Реформата в здравеопазването пак ни бърка в джоба, ама солидарно

Вариантите на министър Ананиев - пълна демонополизация на НЗОК, здравна застраховка от 12 лева или 15% доплащане кеш от всеки пациент

Двата нови модела за реформа в здравеопазването, предложени вчера от министър Кирил Ананиев, удрят по джоба българина и ще го принудят да плаща повече. Това коментираха експерти.
Първото предложение е Здравната каса да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко над тази летва да се поема от застрахователни фондове. За целта се предлага въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на солидарен принцип като 8-процентната вноска. "В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според нас това ще облекчи пациентите", посочи Кирил Ананиев.

Другият вариант, предложен от него, предвижда пълна демонополизация на НЗОК.

„Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата“, каза той. По думите му, демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. "Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде", каза Ананиев. Той добави, че е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие и след това да се предприемат мерки в законодателството. Според него сегашният модел на здравеопазване се е изчерпал напълно. Не стана обаче ясно хората, които досега не се осигуряват за здраве, а те са 720 000, как ще бъдат принудени да го правят в бъдеще.

Смятам, че има конституционен проблем с въвеждането на задължителното застраховане, защото правото на достъпно качествено здравеопазване е гарантирано със задължително осигуряване, а не със застраховане. Вторият въпрос, който създава тревога за мен, е липсата на яснота какво повече получават българските граждани срещу тези 12 лева. Може би най-същественият въпрос за мен е въпросът с доплащането, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?