4020

Референдум за Альоша? А питаха ли пловдивчани, когато го вдигнаха

84-годишният инженер Петър Боров винаги има активно отношение към важните въпроси за Пловдив. Завършил е военно училище и 7 години е бил офицер, но после дълги години е бил минен инженер в "Горубсо". Автор е на стихосбирки и икономически книги като „България - Белгия на Балканския полуостров”. Провокиран от дискусията за съдбата на паметника на Альоша потърси вестник "Марица", за да изложи своята позиция.

Коментарите за паметника Альоша, а също така идеята за провеждане на референдум ме провокираха да взема отношение. Преди 85 г. никой не е питал пловдивчани искат ли на върха на хълма това невзрачно комунистическо творение, копие на много други подобни. Допреди 34 години действаха терорът и страхът. Сега явно не се чувстваме свободни, щом търпим този паметник и дори се гордеем с него. И защо трябва вместо него на върха да се слага друго? Не му ли стига на Пловдив, че е най-старият жив град на Европа, та трябва да се гордее, че е градът на Альоша или на Левски?

Ако на общинските съветници е чуждо националното достойнство, какъв е смисълът от референдум? 


Идеята да се смени Альоша с Левски е силно спекулативна,

особено като имаме предвид откъде идва. Това значи и че отричаме делото на всички останали борци за национална свобода. А те разораха нивата, в която Левски хвърляше семената. Левски идва след Паисий, Софроний, борците за църковна независимост - Иларион, Неофит, Дядо Славейков, Кръстевич, след Раковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Когато Левски започна своето дело, българската нация и нейната територия бяха официално признати. Този, който довърши неговото дело, беше Бенковски.

Да се съпоставят джамиите в Пловдив с  Альоша като аргумент, че те също са направени от завоевател, е глупаво. В България има над милион мюсюлмани, джамиите са пълни, а Альоша го почитат шепа хора.

Има ли в България паметник за възхвала на византийски император или турски султан? За Филип Македонски имат думата траките.

А за Альоша се прикриват много неща. Той близо две години беше съюзник на Хитлер, заедно воюваха, заедно прекрояваха границите. Альоша заби нож в гърба на Полша, докато се съпротивляваше на Хитлер, изби хиляди пленени полски офицери. Това, че с този договор бил отдалечил войната, не върши работа - Альоша имаше добро разузнаване и знаеше, че не се планира нападение срещу него 1939 г. Той изби десетки хиляди мирни поляци, балтийци, молдовски българи. Стана де факто отново негов съюзник през 1944 г., когато гледаше с възторг от единия бряг на Висла как Хитлер унищожава Варшава и варшавяни на другия бряг, после сам започна отново да избива онези поляци, които се бяха сражавали с Хитлер.  Под неговото покровителство

у нас бяха избити десетки хиляди невинни хора

(не включвам регентите, депутатите, министрите и убийците на шестте ястребинчета - те си заслужаваха). В същото време съм на светлинни години от тъпотията, че Альоша бил виновен за Втората световна война.

Альошовци на практика са прохитлеристи и за това, че приеха без съпротива бул. „Възраждане” да се преименува на най-верния хитлеров съюзник - нямаше никакви протести. За тях един от най-великите периоди от нашата история е без значение. За бул. „Независимост” да не говорим - за тях независимост е 16-ата  република. И досега няма отговор от тях по моето заявление до Общинския съвет по този въпрос. А преди 19 години наследниците на родните комунисти станаха съюзници на следващия хитлеров съюзник - Симеон Кобургготски.

Защо те имат право да разрушават паметници, като започнаха от „Света Неделя”, а истинските българи нямаме право  да ги преместим? Защо ликвидираха всички булеварди с името на император Александър Втори, по чието лично решение България възкръсна?

 

А защо не продадем Альоша на руския парламент?

