Следвайте ни

С премиер Борисов не можем да сме васали на никого

Знаковите визити на Кери, Столтенберг и Хамънд са доказателство, че вече наистина сме важни за света

viber icon

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери, както и предстоящите визити на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на британския външен министър Филип Хамънд са израз на уважение към България за нейната  ключова роля като фактор за регионална стабилност в тази част на Европейския съюз. С тези посещения Западният свят още веднъж иска да покаже, че сигурността е с еднаква стойност като понятие, независимо за коя част на евроатлантическата и демократична цивилизация става дума. Разбира се, подобна линия на посещение, която дори би могла да бъде определена и като своеобразна градация на евроатлантическия интерес към нашата страна, не е често явление. Поне ако направим историческа ретроспекция, подобни визити не са били правени, като изключим посещенията, които през вече далечната 1999 г. , когато у нас гостуваха тогавашният британски премиер Тони Блеър, държавният секретар на САЩ по онова време Мадлин Олбрайт. През ноември 1999 г. за първи път американски президент дойде у нас, макар на еднодневна визита - това беше Бил Клинтън.

Всичко това се случи в контекста на тогавашната югославска криза и също така на ролята, която по онова време играеше България за затваряне на атлантическия обръч около режима на Слободан Милошевич в Сърбия. Днес ситуацията е друга. Без никакво преувеличение можем да кажем, че посещенията, които предстоят, са не просто израз на много сериозна дипломация и вътрешносъюзни визити, целящи укрепване на консолидацията на евроатлантическия съюз. Те със сигурност имат предвид и нещо конкретно - необходимостта на най-високо ниво да бъдат обменени впечатления за способността да се противодейства на все по-наглия тероризъм, на който все по-често ставаме свидетели. И от друга страна да се очертае такава цивилизационна ценностна зона, която да подскаже, че в основата на подобни провокации не стои нито една религия, а стои желанието за създаване на хаос, а оттам и

@ins_sub: тласкане на съвременния свят към безпощадни вътрешни конфликти.

С риск дори те да достигнат до разновидност на граждански войни.

Ние винаги сме били важен фактор на ЕС, просто в момента обстоятелствата правят така, че тази наша роля се откроява и придобива конкретни очертания. Това, което се случва, впрочем е и един много особен аргумент за това, че ако например Турция беше част от Европейския  съюз ние щяхме да бъдем значително по-облекчени в мисията си да гарантираме сигурност като външна граница на съюза, защото тогава външната граница щеше да бъде Република Турция. А и самият ЕС би бил далече по-сигурен, стабилен и пъстър.

Възможно е да има конкретни искания към България в сферата на общата европейска сигурност. Не виждам в това никакъв проблем, виждам единствено шанс България да докаже своите отговорности като член на Северноатлантическия съюз и на ЕС. Предполагам, че какво и да бъде поискано, то ще бъде в рамките на нормалните отношения между съюзници.

Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е знакова. Тя е част от отношението към България като към наистина важен елемент от системата за колективна сигурност. Дали с  Йенс Столтенберг в София ще бъде обсъждано увеличаване на военния ни бюджет? Не знам дали има ресурс за такова увеличаване, още повече бюджетът ни вече е приет.

Ако се постави  въпросът за проучването на шистовия ни газ при визитата на държавния секретар Джон Кери, то той ще бъде не толкова  в посока интереса на САЩ, колкото на българския интерес.

Интерес от проучване на шистовия газ има всяка суверенна страна, която би искала да създаде реални гаранции за своята енергийна сигурност и независимост от Русия.

Иначе премиерът Бойко Борисов постигна наистина изключителен резултат с това, че в Брюксел по време на разговорите си с  еврокомисаря по енергетика Марош Шефкович успя да постави на дневния ред на Европейската комисия въпроса за изграждане на енергиен хъб в България. Ако това бъде реализирано, ще е нещо, което наистина заслужава уважение и адмирация.

При министър-председател Бойко Борисов мисля, че няма опасност България да се държи като васал на когото и да е. Смятам, че интересите ни ще бъдат категорично поставени пред дипломатите, които ще ни гостуват.  

Няма да коментирам препоръките на Волен Сидеров за предстоящите визити. Не мога обаче да пропусна да отбележа, че съм дълбоко  впечатлен от израза на г-н Сидеров, че не Коранът е в основата на терористичните актове в Париж. Да каже това човек, който организира атаката срещу софийската джамия Банябашъ, е наистина впечатляващо. Прозрението на г-н Сидеров,  че не Коранът е в основата на тероризма, е изключителен еволюционен скок, достоен дори за второ разширено и модернизирано издание на еволюционната теория на Чарлз Дарвин.

Ако бъде поставена темата Русия при визитата на Джон Кери, както е логично да се очаква, това е в посока на рисковете за европейската и световна сигурност, които носи агресивната политика на Кремъл при режима на Владимир Путин.

