Следвайте ни

Разбор: Проектът "Лаута" като "Колодрума 2"

Инвестиционният план на Крушарски е чиста проба "кон за кокошка"

viber icon

Осем години след старта на сагата "Колодрума" спортен Пловдив е изправен пред поредното дежавю. Шефът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски свали картите пред кмета инж. Иван Тотев. Черно-белите имат четири искания към управата на Пловдив, за да продължат да инвестират в Локото. Първото е отдаване за безвъзмездно ползване на стадиона в "Лаута", второто - да получат в дар от общината недовършения хотел в комплекса, третото - даване на 53 декара за изграждане на тренировъчна база. И сега, забележете - собственикът на "черно-белите" иска още едно дарение от града - 23 декара в района с възможност за жилищно застрояване.

Намеренията за стабилизиране на Локомотив са отлични, но точно сега е моментът да зададем някои важни въпроси, които не търпят отлагане, ако не искаме да имаме "Колодрума 2" след 2-3 години. 

1. Какви гаранции ще имат пловдивчани, че инвестиционните намерения на Христо Крушарски няма да се ограничат до хотела и жилищните сгради? Преди 8 години като спонсори на колоездачното дружество "Цар Симеон" инвеститорите от „Реа 96“  получиха право на строеж за целия терен. Обясняваха, че ще строят апартаменти, а с печалбата ще вдигнат залата на Колодрума. Общината направи нов ПУП и издаде разрешителните за правото на строеж - 6 блока с над 200 апартамента, административна сграда, хотел и подземен паркинг. Какво стана накрая? Оказа се, че от "Рия 96" /или "Цар Симеон"/ са продали терена, предвиден за хотел, на Милко Понса, а административния център - на фамилия Каймаканови. За да построят блоковете пък взели кредит от СИБанк. Инвеститорите изкопаха дупката за залата, отляха основите и спряха. Междувременно не построиха и апартаментите, макар че за стотина от тях бяха прибрали пари на зелено от бъдещите собственици. На всичко отгоре забравиха да върнат и заема на банката. За да не стои Колодрума като поредния паметник на глупостта под тепетата, общината с помощта на държавата я дострои, харчейки над 40 млн. обществена пара. Преди това компенсира със 7,7 млн. колоездачното дружество за дупката, бетонните колони и парцела. Недостроеният хотела в северната част на терена се оказа на друга банка, защото и Понса забравил да върне кредита. Офис сградата на Асеновградско шосе също има нов собственик, а блокчетата ги достои и сега ги продава СИБанк. На всичко отгоре от "Цар Симеон" още цоцат пари от общината. Съвсем наскоро местният парламент взе решение да брои на колоездачите 450 000 лв., за да откупи 1/2 идеална част от право на строеж в друг парцел на Колодрума. Подобни схеми на този терен действат от години. В края на 20. век известен хотелиер обеща на спонсорира женския баскетболен отбор на "Академик", който за известно време носеше добавка в името си В.А. Комерс. Срещу парите, инвестирани в клуба, спомоществователят получи североизточната част от Колодрума, където днес трябваше да се издига модерният комплекс "Виктория Гардън". Него обаче го няма, както и женският "Академик", но с парцела общината е като в онази приказка - битият - бит, и два пъти червена точка. Така че, когато местните политици взимат решения за дарения на общински терени срещу обещания за инвестиции в спорта, ако обичат, да имат едно наум.      

2. Нека посмятаме, преди да режем от общинската баница. 23 декара земя за жилищно строителство в Пловдив  са отличен портфейл за апортна вноска в смесено дружество между общината и частните инвеститори. Без да претендирам за експертна точност, ще ударя клавишите на калкулатора. Преди няколко години собственикът на "Филикон 97" АД продаде базата на някогашния държавен консервен комбинат на бул. "Дунав" на еврейски инвеститори за 10,8 млн. евро. Вярно е, че пикът в сделките с имоти отмина и Лаута все пак не е в "Кършияка", но сравнението си струва, защото имотът на "Дунав" е близо 22 дка. Без да претендираме за експертност, можем да кажем, че на свободния пазар 23 дка за жилищно строителство в която и да е част на града, биха се продали за не по-малко от 10 млн. лева. Освен това предполагаме, че Крушарски няма да препродаде парцела /като "Цар Симеон" на Понса или Каймаканови/, а ще строи апартаменти, които носят съответната норма на печалба. Нама да се заигравам със сметки колко кооперации могат да бъдат построени и на каква цена ще се продават жилищата. Всеки, който има глава на раменете, може да го сметне.

Освен това, ако Крушарски ще влага в стадиона 12 млн., защо не го направи самата община, вместо да му дарява горе-долу същите пари, а освен това ще му дава недостроен хотел, други 53 дка за тренировъчна база и договор за безвъзмездно ползване на целия комплекс в парк Лаута, където все пак тренират и други клубове. Не знаем какво мислят в градската управа за предложението на инвеститора, но на нас ни се вижда пак кон за кокошка, като пернатото ще прелети в общинския двор.     

