Следвайте ни

Първата седмица на септември донесе надежда на европейските борси

viber icon

Европейският борсов пазар изпрати една от най-силните си седмици в последно време. Първите постъпки за потушаването на търговската война между САЩ и Китай, както и отдалечаването на Великобритания от идеята за Брекзит без сделка вляха нов живот на пазарите в Европа. Паневропейският индекс STOXX Europe 600 нарасна с почти 2%, което е най-големият седмичен скок за последните три месеца.


Германският DAX пък напредна сериозно и регистрира ръст от 0,54%, докато френският индекс CAC 40 се повиши с 0,19%. Положителна тенденция отбеляза дори и Лондонският бенчмарк FTSE 100, който, макар задълбочаващата се политическа криза в страната, успя да добави 0,15% към стойността си за седмицата.


На корпоративния фронт британската компания G4S се озова на върха на европейския банчмарк. Това се случи, след като Sky News съобщи, че американската компания Brink’s обмисля оферта за придобиването на бизнеса <210> с кешови решения. След новината книжата на G4S, която е най-голямата компания за сигурност и охрана в света, се повиши с 6%. В същото време норвежкият телеком Telenor остана на дъното на седмичната класация. Цената на акциите на компанията се понижиха с близо 4% между 2 и 6 септември, след като преговорите с малайзийската компания Axiata за потенциално съвместно дружество завършиха без сделка.

В макроикономически план европейската статистическа служба Евростат съобщи в петък, че ръстът на икономиката на еврозоната е намалял наполовина през второто тримесечие на 2019 г. Данните, които потвърждават по-ранни прогнози на анализатори, бяха публикувани на фона на забавянето на икономиката и търговията на Германия. Брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0,2% през второто тримесечие след повишението с 0,4% през първите три месеца на годината, показват данните.


Вниманието на световните пазари остана насочено основно към трендовете в световната търговия, след като САЩ и Китай се съгласиха да проведат разговори на високо равнище в началото на октомври. Новината засили надеждите, че двете най-големи икономики в света може скоро да постигнат значителен напредък в успокояването на продължителния им търговски спор.

Пазарните участници продължават да наблюдават и политическата несигурност във Великобритания по-малко от два месеца преди определения краен срок за напускането на Европейския съюз от петата по големина икономика в света. Голяма част от пазарите и самите инвеститори очевидно обаче остават скептични, защото за поредна седмица общият обем на сделки с британски активи или акции върви надолу. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?