Сред протестиращите в защита на паметника има ли миньори, шофьори, трактористи, строители или всички са чорбари? Какво са дали на България Иван Петков, Кристиан Вигенин, Манол Генов, Георги Свиленски? Тези хора твърдят, че са наследници на БКП. Тази партия от 1923 г. е предателска партия - вдигна по чужда заповед въстание, организира по чужда заповед партизанско движение, предложи да станем 16-а република, преименува българите от Повардарието на македонци, принуди  десетки хиляди българи да се обявят за македонци. Този паметник го издигна БКП. Защо се отказаха от името й, а държат за паметника?  Заплашват, че пак кръв ще се лее! 

Не им ли стига толкова невинна кръв, дето проляха? 

А за мен това означава заплаха за живота ми! Прокуратурата и МВР ще се самосезират ли?

Аз съм най-младият участник в съпротивата - прикритие на явките на вуйчо ми - областен партиен ръководител в Стара Загора, но не можах да стана активен борец, защото  вуйчо  загина като партизанин, предаден от своите колеги от партията. Те посочиха неговата чета на войската, майка ми умря съвсем млада, на мястото на къщурките, където ходехме на явки, бяха израснали блокове. Другия ми вуйчо го преведоха през селото с вързани ръце да го бесят, но се отърва с 20 години. Свако ми много по-рано беше получил 20,  другите ми двама сваковци бяха убити през октомври 44-та просто защото бяха интелигентни хора (най-старият беше воювал в трите войни като фронтови офицер) и никой не знае дали въобще са погребвани или хвърлени в Марица. Гордея се с всички тях!

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 43 оценки
3.7/5 от 43 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
99 коментара
plamenp59

plamenp59

12.02.2024 | 06:52

Даваме му прошка и за последната, открадната кокошка.

Отговори
0 0
въпрос

въпрос

06.02.2024 | 20:55

Това склери и той да се изока.....през 1939г ли е построен паметника....научи аритметиката -2024-85=1939г.....той сигурно и годините си не може да смята.....НАРОДЕ ????

Отговори
1 3
филип

филип

05.02.2024 | 21:25

Старческото оглупяване е за съжаление

Отговори
4 6
ХУН

ХУН

04.02.2024 | 19:42

Изводът е само един - не оставяйте неизтребена нацистката паплач. Тя отново ще избуи като бурен. Сега виждаме недобитите фашаги как отново надигат глави за реванш с Русия. Затова и забраняват всичко руско. Ако заменят "руснак" с "евреин", много днешни "демократи" ще си изкярят поне 5 годинки пандиз. Но за руснаците е позволено. Затова Путин да не се помайва, а да млати яко, папер да не остане от укрорайха и укробандеровците.

Отговори
6 10
Само минавам

Само минавам

04.02.2024 | 14:02

Цяла Европа празнува 09.05 1945 година победата над нацистка Германия (и в Германия се празнува). В София американски и английски летци избиват около 1000 цивилни и им издигат паметник. Хора,осъзнайте се. Това, че на Козяк ни определят живота, не означава че трябва да сме съгласни. Като малка държава винаги ще има велика държава,която да ни командва. В случая, от Козяк искат да приемем джендърите,като нещо нормално. Белене е лошо,а сега престъпниците са сред нас. Боже пази България!

Отговори
15 11
Неутраленъ офицеръ

Неутраленъ офицеръ

05.02.2024 | 13:14

Палячо, победата над "фашизъма и нацизъма" както я наричате съюзниците (а такива са Се-се-се-ре и САЩ/Англия) е благодарение именно на англо-американските летци. Същите летци зареждаха Се-се-се-рето с провизии,оръжия, храни докато Европейските армии (не само Третия Райх а и над 400 хиляди доброволци) на източния фронт мачкаха болшевишкото чудовище до Сталинград.... Се-се-се-рето е убило над 30 милиона християни в собствената си страна.Виж кой прави болшевишката революция и кой избива имперските офицери и цивилни руснаци. Май искаш да сложиш знак на равенство между Ленин,Троцки, днешното ботоксово джудженце-доносник от КГБ-Путкин и барабар до тях Царя освободител Александър II (убит от предшествениците на Ленин)... не вървиш паляк

Отговори
8 6
Владимир

Владимир

04.02.2024 | 09:15

Строен е по време на “окупация” затова не е имало референдум. Сега по време на “демокрация” референдум за разрушаването е задължителен тъй като иначе “демокрацията” си е чиста окупация.

