4020

Шоуто на Брендо и трагедията на Феро - това е България сега

Понеделник, докато всички чакат дали ще се покаже някакво правителство откъм консултациите в Президентството, двама мъже крачат бодро към Централния софийски затвор. Единият е адвокат с обикновена блуза и дънки, а другият трудно може да бъде разпознат с карираната кънтри ризка и бръсната глава. Сам се представя като Евелин Банев, митичния Брендо, сочен като кокаинов крал от световна величина, осъден в няколко държави и търсен още в толкова. 

За продължението още не се е сетил и Куентин Тарантино. Най-търсеният трафикант и перач на пари от дрога напъва да влиза през вратата на затвора, но пазачът не го пуска! Епохално, гениално! 

Полиция и правосъдно министерство се чудят откъде им е дошло! Поокопитват се и чрез верни репортери пускат версията, че сигурно Брендо се е стреснал от нещо и иска да се скрие в затвора. 

Ха-ха-ха! Не! Брендо се гавреше! Ако го беше страх, щеше да прати адвокат до полицията, да го закарат отнякъде с тъмни стъкла, охрани, буркани, кортежи. Той  ходеше из Банишора ведър и спокоен, като дори си беше викнал камера да го снима. 

Търсеният с червена бюлетина Банев вероятно никога не се е крил. Да припомним, че преди месеци - докато търсеше трюфели във Врачанско, мина през кмета на село Тлачене да подпише пълномощно на адвоката. Сигурно още го е яд, че не е викнал една камера и тогава. 

На човек не му остава нищо друго, освен да се посмее на клипа. И сигурно дълго още щях да се смея, ако в друг град ​- Ловеч, прокуратурата не повдигна завесата на друг известен случай. Този с убийството на футболния треньор и безкрайно симпатичен човек Ферарио Спасов. Помните, голфът му беше ударен край Велико Търново от ромския барон Начо от Лясковец. Феро си отиде на мига. Вече официално - блъснат със 165 километра в час! Забележете данните на прокуратурата, цитирам: „Панталеев е допуснал 60 фрапиращи нарушения на пътя в рамките на 6 месеца преди катастрофата - шофирал е с над 100 км/ч, в това число в населени места. При два случая се е движил с 248 и 268 км/ч. За една година има 2 наказателни постановления и 10 електронни фиша извън споменатите нарушения. А само за ден има 11 констатирани нарушения с фрапиращи скорости - над 100 км/ч, включително в населени места"!

Забравих Брендо! Четох, четох 10 пъти цифрите, все си мислех, че нещо бъркам. Ядосах се, полудях! Защо Начо е имал книжка след 60 нарушения за 6 месеца! Защо не е в затвора, след като въпросът не е бил  дали ще стане непоправимото, а кога! И още, и още, и още!

Но като се поуспокоих и помислих - пазарлъците по паветата, Брендо и смъртта на Ферарио  са абсолютно логично свързани. И показват защо хората не гласуват.

Българите отдавна не вярват, че управлението ще им донесе справедливост. Както не спаси живота на Феро! Нито вярват, че управлението ще попречи на Брендо да излезе скоро от Централния. Както вероятно ще стане.  

ЕС, Украйна и Русия не са истинските теми на българите. Нито Шенген и еврозоната го вълнуват, защото, когато дойде, бързо ще ги приемат и забравят.

Българите са загубили вярата, че ще има справедливост. 70 процента вярват, че „там горе“ нещо се разбират, както и да се гласува. И ако на 9 юни бяха 70%, то шоуто на Брендо и безхаберието при Начо ще убият вярата в още много, много ​хора. До момента, в който всичко се счупи окончателно. Може би пък това е пътят да стане нещо истинско и ново. 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 14 оценки
3.6/5 от 14 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?