Следвайте ни

Шоков скок в цената на тока на свободния пазар

Десетки компании от металургията спират производство

Големи компании от металургичната промишленост са спрели принудително работа преди дни, а други обявиха, че ще ги последват. Причината е, че само за месец цената на тока на свободния енергиен пазар е скочила драстично с 250%, съобщи за „Марица“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Заради свръх високата цена на еленергията, която излиза от рамките на договореното, силно енергоемната фирма "Чугунолеене" в Първомай е разпуснала близо 250 работници. Същата е съдбата и на старозагорския "Холдинг Металик" - "Енергоремонт - Гълъбово" и "Металик". Три от дружествата на "Холдинг Загора" също са обявили, че спират производството си. Това са "Прогрес", "Пресков" и "Хранинвест - ХМК".

Цената на тока на свободния енергиен пазар от средно 89 лв./МВтч през ноември е стигнала до над 207 лв. на 3 декември. За 4 декември 2018 г. договорените количества електроенергия са били на цена от 170 лв. за мегаватчас. Според запознати с енергийния пазар

причината за шоковото увеличение в цената е ограниченото предлагане,

което изцяло зависи от държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК.

От бизнеса правят мрачна прогноза, че необоснованото повишаване на цената на еленергията може да доведе до фалити, загуба на трайни работни места и замразяване на нивата на доходите в редица браншове и отрасли. Респективно ще предизвика увеличаване на цените на хранителни и нехранителни стоки. Аномалията като цяло ще засегне не само бизнеса, но и държавни и общински администрации, болници, училища и др.

Заради поредната абсурдна ситуация в енергийния сектор от АИКБ изпратиха вчера писмо до премиера Бойко Борисов и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. За непазарните механизми и некоректно отношение,

бизнесът обвинява „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ).

В лаконично съобщение до медиите от БНЕБ коментират, че "са собственост на Българска фондова борса АД, оператор на организирания борсов пазар на електрическа енергия в България. В тази си роля БНЕБ ЕАД не може да влияе по никакъв начин на цените на пазар „Ден напред“, които са резултат от подадените обвързващи оферти на пазарните участници. Увеличението на средната цена на пазар „Ден напред“ през последните дни е обусловена от повишеното ниво на търсене на електрическа енергия".

Поредната истерия е дежавю

Точно преди година цените на тока на свободния пазар скочиха с около 20 процента за дневна и нощна тарифа. Основната причина бе в дефицита на електрическа енергия. Поради безводие в язовирите ТЕЦ-овете, които произвеждат най-евтин ток, тогава не работеха с пълен капацитет. Тогава се пусна слух, че родният ток, който произвеждат държавните дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2 и 3", се изнасял през Националната електрическа компания, за да се подпомогне предприятието.

Бизнесът с отворено писмо до премиера Борисов: Увеличението от 350% ще взриви пазара

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България

От Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ реагираха остро срещу нерегламентирания скок на цената на тока на свободния пазар, с "убийственото" за бизнеса увеличение от над 350%. В тази връзка те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, подписано от председателя на управителния съвет на АИКБ Васил Велев, което публикуваме без съкращения.

Уважаеми господин министър-председател,

Вече месеци наред наблюдаваме неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната. Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX.

Припомняме, че с Решение № Ц-11 от 01.07.2018 г. КЕВР определи прогнозна годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г. в размер на 70 лв./MWh след анализ на търговските резултати на гореспоменатите три борси, както и при прогноза за цена на дългосрочните продукти на БНЕБ за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г. в интервала 72,00 - 75,00 лв./MWh. Естествено, това беше ясен референтен сигнал за индустриалните потребители в България за очаквани ценови нива. На тази база се изготвят програми за развитие във всяко едно дружество у нас - по начина, по който Министерство на финансите прави своите приходни и разходни бюджетни разчети.

В действителност резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален!

Твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност! Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение на ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители - без претенции за изчерпателност.

Като се започне от недалновидно управление на държавната енергетика в частта добив и производство, мине се през непрозрачни интереси при резервиране на мощности и се стигне до елементарното „хитруване“ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки ресурс от крайните индустриални потребители, чрез манипулирано ограничено предлагане на електроенергия. Впрочем, въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена.

Господин министър-председател,

Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности - ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия!

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?