Отговори
8 11
ХУН

ХУН

04.02.2024 | 19:47

Какъв референдум? Паметникът е строен със средства от доброволни пожертвования. Какво искате да построят само 7-8 години след войната? Паметник на Хитлер ли? Защото само благодарение на Сталин и Съветската армия ние не само не загубихме територии, но дори получихме Южна Добруджа. Въпреки нашата окупация в Гърция и Югославия.

Отговори
7 9
ФИН

ФИН

05.02.2024 | 13:10

Ти си доста просто момче. Унгария също е съюзник (при това с войски) на Хитлер и не губи териториите си преди да се присъедини към Тристранния пакт. Освен това южна Добруджа я дължим на германците, а не на съветските колохозници, които по това време ни изнудват по балтийски сценарии да сключваме "пакт за приятелство" (виж бомбаджията-македонист Вапцаров за кого пише стихотворение през 1940 ) Не вървиш, петолъчко...

Отговори
10 1
Антон

Антон

04.02.2024 | 07:28

Мисля да извикаме руски фирми да махнат гранитното чучело. Те са майстори на това! Срутили са 2000-3000 паметника на Сталин и 4000-5000 паметника на Ленин. Те са най-големите майстори! А от статуята ще направим павета! Да си караме колите по това гранитно чучело!

Отговори
11 13
Питат ли ме де зората

Питат ли ме де зората

03.02.2024 | 14:47

Управляващите проучват как България да бъде превърната в ядрено гробище. Официално беше представен анализ за радиоактивните отпадъци и приемането им от обществото, който е подготвен от членове на Съвета за икономически анализи към Министерския Съвет. Фокусът на анализа е върху това как да бъде избрано място за хранилище за дълбоко геоложко погребване без да бъде предизвикана силна съпротива от местното население. Досега отработеното ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй” се връщаше в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. Но предстои замяна на руското ядрено гориво с ядрено гориво на американската компания “Уестингхаус” и на френската “Фрaматом”, което поставя въпроса какво да бъде правено с отработеното ядрено гориво, пише “Труд”. В момента в България, както и във всички други страни, съхраняващи радиоактивни отпадъци, съответните хранилища са с временен характер, пише в анализа. “Налице е научен консенсус, че от икономическа гледна точка, както и от гледна точка на безопасността, тези временни решения не са оптимални. Специализираните анализи по отношение на високоактивните отпадъци сочат, че дългосрочно решение, осигуряващо необходимата безопасност, е т. нар. дълбоко геоложко погребване - хранилище, изградено на стотици метри под земната повърхност, което след “запълване” се запечатва”, гласи подготвеният анализ.

Отговори
9 8
дгд

дгд

02.02.2024 | 19:10

Махайте го този грозен паметник и да се свършва!

Отговори
14 17
Калоян

Калоян

02.02.2024 | 08:19

Този паметник трябва да се махна, като се качим на върха с децата и те питат за паметника и какво да им обесня, че това е символ на комузима. Ще ме пиатат какво е комунизъм и аз трябва да им обесня, че това е варварска партия, която прави народите си роби.

Отговори
19 17
ХУН

ХУН

04.02.2024 | 19:52

Паметникът е символ на Победителя на Хитлеронацистката Чума, която беше завзела цяла Европа. Май забравихте избитите милиони в концентрационни лагери, газови камери и просто цивилно население, станало жертва на хитлеризма. На Победата над това Чудовище е символ този паметник. А в България никога не е имало съветска окупация, нито съветски бази и войски. А сега си има 5 американски бази, не на нато, а американски. Та кога България е окупирана? Тогава или сега? А бре?

Отговори
7 8

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?