Следвайте ни

Съветниците искат да изправят кривините в наредбите, но нямат желание

viber icon

След дълбокомислен дебат, пълен с визионерски плам за бъдещето на Пловдив, грижа за чистия въздух и зелените зони, общинските съветници намалиха параметрите на застрояване в ПУП на многофункционална зона "Изток". Решението може би ще оцелее само защото на засегнатия собственик на терена вече му е писнало от дрязги с властта.

Старейшини от политически субекти, които иначе не се дишат (или поне така трябва да изглежда пред гражданите) застанаха рамо до рамо на амбразурата в защита на обществения интерес и срещу този на лошия частник. Популизмът победи с аргументите на Народния съд. Оказа се, че никой в залата не харесва съществуващите наредби, които позволяват презастрояването на града. Всички искат кривините да се изправят, но нямат желание да го направят.

От дебата се разбра, че кучето е заровено във все още действащия Общ устройствен план на Пловдив, приет през 2007 г. без показателите на застрояване. Оттогава насетне 4 администрации и също толкова състава на Общинския съвет са имали много възможности да поправят пропуска, ама не са го сторили. Някои от днешните старейшини са несменяеми съветници във всичките въпросни състави на местния парламент, но явно са проспали проблема, за който днес така шумно алармират. Въпросът е защо тези хора едва сега се сещат, че Пловдив трябва да се спасява от бетона!

Може би кучето е заровено другаде. В една друга бивша индустриална територия, в която на една ръка разстояние вече се издигат половин дузина високи сгради. Когато се сменяше статутът на терена на бившата пивоварна и се издаваха строителните разрешителни, Общинският съвет не се бъркаше в работата на администрацията и ЕСУТ. Не го направи и в много други случаи, в които предприемачи застрояваха терените, без да осигуряват предвидените от наредбите гаражи, паркоместа и озеленяване. 

Докато представителите ни в местния парламент мерят с различен аршин инвеститорския интерес, дебатите им ще приличат на обикновен популизъм и лобистки игри. Ако искат да ни убедят, че в честните им сини очи не плува корабче, просто да натиснат администрацията да побърза с новия Общ устройствен план. И да го гледат под лупа, за да не стане като с онзи от 2007-а. Макар да ми се струва, че и това усилие е фатално закъсняло. Защото част от днешните съветници са проспали и друг важен момент - през 2016-а, когато се е правило заданието за новия ОУП. Естествено, на тъмно и без никакво обществено обсъждане. 

Както ставаше години наред, преди да се пробудят спящите в Общинския съвет.       

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Кмет ли

Кмет ли

23.02.2021 | 11:28

Перенерзни селя.ндури стоят по банките...това не е общински съвет това е шайка обирджии....нито им пука нито разбират от управление.... Щом плащаш по 100лв на глас и си адвокат????За къв си там,за града ли е или за личния келепир... Дайте едиН покажете в пандеМията да е казал от мен това"ДАРЕНИЕ".... ДА СЕ РАЗПЕСКА ТАЯ БАНДА.....НОВ ЗАКОН МАНДАТ В УПРАВЛЕНИЕ НА РЕГИОНАЛНО И НАЦИОНАЛНО НИВО 2 МАНДАТА В ЦЕЛИЯ ЖИВОТ....ДРЕГОТО ПОМЕТЕН ТАКЪВ ОНАКЪВ... ПРЯКО ДА ТЪРКАШ ДЕБЕЛ Г.ЪЗ НА БАНКИТЕ НЕ[email protected]@

Отговори
0 1
Петър

Петър

17.02.2021 | 10:50

От началото на работата на този кметски екип минаха вече 15 месеца. Трябва да поемат и своята отговорност. Стига са се оправдавали с миналите екипи. Защо новия ОУП не се приема, защо не са променени наредбите, след като са лоши, защо издават разрешения за строителство на килограм, защо предлагат за приемане на ПУП, които не се приемат от съветниците, защо няма нито един обект за който да кажем ето това е дело на Зико?

Отговори
8 0
Гергана

Гергана

17.02.2021 | 10:32

А Тотев кога в затвора?

Отговори
8 3
Кой

Кой

17.02.2021 | 09:39

Всички са в кюпа, общинската администрация те убеждава как инвеститора е прав, да презастроява и надхвърля всички параметри. Кметове и повечето общ. Съветници всички се знаят /Тотев, Ташкови, Колев, Георгиев, Тютюка,/ пряко в далаверата, строят навсякъде и се крият че било по закон и за благото. Как не направиха един парк или градинка за благото, една чешма, ама с лични средства не от бюджета. Ама си го заслужаваме, като се криеме по избори и това си избираме.

Отговори
15 1
ДА!

ДА!

17.02.2021 | 10:11

"Сакам да ти задам един въпрос ама отговора да бъде ДА"

Отговори
6 2
Пловдив

Пловдив

17.02.2021 | 09:31

Презастрояването стана,защото всички общинари прибират подкупи, за да продадат общински терени! Това продължава от години та до днес. Пловдив е о.грабен тотално. Инвеститори,общинари..... Всички са навързани като с.вински ч.ерва.

Отговори
17 3
Браво, г-н главен редактор!

Браво, г-н главен редактор!

17.02.2021 | 09:07

Поздравления, г-н Чернев! Напълно сте прав - прекрасният ни град беше презастроен през последните 12 години, а Общинският съвет мълчеше и позволяваше да се пренаселва, без да се прави нищо за улиците и за зелените площи. А сега, както го е казал поетът - "Смешен плач" ....

Отговори
21 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай