1939

Родните евроатлантици засвириха популистки ляв марш

„Ще постигаме леви цели с дясна политика.“ Това беше мантрата, с която "Продължаваме промяната" влезе в управлението и обяви кабинета си. Шест месеца по-късно това обещание се нуждае от сериозна ревизия, особено след като вчера беше обявен и антикризисният пакет на четворната коалиция.  

В огласените от кабинета мерки има само една, която можем да характеризираме като дясна, и тя е увеличаването на задължителния праг за регистрация на фирмите и юридическите лица по ЗДДС от 50 хил. на 100 хил. лева. Това ще бъде директна помощ за малкия и средния бизнес. Подобни ходове направиха в навечерието на кризата редица други държави в Европа и по света.  

Всички останали мерки от антикризисния пакет по-скоро се вписват във формулата "с леви мерки ще се постигат популистки резултати". Най-опасното за десните политики обаче е заиграването с ДДС ставката за определени сектори. Нещо повече - първият подобен опит в България за временно намаляване на данък добавена стойност, направен от правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", вече близо 2 години показва, че ефектът за почти всички по веригата, извън собствениците на заведения и хотели, е спорен.

От 1 юли 2020 г. за ресторантьори и хотелиери действа намалено на 9% ДДС. Обещанията на бранша тогава бяха, че това ще доведе до увеличение на осигурителния доход на заетите в сектора, както и ще спомогне за стопиране на скока на цените за клиентите им. На практика обаче данните от статистиката са категорични - осигурителният доход на служителите в заведения и хотели продължава да расте с процента на увеличение на МРЗ, а цените за крайните потребители почти навсякъде са скочили между 10 и 20 на сто през последните 24 месеца.

Неслучайно двамата най-добри финансисти и бюджетари в групата на ГЕРБ - Владислав Горанов и Менда Стоянова, бяха категорично против идеята за намаляване на ДДС за отделни сектори. Горанов тогава беше все още финансов министър в кабинета "Борисов 3", а пловдивската депутатка оглавяваше бюджетната комисия. Освен това Менда Стоянова беше и единственият кадър на бившите управляващи с реален опит и експертиза в системата на НАП и събирането на данъци.  

Редица десни икономисти и финансисти са категорични, че при единно ДДС за всички икономически агенти всяка отстъпка за определен сектор може да отвори кутията на Пандора. Така, въпреки че преди месеци всички ограничения за ресторанти и хотели отпаднаха, намалената ставка продължава да действа до края на 2022 година, а в бранша вече се чуват редица гласове 9% данък добавена стойност за тях да остане за постоянно.  

Сега кабинетът "Петков" стигна дори по-далеч, въвеждайки нулева ставка за производителите на хляб за период от една година. Дали обаче това ще спре поскъпването на насъщния, който за почти година удвои цената си, все още не е ясно, макар и логиката да сочи, че производителите ще имат буфер от 20% от текущата цена, които би трябвало да компенсират бъдещи увеличения. 

Далеч от десните мерки е и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, както и индексирането на пенсиите "на калпак". Този ход сериозно може да застраши бъдещето на цялата родна пенсионна систем​а заради все по-бързо топящата се разлика между минималната и средната пенсия.

Азбучна истина е, че намаляването на данъците ​е лява мярка, както и увеличаването на доходите и държавните плащания в състояние на криза. И макар три от четирите управляващи партии да се позиционират като десни и евроатлантически формации, на новите управляващи май им липсват само пионерските връзки.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
пешо

пешо

24.05.2022 | 07:20

а герб кога в затвора???

Отговори
0 0
Американският газ ИДВА!

Американският газ ИДВА!

19.05.2022 | 17:12

А родните путлеро-нашисти засвириха Траурен марш! ХА ХА ХА ХА

Отговори
3 12
да ви се_ра на десните

да ви се_ра на десните

19.05.2022 | 16:16

затова Пловдив след 32 години "демокрация" цъфнал и вързал! Не мога да ги дишам и тия в угодничеството си пред американците и укрите, изобщо всички вземете и се скрийте, а и като нещастни ковид пророци довчера вещаещи апокалиптични картини се гръмнете!

Отговори
17 3
Шопов

Шопов

19.05.2022 | 14:17

кое му е дясното на герб и кое им е европейското, та през тяхното управление всички кадърни напуснаха частния бизнес и станаха държавни търтеи, те направиха за лявата идея - крадем и никой не носи отговорност - по-вече от бсп. Лява партия ли е бсп с милионерите на България в техните редици, престанете с глупостите в бг няма леви няма десни до един са червени

Отговори
17 7
Моля Ви се

Моля Ви се

19.05.2022 | 12:39

Пратете ги на зеленски пионерски лагер в Киев !

Отговори
18 3
тия нищожества

тия нищожества

21.05.2022 | 23:52

и оня зеления не ги иска

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?