1553
Следвайте ни

Счупеното възпитание реже до кръв

Ако няма какво да правиш, чупи спирка!

viber icon

Автобусните заслони умират един по един. Напоследък камбаната бие по-често за тях, но никой не обръща внимание. Само по себе си, да изкъртиш нещо от спирка или да потрошиш стъклото й, не е кой знае какво. Ще я сменим или ще я ремонтираме и готово, нали? На преден план обаче изскача примитивното поведение, онова, което счита за редно да плюеш хората, да хвърляш камъни по колите им, да палиш контейнери и т.н.

Липсата на адекватно поведение не е резултат само от съмнителните субстанции, които младежите жадно консумират една след друга или наведнъж. Адекватността и правилното възприятие на заобикалящия те свят са илюстрации, които родителите трябва да  нарисуват заедно с децата си още в първите седем години, песен, чиито текст децата трябва да научат наизуст и да го пеят цял живот, стихотворение с мека рима, която се разбива на пух и прах като пиратски кораб в бурно море, ако бъде обърната или разместена.

Резултатът - няма нито илюстрация, нито песен, нито стихотворение. Има хунски бойни звуци и поведение, клонящо повече към дивите животни. А спирките са само най-малкото препятствие по пътя им. Те са за разсейване. Ако няма какво да правиш, чупи спирка! И я чупи. С празно изражение, в което бъдещето никога няма да се огледа. Спирките ще ги прежалим, но счупеното възпитание няма как. То е с остри ръбове и ни реже. До кръв. А ние си блъскаме главата. Докато не счупят и нея.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Коментар

Коментар

14.12.2021 | 16:26

По бай Тошово време спирките не бяха стъклени. Освен това миграцията не беше прерязала корените. Хората изпитваха отговорност пред близки и съседи, а попаднали в големия град се почувстваха в нищото. Първото беше да започнат да си хвърлят боклука от балконите на панелките. После възпитаха децата си така. Тези са третото поколение.

Отговори
3 0
Цонко

Цонко

21.12.2021 | 09:57

Защо при бай "Тошко нямаше това ?Лесен отговор !Защото хората бяха "замесени" от друго тесто и всичко се получаваше !Сега тестото е вкиснато ,какъв хляб да очакваме ? Факт !Трябва да се мисли ,ако човек има с какво ! НАРОДЕ ????

Отговори
1 0
new generation

new generation

12.12.2021 | 09:57

Я се замислете защо по бай-Тошово време нямаше такива изпълнения.Да не говорим за състоянието на заслоните по междуселищните пътища....

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?