Следвайте ни

Пътят на Иван Тотев - от Вавилонската кула до сауната в затвора

viber icon

Ако България бе нормална държава, бившият кмет на Пловдив Иван Тотев щеше да релаксира не на гръцкото море, а в онази сауна, която изгоря миналата събота при пожара в затвора. 

Макар да напусна кабинета на площад „Стефан Стамболов“  преди половин година, Тотев продължава да нанася щети. Последната идва след постановлението на Върховния административен съд. То гласи, че заповедта на бившия кмет за премахването на контактната мрежа до тунела, оправдано с вдигането на Вавилонската кула за откриването на Европейска столица на културата, е издадена в нарушение на закона. В решението си магистратите квалифицират действията на Тотев като „превратно упражняване на власт“. Де юре квалификацията не е страшна, де факто си е злоупотреба с власт. Ако, не дай боже, някой ден собственикът върне законните си материални права, каквато възможност съществува, ще последват тежки щети за бюджета на Пловдив. При такова развитие възможностите са две - мрежата да се възстановява (което няма как да стане) или ощетеното дружество да бъде възмездено. Според експертите сметката ще надхвърли милион. Ще ги плати Общината, а парите ще дойдат от нашия джоб. Аз обаче не съм съгласен да плащам за белите на бившия кмет. Вероятно и вие не сте чак толкова ларж.

За да не се стига дотам, новата общинска управа трябва да влезе в основната си роля и да защити интересите на всички пловдивчани. Вместо да ни плакнат с мъгляви обяснения как администрацията била готова да възстанови мрежата, но тя вече е продадена, наследниците на Тотев да предадат случая на компетентните органи. Такива в правовата държава България с лопата да ги ринеш. И се надяваме, че все някой ще прочете компетентно мотивите, с които съдът е преценил като незаконосъобразна заповедта на Тотев. После други да прегледат още веднъж сметките с цената на Кулата, която е напът да поскъпне с още 1 милион. Накрая трети да му поиска сметка защо е употребявал превратно властта.

Стискаме палци, докато службите и магистратите си свършат работата, сауната в затвора вече да е ремонтирана и да посреща новите си ВИП клиенти. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (35)

Limbo

Limbo

02.07.2020 | 12:02

По втория начин - означава ,че по нормалния начин на един простосмъртен не му идва реда за нищо.Затова мнозина търсят (и се утвърдил) втория.

Отговори
2 1
лимбо

лимбо

28.06.2020 | 12:10

Олицетворение на корпуса от евнуси , дето варди и ползва съпътстващите облагите от властта. От край време второто направление е по-важното , там е каймака.В дъното е гена - уж някой се борил срещу някого и след време се вижда , че е негово копие, един калъп. В това отношение съществува континуитет.

Отговори
5 2
Мето

Мето

25.06.2020 | 07:12

Тази гад , още ли не е в затвора.... ще, ще.Като влезне , този ден ще стане празника на града , заедно с 6 септември

Отговори
25 8
ИВАН ТОТЕВ-- МАМИНИЯ

ИВАН ТОТЕВ-- МАМИНИЯ

24.06.2020 | 22:54

ХЕЙ ПАНДИЗ....... ЗДРАВЕЙ , ЗДРАВЕЙ. МНОГО НАПРАВИХ , АМА ЗА СЕБЕ СИ. А ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО ТРЯБВА ДА СЕ КРАДЕ , ИНАЧЕ КАК СЕ СТАВА ОЛИГАРХ. ЗАТОВА И ВСИЧКО ОБЩЕСТВЕНО ДЕТО СЪМ НАПРАВИЛ Е С УЖАСНО , КАЧЕСТВО, СТРУВА ЛУДИ ПАРИ.,ЗАЩОТО ТРЯБВА И ДА СЕ ПРАВИ РЕМОНТ НА РЕМОНТА ДА ИМА ГУША ЗА МЕН. АМА ВСИЧКО ЕДИН ДЕН СЕ ПЛАЩА

Отговори
24 8
Тотю Иванов

Тотю Иванов

24.06.2020 | 22:08

През контактната мрежа ми е какво коментирате тука. Мен ме галят нежнитв слънчеви лъчи на Егейско море, а пък вас ви галят маските по устата :)

Отговори
9 10
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

24.06.2020 | 21:48

Дами и господа,разберете един път за винаги,че само с коментари нищо няма да се постигне.30 години само коментари и накрая нищо.Едни лапат-други зяпат.Кучетата си лаят,а керванчето си върви ли върви.Ще лапа разбира се,щом му се позволява.Продължавайте само с коментари и плюнки и ще видите докъде ще е докарате.

Отговори
27 8
Менте Марица

Менте Марица

24.06.2020 | 18:35

Айдеее, поредната седмична доза помия от Марица, повърната по Тотев! За съжаление това ни е пловдивската журналистика, не даваш интервюта и те оплюват! За съжаление, не истината а интерпретацията е водещата политика на т.н. "водещи медии" в града ни. Останлите парцали са същите. Тотев, скъпи ми писалтелю, беше кмет ДВА мандата, и въпреки всичките политически, частномафиотски и журналистически спирачки, направи много за Пловдив! Ремонтира булеварди, които от десетилетия седяха разбити, ремонтира и преобрази възлови паркове, докара бизнес и туристи до нива никога не виждани до сега. След всичко това, редовното оплюване от вашата медия говори само за едно, че не ви интересува истината а за жълти стотинки сте готови да пишете всякаква помия по когото и да е! Ще дойде време да заплачете отново, че ви се ограничава правото на свободно писане, но тогава отново и отново ще ви се напомня какви глупости сте сътворили и продължавате да пишете!

Отговори
14 33
намръщенЪ

намръщенЪ

24.06.2020 | 21:52

Ванката ше остане в пловдивската история като една противоречива личност. Доста работи при него се случиха, а предходниците обещаваха и не ги правеха. Друг въпрос е, че някои от нещата, които Тотев направи излязоха двойна и тройна цена. Тук наистина някои органи трябва да се изкажат.

Отговори
21 3
пловдивчанин

пловдивчанин

30.06.2020 | 23:36

не Тотев,той само си отклоняваше средства за собствения си бизнес.направи го колосалният заем,взет за такава дейност от някъде си,вероятно пак с помощта на бившия кмет,който заем ще го изплащаме,докато има още живи пловдивчани.не е направено кой-знае колко-нито инфраструктурата е по-добра,нито има още какво да видят нещастните туристи,които повече няма да се излъжат да дойдат в така наречения наш град столица на глупостта.това е жалката и пълна истина за нашият смотан град

Отговори
6 3
Иванов

Иванов

24.06.2020 | 16:31

Ами, нали сегашния кмет обещаваше по студия и медии, че ще се направи ревизия на Управлението на Тотев?? Г-н Димитров докажете, че не излъгахте и направете ревизия на Управлението на Тотев? Иначаче лъжете като.....

Отговори
35 5
Гларус

Гларус

24.06.2020 | 16:30

Тотев, няма да има забравяне и разминаване - не само заради контактната мрежа. Дори в градските автобуси се говори че мама Роза строи хотел в Керамоти . ше отричеш ли или не . ама не с нейните пари.

Отговори
28 9
Таня Христова

Таня Христова

24.06.2020 | 16:24

Фактите говорят:ЗАЩО ЗООПАРКА НЕ РАБОТИ,УЖ СЪДИХА ТОТЕВ ЗА 1 МИЛИОН.ОТЕЛНО ПАРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИЕСТА", ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО....И ДР .ГЕШЕВ НА ХОД

Отговори
31 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?