49
Следвайте ни

Седалките на Колежа - най-нерентабилната инвестиция, откакто са измислени парите

viber icon

В един и същи ден Община Пловдив първо обяви, а после отмени обществената поръчка за седалките на Колежа. Той, стадионът, още е на бетон и арматура, но администрацията бърза да осигури седалките, сякаш това е най-важното, за което трябва да похарчи на момента парите на Пловдив. Така беше и през 2013-а, когато старият стадион „Христо Ботев” бе съборен. Бетонът на централната трибуна едва бе излят и 18 000 седалки вече пристигнаха с фанфари в Пловдив. За тях Общината плати от джоба на пловдивчани 650 000 лева, а тогавашният градоначалник и зам.-кметът по спорта отидоха лично да ги разтоварват. Оказа се обаче, че онези седалки, които събират прах в някой склад, ако въобще са налични,  днес са морално остарели. Монтажът им бил хоризонтален и щял да наруши целостта на хидроизолацията по трибуните. Освен това феновете настояват за по-хубави - сгъваеми и комфортни. Градската управа чу молбите им и завчера обяви поръчка за нови срещу сумата от 2,4 милиона с ДДС. Изненадващо, след броени часове поръчката бе отменена. За пред публиката - станали грешки в спецификацията и заданието към бъдещия доставчик. От кухнята - заради нови искания на феновете по вида на седалките, изразени в императивен тон към кмета на Пловдив. Здравко Димитров се съобразил и заповядал поръчката да се спре и да се подготви нова. Този път вероятно за седалки с реотани, за да топлят задните части на запалянковците в студените месеци.

Начинът, по който с държавни пари се строи общинският стадион "Христо Ботев”, отдавна буди съмнения.

Що се отнася до седалките на Колежа, те вероятно са най-нерентабилната инвестиция, правена по света, откакто са измислени парите. Цената на бройка, според отменената вече поръчка, е 132,16 лева с ДДС, колкото струва на дребно луксозен офис стол в търговската мрежа. Заедно с парите за старата доставка, хвърлени на вятъра през 2013 г., общата стойност на седалките ще надхвърли 3 милиона лева - пари за строителството на едни големи детски ясли. Като пресметнем, че от 8736 часа в годината всички мачове на Колежа ще продължат най-много 60 часа, а от 18 159 места ще са заети средно не повече от 5000, ще изчислим, че една седалка ще бъде използвана най-много в 2,2% от времето, в което стои в слънце и сняг на стадиона. Това прави трагични показателите като срок на откупуване и рентабилност на инвестицията, които за всеки друг стопански субект, освен Общината, са важни, когато реши да харчи милиони. Още повече - чужди.

Да не говорим колко от прескъпите седалки ще чупят годишно феновете на гостуващите тимове, които „Ботев” ще гази наред при завръщането си на Колежа.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?