Следвайте ни

Съдия Точевски: При скрити такси и високи лихви правосъдието е на страната на подведения

viber icon

Александър Точевски, зам.-председател на Районен съд-Пловдив

При 99 % от случаите делата на колекторски фирми срещу потребител са еднотипни. Те си търсят парите по съответния кредит. Тук понякога особеността е, че този кредит вече е прехвърлен и го търси новият кредитор. Човекът е взел кредит от фирма Х, след 5-7 години го продава на друга фирма и тя продължава да си търси съответното вземане. Тук нещата обикновено минават през така нареченото заповедно производство. Тоест първо в едно закрито производство кредиторът пробва да си получи парите. Ако човекът  възрази, става исков процес. Ако не възрази - се издава изпълнителен лист и вече си ги събира.

В обратната хипотеза - когато потребителят води дела срещу кредитна компания или колекторска фирма, нещата са по-разнообразни. Едната група дела са свързани само с възражения за давност. Кредитът е много стар, но не е събран. Клиентът казва „Не дължа, защото е изтекла давността“.  Това се проверява. Обикновено в тази хипотеза става въпрос за прекупен дълг  - кредит, който е изтеглен от 5-7 години, продаден наскоро, чак сега търсят човека и той започва едно такова дело.

Втората група дела са, когато вече самият потребител е платил и иска връщане на заплатеното или счита, че не дължи, тъй като договорът е нищожен, неустойката е много голяма, а лихвата е прекомерна, или пък изобщо не е платил и не иска да го прави, а иска само да се признае, че съответният договор е нищожен, тъй като противоречи на добрите нрави за потребителските кредити и т.н. Ако договорът се обяви за нищожен, клиентът трябва да плати само главницата и законната лихва за периода.

Относно давността не може да се каже, че е на 100% в полза на потребителя, но относно високи лихви, неустойки, скрити такси и подобни делата завършват в полза на подведения.

Снимка Петър Тодоров

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?