Наблюдател

Наблюдател

29.10.2020 | 08:09

А теб специалисте те чакат много приключения, готви се. Същият като тебе бях, но след 14 операции и една година патерици сега да ме видиш - мек като памук и толерантен станах. Най малко това те чака.

Отговори
0 0
TGВ

TGВ

24.03.2020 | 00:30

Само по отношение на крайните мерки и психозата на народа имам различна гледна точка. Но всичко останало обобщава манталитета, който затрива главата на народа...

Отговори
12 2
Дана

Дана

21.03.2020 | 15:28

Има още един много интересен синдром който се нарича "гледай ги тия колко са прости". Тази снизходителност не допуска до човека различни преживявания от неговите или различни гледни точки върху една и съща ситуация. Това рязка промяна в живота на хората и ако автоматично беше приет този нов режим щях да се безпокоя. Има процес на мобилизиране и приемана на нова действителност който отнема време. Слава богу за нашата силна воля която ни прави свободни. Сега остава да се премерим с временната ситуация която никой не ти е обещал че ще продължи само две седмици.

Отговори
11 4
Наблюдател

Наблюдател

01.04.2020 | 16:41

Права сте Дана. Ще включа този синдром под точка 4. Ако позволите.

Отговори
1 0
Да ни пазиГоспод!

Да ни пазиГоспод!

19.03.2020 | 17:54

Сега е време да се отсее житото от плявата!

Отговори
24 1
Винаги ще има някой

Винаги ще има някой

18.03.2020 | 11:29

Който ще каже, кой колко е уважаван, кой колко е четен,, това се,, подъл агент,, от завист ли го прави, не зная, тези сайтове са за да си даде автора своето мнение по някаква тема, но такъв като се появи, на който всичко му се вижда,, ненормално,, а само той и бабичката му са прави за всичко, хакери се казват тези, мислят се за много умни, тъй като този дядо бил много богат...! Противен е такъв тип...!

Отговори
6 3
Може би сте прави

Може би сте прави

18.03.2020 | 11:24

Напротив и двете тези са верни и нахалния простак и вируса...! Гледа те в очите и ти казва аз съм лицемерния ти си е... майката...!!!

Отговори
13 2
Yordanidis

Yordanidis

17.03.2020 | 13:01

Синдромът си има своите логични обяснения, които не са за отхвърляне. Често биваме сравнявани с другите, но за разлика от тях от нас се иска да реагираме стадно без предварителна подготовка. Когато отгоре един проблем не се подхваща добре и последното, което се прави е изследване, анализи и разискване да се очаква един народ неинформирано да изпълнява заповеди е меко казано наивно. Затова трябва да го има това "ти ли ще ми кажеш?" Когато някой реагира подобно явно не е наясно кой му говори и там проблема е по-голям от това, което се отнася до казаното. Да се усмихва народа като цяло и да се критикува механизмът му за самосъхранение е толкова лошо, колкото и безотговорното поведение. Как да има отговорно поведение, след като примерът показва точно обратно, безотговорно управление, поражда безотговорно отражение. Няма нагледни материали, които да показват ефекта от действието, няма схеми, които да са анализирани и да показват нагледно ефекта от изолацията, няма дори теоретично доказателствен нагледен материал, който да обучава и да разяснява необходимостта от подобно поведение, а се търси някак си сляпо доверие. Не е ясно защо но този народ все така се опитва да.бъде управляван. Има експерти в мълчание, има духовни извори в безмълвие, има Господ набутан в Миша дупка, има икономически интереси, които търсят платформа за своите проекти - всичко това е видно, всеки със затворени очи вижда как работи системата и после видите ли някой си щуква и пита за проблема на народа!? Това поведение, когато е инертно е проблем, но когато е израз на един друг вид мисъл и борба за самосъхранение - самосъхранение на правото на глас, самосъхранение на правото да вземе информирано решение, тогава не би трябвало да е проблем. Ако народа пита "ти ли?", някой трябва да.му обясни и това защо А а не Б трябва да бъде чут. Иначе няма нищо по-различно от диктатура, колко по-удобно ако си намерим и причина за.такава?

Отговори
25 10
Подозрителен

Подозрителен

17.03.2020 | 21:00

Браво на Йорданидис! Уважаеми читатели, не ви ли правят впечатление очевадни неща? Първо самата авторка Елица, защо не си е публикувала в собствения вестник? В. 24 Часа? Ами в в. Марица? В нейния вестник нейните статии са четени от не повече от 2 000 души. Рекорд бие нейна статия за детски дрешки с 20 000 прегледа. Изведнъж тука изпасква 47 000 прегладеа. И статията е сложена точно до статията на Банчо Банов. Като че за баланс. И е публикувана точно 24 часа след неговата. Явно някой се е уплашил. И е подсилена с карикатура без авторство. Не е ли странно? След това е статия- ню-ню мъничка, нарочно й е придаден обем като изреченията са през ред, през два. Личи си, че е писана "на коляно" и по "поръчка". Никакви факти. Само фойерверки. Някакъв минал с 200 км. на радар и не го уловил. (Ами дай да го изследваме, сигорно щом радар не го лови и корона-вируса не го лови). Някакъв направил кръщене за 200 души. Бойко би направил болница за 3 дни и щял да прати веднага двама-трима министри (Кои по-точно - Лиляна-дебелана - дето една магистрала до Гърция не може да построи) или министърът който е строил (надзиравал) участъка от магисралата между Стара и Нова Загора, където друса като за световно и ограничението е на места е 80 км/ч (но ти искат винетка, забалежи!), ама ние понеже сме много мнителни и подозрителни сме щели да питаме откъде са материалите. (Т.е. подкрепя се вярната линия на партия ГЕРБ). И се вклуюват тролове с коментари от рода "Точно в целта!). Имам чувството, че десетина трола денонощно натиската компютрите, за да помпат "читаемостта" на статията. Ако не е така ще чакаме Елица да получи Нобелова награда за литература - с една страничка статия 47 000 прегледа! Какви таланти раждал в. 24 часа. Пък ние да не знаем! :-)

Отговори
22 15
Бачо

Бачо

18.03.2020 | 19:00

Ти си не само подозрителен, но и неграмотен.

Отговори
11 8
Бачо

Бачо

18.03.2020 | 19:18

Синдромът "Ти ли ще ми кажеш" е черта от националния характер на българина и се проявява на всички нива от социалните му взаимоотношения, а не само към управляващите. Доказателство за това са коментарите против, които са дълги почти колкото самата публикация. Германците например нямат подобен синдром, независимо че половината от тях не одобряват политиката на управляващите.

Отговори
30 9
Станислав Гълъбов

Станислав Гълъбов

19.03.2020 | 13:08

Точно така е, абсолютно съм съгласен, наистина изглежда , че се търси основание за диктатура. Докато всичко изглежда съшито с бели конци трудно ще повярвам на всичко с което ни заливат от телевизорите.

Отговори
19 8
Галя Огнянова

Галя Огнянова

24.03.2020 | 10:40

Какви са тези глупости, които постояно ни преписват. Тази журналистка нима невижда ,колко народьт ни е загрижен за семейство, близки, приятели и целия народ.Толкова ли сме безразсъдни че да застраши животът на хората.Бьлгарите сме изпълнен с любов и загриженост народ.А тази журналистка нека опознае историята ,културата, литературата ни.Така пише лесно и лепи епитети само човек който не е видял прелестите на родината си.Имал е обкръжение от подобни нещо люде.Поразшетай се нали си журналистка нестой само в столицата, иди при хората опознай ги ще видиш колко са гостоприемни Българите в села и градове.Нима сьс неразбиране и живеене без правила сме се сьхранили над 1300 години като народ.Немисля .Имаме право да се съмнявам защото много пъти народьт ни е льган, а колкото до заразата сигурна сьм че всички ще бьдем предпазливи защото не ни е безразлична съдбата на близки, познати и цял народ.

Отговори
5 5
Наблюдател

Наблюдател

01.04.2020 | 16:53

Кефи като четеш критични и мислещи хора. Това дава надежда в живота. Трябва да Ви има и заради Вас и заради нас останалите. Много ми хареса статията. Още повече коментарите.

Отговори
3 0
Augustus Flavius

Augustus Flavius

16.03.2020 | 12:56

Много добра статия. И абсолютно вярна.

Отговори
43 15
Инина

Инина

15.03.2020 | 18:16

Поздравления за статията! Синдромът съществува и се превръща в панацея. Има една поговорка, която трябва да си спомним " Не питай старило, ами питай патило" . Добронамерени съвети се отхвърлят нехайно, юруш на опашките, когато трябва да си останем вкъщи, Бай-ганьовско тупане в гърдите, мен не ме е стах, и липса на самодисциплина и ограничение. Великите нации намират начини морално да се подкрепят, пеейки многогласно от балконите си, а ние ще грачим и съскаме злобно срещу всички мерки, които се взимат за собственото ни добруване. Няма държава в Европа, която по-бързо и спешно да е въвела мерки за ограничаване на пандемията, това правителство заслужава респект и благодарност.

Отговори
66 23

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?