Не трябва да ни смущава по никакъв начин посещението на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Нещо повече - нейната визита трябва да е повод и за българите, и за всички, които се интересуват от темата, да повишат общата си култура, като прочетат какъв всъщност специалист е г-жа Нюланд. Тя е една от личностите в американската дипломация, която още като помощник на Строуб Талбот  (американски анализатор, експерт по Русия, зам. държавен секретар на САЩ в администрацията на Бил Клинтън, бел. ред.) е била сериозно ангажирана с изучаване на проблемите на Русия. Тя е от хората, които много систематично са работели още по времето на Борис Елцин по концепцията Русия да бъде превърната в част от модерното плуралистично пазарно и демократично световно пространство, като бъдат заличени всички следи и остатъци от съветския имперски период. Нюланд е от хората, работили в дипломатическите екипи на САЩ от времето на първия мандат на Бил Клинтън по въпроса с това Украйна, Казахстан и Беларус да си предоставят остатъците от ядрено оръжие под единния контрол на Москва. С цел да бъде локализирана опасността от това повече държави да бъдат ядрени  и да се стигне до потенциална дестабилизация. Става въпрос за Будапещенския меморандум, с който Русия се ангажира да гарантира териториалната цялост на Украйна срещу това Киев да предаде на контрола на Москва ядрените си оръжия. Под териториална цялост по онова време, а и изобщо, се разбира полуостров Крим като неотделим от територията на Украйна. Но Русия брутално наруши принципа на този меморандум, окупирайки Крим, и с това постави под съмнение десетилетни усилия на  американската дипломация.

Така че Виктория Нюланд не е човекът, който е казал нещо, което всеки може да каже в състояние на яд, дори на собствената си съпруга или на най-близките си хора: Майната ви! Тя е казала Майната му на ЕС или нещо подобно. Не това е важното за Нюланд, важното е експертизата, която носи. Дори в израза „Майната му на ЕС” има нещо много родствено и близко, което трябва да направи Нюланд особено любима на Балканите заради нейната специфика в обноските./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Митки

Митки

19.01.2015 | 10:12

Борисов се е надупел на сащ,защото сигурно държът яки козове срещу тиквата и няма мърдане и ако мръдне с него е свършено.

Отговори
0 0
mai mai

mai mai

15.01.2015 | 20:42

Да пуснем водата,а с нея всички \"вечни\" васалчета, като този измекяр, хвалещ една калинка-партикос!! А ББ, отдавна се е навел и се държи, не като държавник,а пример на васал и за власт и кинти продава държавата!!!!

Отговори
0 0
фют

фют

15.01.2015 | 16:26

С \"премиер\" като момчето от Банкя ще сме надупени на всички страни!

Отговори
0 0
уважителен

уважителен

15.01.2015 | 15:37

\"Посещенията... са израз на уважение към България\',...ХА ХА ХА са израз по скоро на страх да не ги лъжем,както лъжем путин и рашата,щото пък израз на какво бяха посещенията на брежнев,горбата,путин ..,...всички идват да се осигурят че ще правим каквото те кажат и те искат , а вер. и тайни договорки

Отговори
0 0
KOMYNIST

KOMYNIST

15.01.2015 | 15:26

BEDNITE I TRYDOLUBIVI BALGARI NIAMAT NIKAKVA VINA CHE DARJAVATA NI CELIA SVIAT NI SMIATA ZA PRODAJNA DOLNA NACIA.TEZI KOITO POGYBIXA BALGARIA I IA PREVARNAXA V KYRVENSKA DARJAVA TOVA E VSICHKATA POLITICHESKA FASHISTKA VLAST KOIATO YPRVLIAVA SLED 10 NOEMVRI. VSICHKI I SINI FASHISTI I PRODAJNI SOCIALISTI I RAZANI MANGAL I JALTI CARCHETA I MAFIOTSKI GERBOVE I KAKVI LI NE .......

Отговори
0 0
KOMYNIST

KOMYNIST

15.01.2015 | 15:17

SAMO EDNA KYRVENSKA DARJAVA MOJE DA SE OTKAJE OT VEKOVNITE SI BRATIA OSVOBODITELI RYSNACITE.SAMO EDNA KYRVENSKA DARJAVA MOJE DA DADE VAZDYSHEN KORIDIR NA IANKITE DA BOMBIAT SVOITE SASEDI BRATIA SARBI. SA MO EDNA KYRVENSKA DARJAVA MOJE DA PYSNE TYRCI V PARLAMENTA I GLEDA KAK MANGALITE STRIAT MASOVO DJAMII.SAMO EDNA KYRVENSKA DARJAVA MOJE DA SI OMARTVI DVAMILIONA LUDE OT GLAD I DVA MILIONA DA IZBIAGAT NA GYRBET.POD KYRVENSKA DARJAVA NE VLIZAT CHESNITE I BEDNI BALGARI KOITO NIAMAT NIKVA VINA....

Отговори
0 0
KOMYNIST

KOMYNIST

15.01.2015 | 15:07

NE REJIMA NA SLOBODAN MILOSHEVICH,A VOINATA NA GORDA SARBIA KOIATO VOUVASHE SRESHTY VSICHKI NEVERNICI I NE OSTANA NITO EDIN JIV,I SEGA SARBITE JIVEET SVOBODNI I SHTASTLIVI I GORDI I BRATIA S NAI MOGASHTITE KRASTONOSCI RYSNACITE. DA MY MISLIM NIE POTOMCITE NA GORDITE NIAKOGA BALGARI KOITO SE PREVARNAXME V KYRVENSKA DARJAVA I NA EBE KOITO NI XFANE.TYRCITE NI NAVODNIAVAT S MUSOLMANSKI MANGALI IMIGRANTI,MASOVO STROENE I DJAMII I POTYRCHVANE NA NARODA NI,ZASHTOTO KYRVATA NIAMA PRIATELI NEI SAMO GA IABAT.....

Отговори
0 0
boiko borisov

boiko borisov

15.01.2015 | 15:05

Moje bi si tarsi dobra slujbichka àaaaaaa!!!!!

Отговори
0 0
Мечешка услуга

Мечешка услуга

15.01.2015 | 14:40

Ибриков, като похвалиш някого и пада с теб в канала.

Отговори
0 0
"Живот на педал"

"Живот на педал"

15.01.2015 | 14:24

За да изказваш мнение, първо трябва да имаш достойнство.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?