Следвайте ни

Пътят на Иван Тотев към трети мандат е миниран

viber icon

Шест дни преди вота за Европейски парламент силите на ГЕРБ и БСП са изравнени. Битката между гигантите ще се реши от финалните акорди на кампанията, твърдят социолозите. Каквото и да говорят те обаче, в избора на електората обикновено няма много логика.  

Именно в Пловдив професионалните автори на прогнози се дънят най-често. За разлика от нас в „Марица“. През годините коментаторите ни предвидиха на 100% падането на Спас Гърневски след вътрешнопартиен пуч в СДС, двата мандата на д-р Иван Чомаков, мажоритарния фойерверк Славчо Атанасов и двата мандата на Иван Тотев.

За вота в неделя обаче сме съгласни със социолозите - битка в Пловдив няма да има. С подкрепата на отломъците от старата синя крепост СДС и БДФ под тепетата партията на премиера Борисов ще е твърдо първа политическа сила. И именно в Пловдив ГЕРБ ще реализира един от най-високите си резултати в страната. Причините са много:

1. Местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев е от кръга на Цветан Цветанов, но пловдивчани винаги са свързвали партията с името на Бойко Борисов, чийто рейтинг тук остава все така висок. 

 2. Както и в предишните 13 вота, много от тях ще му гласуват доверие.

3. Ако някъде СДС и БДФ могат да бъдат полезни на ГЕРБ, това е именно Пловдив.

4. БСП напоследък набира сили в Пловдив, но тя никога не е печелила тук. Още повече, че много от местните структури не подкрепят еднозначно политиката на лидера Корнелия Нинова.

5. Консервативният Пловдив, за разлика от Благоевград, Сливен, Ямбол или Велико Търново, не е най-благоприятната почва за виреене на патриотични и националистически движения, което прави слаби както партиите от т. нар. Обединени патриоти, така и основния им опонент ДПС.

И най-важното - Пловдив е известен със силните си регионални политически проекти в лицето на „Съюз за Пловдив“, "Кауза Пловдив" и структурата на НС „Ал. Стамболийски“. Те обаче едва ли ще успеят да мотивират привържениците си да гласуват масово в неделя, както го правят на местни избори. В неделя ще си почиват и два много сериозни мажоритарни вота, с които Пловдив е уникален - тези за Славчо Атанасов и за Дани Каназирева.

Всичко това дава големи шансове за

убедителна победа на ГЕРБ.

По-важният въпрос, чийто отговор очакват пловдивчани, е дали тя ще дала шанс на Иван Тотев за рекордния в историята на Пловдив трети кметски мандат, или пътят към него е миниран. По отношение на Тотев градът отдавна е разделен като след финала за купата на България. В този смисъл добрият резултат на ГЕРБ в неделя едва ли ще се прелее в подкрепа за Тотев. Историята показва, че пловдивчани са майстори в политическото сърфиране и добре се ориентират в кой вид избори за какво и за кого гласуват. Те умело разделят предпочитанията си за национални лидери и концепции, когато става въпрос за президентски, парламентарни или европейски избори. Ясно отсяват и на местния вот.

Докато в неделя интригата изцяло е подчинена на националния сблъсък ГЕРБ - БСП, наесен със сигурност няма да е така. Още повече че ръководствата в Пловдив на двете големи партии са в сериозно неразбирателство с централите си. Отдавна е видно, че председателят на ГЕРБ-Пловдив и кмет на града Иван Тотев не се ползва с обичта на Борисов. Георги Гергов пък е сред най-видните опозиционери на Корнелия Нинова в БСП. Всичко това прави неясни самите кандидатури на двете големи партии за изборите през октомври, до които всъщност не остава чак толкова много време. Когато говорим за Пловдив, премиерът Борисов ще има изключително много работа след 26 май. Защото хората очакват да чуят кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет. Засега в партийните среди в обращение са 3 имена - на самия Иван Тотев, на кмета на „Централен“ Георги Стаменов и на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров. А Борисов със сигурност ще добави във въртележката още едно - на

областния управител Здравко Димитров.

Колкото и разпознаваем да е всеки от тях обаче, за ГЕРБ е изключително важно бързо да изтрезнее след изборния успех под тепетата тази неделя и да посочи навреме кандидата си. Защото наесен битката за Пловдив ще е изключително тежка. Точно тогава феноменът със силните мажоритарни играчи и малките местни проекти ще е в апогея си.

Всъщност Славчо Атанасов ще тренира за избори и в неделя. Едва ли обаче присъствието му на символичното последно място в листата на НФСБ ще допринесе за добро представяне на тази листа, тъй като пловдивчани възприемат Славчо като местен политик. Знаят го като главен претендент за кметския стол и трудно го възприемат, когато прави опити да прелее част от своя вот в нечия друга полза. Подобна е ситуацията и с Дани Каназирева, която изглежда напоследък е с ВМРО. Пловдивчани обаче трудно приемат своите мажоритарни любимци в друга роля и даже сякаш не обръщат внимание на подобни техни фриволности.  

Всичко това прави поведението на пловдивчани на местния вот непредвидимо и съвсем различно в сравнение с това на избори като европейските тази неделя. Там те, като истински политически естети, доказващи, че Пловдив винаги е нещо по-различно от София и провинцията, рязко променят нагласите си. И наред с традиционно силния партиен вот за ГЕРБ напоследък оформят две здрави мажоритарни ядра около Славчо Атанасов и Дани Каназирева. За Атанасов те дори нямат предпочитания с каква партийна принадлежност е, тъй като през годините той успя да изгради своя образ на

типичния борец срещу статуквото в стил Робин Худ,

милеещ за Пловдив и винаги стоящ на страната на онеправданите. Това пък отнема значителен брой гласове от БСП,  тъй като и на местните избори социалистите разчитат основно на партийния си вот и все така не успяват да изградят свое разпознаваемо местно лице.