3. Ако все пак в името на спорта и Локото се приеме офертата на Крушарски, дано най-сетне общината ще заложи в подготвяните документи някакви лостове за влияние по време на строежа на проектите? Това се налага от горчивия опит в Локомотив. Спомняте си преди няколко години как Веселин Марешки дойде на "Лаута", бутна едната трибуна с обещанието да я изгради на ново и след това си тръгна. Казват, че преди това той получил всичко обещано да издържа Локомотив - и аптеки в ДКЦ-та и зареждане с лекарства на същите. Въпреки това обаче трибуна "Марешки" няма. Както между другото го няма и стадион "Христо Ботев" с цялата му концесия. 

Хубаво е, че за лелеяните от Крушарски дарения последната дума ще има Общинския съвет, който трябва да вземе решението с квалифициращо мнозинство (2/3 от гласовете), което прави 39 съветници. Демек - и някой от т. нар. опозиция. 

Посочените по-горе въпроси не са измислени, това са въпроси на много мои приятели, които са запалянковци на Локомотив и Ботев. Те също искат двата клуба да са на топ ниво, но въпросът е на каква цена.

Определено не искам да гледам "Колодрума 2" понеже никога досега продълженията не са били по-добри от оригиналите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

ДО АЛО АЛО 2

ДО АЛО АЛО 2

12.04.2016 | 16:54

ДОНЕВ Е ЛОКОМОТИВСКА МАША И НАСАЖДА ИНТРИГИ ЧРЕЗ МАРИЦА...АНЪДЪМО, КЬОРПЕ ТОЙ Е ШЕФ НА СПОРТНИЯ ОТДЕЛ И НИЩО НЕ ИЗЛИЗА БЕЗ НЕГОВО СЪГЛАСИЕ

Отговори
0 0
ало, ало... 2

ало, ало... 2

12.04.2016 | 14:22

отворко, само да те попитам...този материиал по-голезз за или против Локото е, че нещо не ти увира главата. Какви 5 лева, каква екскурзия.... гламчо, тук става въпрос за Пловдив и интересите на полвдивчани. Празната ти кратуна сигурно не прави разлика, но Локо или Ботев никога не сабили единствени в Пловдив. Пловдив не е нито ваш, нито техен, той е на нас, пловдивчани и за мен не е без значение дали ще ми окрадат бюджета с нов проект за будали. а тези като теб... какви 5 какви 10 лева. Ако си от Локото, ще се качиш на влака и ще идеш до Стара Загора. Стига вече си чакал някой на готово да те прави фен...

Отговори
0 0
АЛО ,ДОНЕВ

АЛО ,ДОНЕВ

12.04.2016 | 14:12

ДО АЛО .... ТЪПЧО... Донев стои зад всеки материал за ЛОКОТО и ПРОТИВ Ботев. Ясно ли ти е, ГЛАВЧО ? Писа за екскурзия до Зарата за 10 лева и след това изтри материала. Та за Монтана екскурзията бе 5 лева ,а сега 10 лева ..Така че гламчо трай си и си пия чайчета....

Отговори
0 0
ало, ало...

ало, ало...

12.04.2016 | 13:34

Виждам , че си четвъртият глупак в случая... търси Донев другаде, гламчо... тук го няма ... чети, буфер смачкан

Отговори
0 0
АЛО  ДОНЕВ

АЛО ДОНЕВ

12.04.2016 | 13:15

КЪДЕ Е МАТЕРИАЛЪТ ЗА ЕКСКУРЗИЯТА ДО ЗАРАТА????? ПРИЯТЕЛ МИ КАЗА, ЧЕ Е БЕЗПЛАТНА

Отговори
0 0
hhh

hhh

12.04.2016 | 02:52

откаде са му парите на тоя , с многото изисквания?Стакива да си нямаме работа1

Отговори
0 0
село

село

11.04.2016 | 22:22

На майка ви в устата,жълти курви!!!

Отговори
0 0
ЛОШО КУЧЕ

ЛОШО КУЧЕ

11.04.2016 | 20:41

Жълтите газ пикаят,затова цената и пада , скоро няма да има нужда и от внос.

Отговори
0 0
СЪР УИЛЯМ

СЪР УИЛЯМ

11.04.2016 | 20:33

ДАЙТЕ ОЩЕ ЕДИН КУРБАН НА ЛАУТА И АЛЛАХ ЩЕ ПОМОГНЕ НА ЛОКОТО

Отговори
0 0
123

123

11.04.2016 | 18:37

6.Крастав-----Терена в Коматево не е даден безвъзмездно,също е на концесия,която е осъществена.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай