Следвайте ни

Ричард Алибегов: По-високи цени в заведенията е самоубийство, но няма и как да паднат

viber icon

Ричард Алибегов, председател на УС на Асоциацията на заведенията, коментира пред „Фокус“ какво ще се случи с цените в заведенията, след като ДДС-то беше свалено на 9%, а от вчера може да работят и закритите помещения на заведенията.  

До момента отвориха около 30-35 на сто от завед​енията, защото не могат да работят с целия капацитет.  Последните седмици можем да кажем, че хората започват да се успокояват, което е много важно. Това, че отваряме и вътре, също е много позитивно. Става вече по-добре откъм разходната и приходната част. Ясно е, че ще живеем с този коронавирус под някаква форма, но трябва да започнем да възстановяваме живота и икономиката. Ще видим как ще реагират хората. Ще ни трябва време според мен малко, за да започнат да сядат и вътре. До две седмици ще се види горе-долу как вървят нещата.

Оптимисти сме, че секторът ще се възстанови, но ще ни е нужна една година от пълното отваряне. Смелият ход на правителството с намаляване на ДДС ще помогне страшно много. Все пак обаче да не забравяме, че 

30% от нашия сектор са нощните заведения ​- барове, клубове и дискотеки, които все още не работят към днешна дата.

 Но нека да отвори всичко, нека да минат една-две седмици и да видим как ще реагират хората. Има такива хора, които все още мислят различно и не желаят да влязат вътре.

Не мисля, че собственици на заведения ще посмеят да вдигнат цените, за да избият загубите. Това би било смърт за тези, които го направят. В смисъл, потреблението ще бъде свито поради няколко причини. Първо, че хората все още ги е страх, има го този елемент. Второ, че много от хората пострадаха и финансово. Това, че само ние бяхме затворени, а други сектори не бяха затворени, но не работеха на пълните си капацитети. Съответно не плащаха и пълните заплати. Видяхте, че безработицата скочи рязко. Не мисля, че някой ще си позволи нещо в сектора, още повече че не е нужно. 

Както знаете, от 1 юли най-вероятно ще се свали и ДДС-то, така че това е абсолютно ненужно. По-скоро цените няма да намалеят, ще останат такива, каквито са в момента, ще спрат да растат. И мисля даже, че на този етап никой няма да си позволи да вдигне цените. 

По-скоро ще се пробват с промоции да привлекат клиенти

А това винаги е в полза на клиента и води до намаляване на дадената цена.

Използването на дезинфектанти и спирт, т.е. всички онези мерки, които се изискват заради епидемията, най-вероятно няма да се отразят на цените. Те ще си останат за сметка на бизнеса. За по-големите заведения наистина се харчи страшно много всеки ден, много. 

В Германия примерно вече масово се слага в цената 2 евро на човек за почистване и дезинфектант на масата. Това не може да се случи в България и мисля, че няма да се случи. Това ще си остане за сметка на бизнеса. 

В заключение, очаквам цените да си останат същите. Няма никакво основание и за сваляне, и за качване. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Кроманионец

Кроманионец

03.06.2020 | 16:41

Предлагам да отидеш на фризьор хипар с хипара ти.

Отговори
0 0
Др.Хаус

Др.Хаус

02.06.2020 | 17:14

Трябваше да намалят ДДС на храните и лекарствата,а не на тези мародери с ъс заведенията

Отговори
8 0
ГЪДЮ

ГЪДЮ

02.06.2020 | 12:13

ТОЯ СЕ ГЪБАРКА С НАЦИЯТА.

Отговори
6 0
Е как

Е как

02.06.2020 | 11:13

Например в едно заведение до Радио пловдив се намалиха осигуровките на персонала от 8 на 4 часа а заплатите са 12 лева за 12 часова смяна. 9 процента ДДС за да си третират персонала както им падне а сега и осигуровките им намалили.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?