Като добавим факта, че напоследък силните малки местни партии също изглеждат разколебани в единната подкрепа, която гарантираха за действащия кмет на предишните 2 вота, пътят на Иван Тотев към трети мандат изглежда миниран. Прогнозата ни обаче е, че той няма да настъпи мина, защото ще падне жертва на вражески огън по-рано и изобщо няма да получи номинацията за кмет. Самият Тотев напоследък също не убеждава, че иска да продължи да ни управлява. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (31)

СЪВЕТ ДО ОРЕДЯЛАТА ШАЙКА НА МАМИНИЯ

12.06.2019 | 14:05
5 0

ВИЕ ЗА СЛАВЧО СЕ НЕ ГРИЖЕТЕ. НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ НАЕСЕН , ПАК ЩЕ ТРЕПЕРИТЕ ДО СУТРИНТА , НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ВИ ПОЗВОЛИ ДА ПОДПРАВЯТЕ ПРОТОКОЛИ В РАННИТЕ ЧАСОВЕ.ИНАЧЕ МАНГАЛИТЕ ПАК СИ ГИ КУПУВАЙТЕ. ТОЗИ ПЪТ САМО ЩЕ СИ ДАДЕТЕ ПАРИТЕ.САМО ТЕ ОСТАНАХА ЕЛЕКТОРАТА НА МАМИНИЯ И НЯКОЕ ГЛАСЧЕ ОТ ТИТЮЦИТЕ И БИДОНИТЕ.ИМАТЕ БОЛ ПАРИ. ДАВАЙТЕ ГИ.

Славчо от НФСБ за Валери Симеонов

12.06.2019 | 02:14
1 6

Роден съм през 1968 и ВМРО ме туриха за кмет на Тракия през 2003, когато бях на 35 ГОДИНИ. Туриха ме щото бях най-гладния и единствен от цялата организация нямах фирма. Давам бутилка водка на този който познае какво съм работил до навършването на моята 35 годишнина?? А сега да ви видя на кой му се пие най-много!?!

Слачво от НФСБ за Валери Симеонов

12.06.2019 | 02:06
0 5

Да знаете в листата на Валерката за ЕП може да съм на последно място , ама имам цели 200 /двеста/лични преференции майна! Ако бяха местни избори с тия двеста гласа щеше да ме изберат за портиер на кметството в Тракия!

Зико

12.06.2019 | 02:03
2 1

Аз съм тоя Единствен член на ГЕРБ дето е чул тва дето се "говори че ДАНС имали достатъчно доказателства за престъпното управление на тотевата шайка ........" Щото ако Бат бойко не махне тоя Тотев аз не мога да стана дори кандидат кмет на Пловдив! Ха-ха-ха-ха-ха!

Адвокат

12.06.2019 | 01:59
0 5

Любимата тема на троловете дето са от Левогейово Гошогергово и тия село Фъфлещо Славчово е как най-накрая Прокуратурата ще гепи омразният им Тотю, дето ги бие кат маче у дирек, колкото пъти ги фани! Те ката ден донасят, оспорват, завеждат, лайнометстват, а пустата прокуратура не го гепи и това е! Даже тия от Фъфлещо Славчово си направиха офис в сградата на Прокуратурата за да не се разкарват излишно, та да могат всеки ден да вкарват донос срещу Тотю, един сутрин, и един след обед. А тия от Левогейово Гошогергово направо си правят срещите с главния прокурор в ЦУМ. Значи ако помията и доносите срещу Тотю се излеят за един час на веднъж, ще задръстят не само подлеза на Гладстон, ами и даже Бунарджика ще е под лайна и само кепето на Альоша ще се вижда отгоре. Той прави спортна зала те оспорват, той прави булевард те донасят, той прави зоологическа градина те жалят, той прави централен площад те правят жива верига и търчат с кофите с лайна и така до кога не е ясно! Ако пловдивчани имаха акъл да бяха запалили двете села че да изгорят барабар с бълхите!

Бунарджика

12.06.2019 | 01:45
0 5

Зико, прост учител по физическо, а Славчо офицер по политическа подготовка, ненужен дори на армията! Гордост за Пловдив! Ако не са политици на държавна хранилка какво ще работят??

член на ГЕРБ

10.06.2019 | 08:14
4 0

Говори се,че ДАНС имат достатъчно доказателства за престъпното управление на тотевата шайка ........

ВЕЧНА ДРУЖБА

28.05.2019 | 23:30
7 1

ХА -ХА -ХА ..ЧЕРВЕНИТЕ ДУДУЦИ НАЧЕЛО С ШОПАРА ГЕРГОВ ВИНАГИ СА ИГРАЛИ ЗА МАМИНИЯ. ИНАЧЕ ЗА КАКВО ГЕРБ ДАДЕ НА ПРАСЕТО 43 МИЛИОНА!!!! ЗА 2 ДЕКАРА ДУПКА ВЪВ ВАРНА НА ЦЕНИ ПО- ВИСОКИ ОТ МАНХАТЪН.

фантазми

28.05.2019 | 17:28
0 7

хахаха червените дудуци ни пробутват сливата като ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА на маминия зуладжия...няма да се получи

jlo

28.05.2019 | 08:23
9 1

Крайно време е Тотев и цялата клика да си заминават. Всички около него станаха строители и фирмаджии. С една дума забогатяха яко.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?