4020

Регулирането на професии и неочакваните проблеми за геодезистите: Да не вбиват клин между нас и архитектите

Възможността за създаване на единен европейски сертификат за проектантска правоспособност влезе във фокуса на организираните от КАБ Дни на европейската регулирана професия архитект. Инициативата на Камарата на архитектите в България цели да допринесе за разбирането на отговорността на архитектурната професия, която е регулирана в Европейския съюз.  

По този повод потърсихме арх. Чавдар Тенев, председател на  пловдивската колегия на КАБ. „Основните експерти, които участват в един проект, са конструктори, ВиК, ОВИ и елинженери, докато основната роля на геодезистите е да са земеустроители, да правят заснемане и да работят по вертикалната планировка на един обект. Инженерите геодезисти нямат образователната квалификация за устройствено планиране, т.е. те нямат право да изработват устройствени планове“, обясни пред „Марица“ Чавдар Тенев. От Камарата на инженерите по геодезия представиха своя коментар по казуса, подписан от председателя на УС на КИГ инж. Златан Златанов, председателя на НПС ГПГ към КИИП  инж. Иван Деянов и председателя на ОК на КИГ Пловдив инж. Йордан Чукалов.

Снимка: Наташа Манева

 

Конкретният повод за нашето безпокойство е поредният опит на членове на Камарата на архитектите в България да отстранят от процесите на инвестиционно проектиране и устройствено планиране определени специалисти - инженери и ландшафтни архитекти. Този път чрез една на пръв поглед информационна статия председателят на РК на КАБ Пловдив арх. Чавдар Тенев се опитва да “взриви” традиционно добрите колегиални взаимоотношения. Незнайно защо, арх. Тенев, наред с цялата информация, която предоставя на регионалната ни медия, засяга въпроси, които касаят много специалисти инженери, извън кръга на тези, за които е предназначена информацията. Едва ли точно в тази статия е мястото за цялата несъстоятелна пледоария за „регулирани професии”, „опити на геодезисти за промени в ЗУТ” и т.н. Надяваме се арх. Тенев да е запознат с документите, подписани от всички членове на  Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, включително от председателя на УС на КАБ (оттеглен впоследствие като несъгласуван между ръководство и членове). Също така се надяваме арх. Тенев да разполага с въпросите, отправяни към МРРБ и ДНСК от 2014, 2019 г. досега, и техните отговори по засегнатата тема.

Тъй като не желаем да насаждаме едно несъстоятелно отношение към доказали се специалисти в своята област на работа, настояваме членовете на Камарата на архитектите да не коментират права или липса на такива по отношение на специалисти извън кръга на КАБ. За това има компетентни органи и институции.

Въпрос за регулирането на професии не стои, още по-малко да има някакъв проблем. Много ясно и точно е разписано в Списъка на регулираните професии в България - „архитект”, „инженер в геодезията, картографията и кадастъра” и „инженер в инвестиционното проектиране”

Също така геодезистите не са правили „опити за промени в ЗУТ”. Всички промени, които арх. Тенев има предвид, бяха съгласувани на заседания на Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, в който членуват КИГ, КИИП, КАБ, САБ, КСБ, БАИИК и НАСП. Решението, от което КАБ оттегли своя подпис, беше подкрепено единодушно от всички представители в Консултативния съвет.  

Колеги, инженери и архитекти, процесите на инвестиционно проектиране и устройствено планиране са мултидисциплинарни. Всичк​​и ни​е участваме в изготвянето на проекти съобразно притежаваната техническа правоспособност от придобитата специалност и образователно-квалификационна степен.

Нeка не се опитваме да виждаме проблем там, където никога не е съществувал, без значение какви са били законите и наредбите към тях във времето назад. Ние, геодезическата общност, винаги сме се стремили към коректен тон и професионален диалог с всички специалности, участващи в процесите на инвестиционно проектиране, устройствено планиране, строителство, строителен надзор. Доказателство за това са единодушните решения, взимани досега в Консултативния съвет на браншовите организации.

Използваме възможността да поздравим всички колеги геодезисти със Световния ден на геодезиста, на 21 март 2024 г., който беше честван в Националния музей „Земята и хората”. Същият беше отбелязан тържествено и от Съвета на европейските геодезисти (CLGE) и Международната федерация на геодезистите (FIG). 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Геодезистите да си гледат своята специалност, стига безумия

Геодезистите да си гледат своята специалност, стига безумия

03.04.2024 | 18:33

Инж да не говори глупости. Геодезистите не могат и не трябва да изработват устройствени планове. Да си правят трасировъчни планове. Архитектът е човекът, който обединява всички специалности, той има познанията.

Отговори
2 9
инженер

инженер

04.04.2024 | 20:46

всеки архитект преди да почне да проектира към кого се обръща - врещи : дай подложка ----- абе художници без геодезисти сте за изложбените зали за най-добра рисунка на сграда ама и там няма да ви оценят

Отговори
9 1
ИНЖ

ИНЖ

03.04.2024 | 17:57

Съветвам архитектите да си драскат кутийките по-далеч една от друга и по възможност всяка да си има паркомясто, че с показаните до момента умения в устройственото планиране направиха зивота на българина пълен Ад. По-добре ще е да оставите устройственото планиране на инженерите, които умеят да боравят както с наличното физическо свободно пространство така и с законите и правилниците за уреждането му.

Отговори
15 3
Парите решават всичко

Парите решават всичко

04.04.2024 | 11:04

А и ЗУТ толкова пъти го преправяха, толкова вратички отвориха, че сега всичко, което пожелае предприемачът, го получава. Някога градоустройството се грижеше за естетика, ансамбловост, функционалност, днес е само документ за строителство.

Отговори
4 3
Арх

Арх

03.04.2024 | 12:09

Колегата Тенев, разбира се, е прав. Изготвянето на устройствени планове от инженерите геодезисти е същото като архитектите да изготвят геодезични заснемания и трасировъчни планове.

Отговори
4 9
инженер

инженер

04.04.2024 | 20:44

на вниманието на най-добрите художници сред инженерите и най добрите инженери сред художниците , благодарение на Вашето устройствено планиране населените места са в такъв хаос, знаете ли какво значи регулация и как се планира в регулационно отношение - не бих казал че имате знанията и ценз за това - така че : всяка жаба да си знае гьола, знаете ли например какво значи ригула и какво е нейното участие в един проект , знаете ли как да проектирате улична регулация и по кой предмет архитектите са изучавали тези понятия ----- НЕ не знаете - поредните недомислици на безбройните браншови организации - привличане на внимание на никуму неизвестни сдобили се с квалификация и политически лансирани човечета

Отговори
8 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?