49

Протестът като бизнес, или как интересът клати феса

Природата домиля силно на българина през последните години. Той мисли в „зелено“,  чисти България за един ден и скача като по команда срещу всяка идея, за която е дочул, че ще погуби околната среда. За жалост обаче рядко си дава сметка, че най-добре пресметнатите интереси са облечени в красиви каузи. И че каквото и да му говорят онези с каузите, винаги става въпрос за пари.

В сблъсъка на инвеститорски апетити всеки дърпа чергата към себе си,  а често „крадецът вика дръжте крадеца“. 

На такъв прилича случаят с водача на бунта срещу кариерите в Белащица Павел Гимишев, който влиза в строителния бизнес заедно със съпругата си, общински съветник в Община "Родопи". Има и други примери. Асеновградският предприемач Кирил Кутоманов вее знамето на недоволството срещу добива на мрамор в село Горнослав, а същевременно движи проект за жилищен комплекс с 33 къщи на крачка от кариерата.

Разбира се, двамата отявлени протестъри може да са водени от искрени подбуди, а не от бизнес стратегии в грижата си към природата. А може и да не са. Всеки е свободен да интерпретира фактите според собствените си разбирания за морал и личната си философия.

Едно обаче е ясно - кариерата за инертни материали може сериозно да ти обърка плановете, ако смяташ да печелиш много от жилища в скъп район. Което пък си е отвсякъде достойно за протест. 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 8 оценки
3.6/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
За Марица жителите на Белащица и Браниполе са добитък. Тюфлеци.

За Марица жителите на Белащица и Браниполе са добитък. Тюфлеци.

24.05.2023 | 17:08

Животът и чистият въздух за няколко хиляди жители на Браниполе и Белащица не интересуват журналистите от Марица. По-важно е да защитават интересите на едрия капитал, на тези които тровят живота на "обикновените" хора с кариери или централи за преработка на биомаса. Хвала, да сте живи и здрави журналист и от "Марица". И да не се чудите, че един наш съгражданин, хонорис доктор кауза нежно ви нарича "тюфлеци".

Отговори
2 0
Горнослав

Горнослав

13.04.2023 | 06:13

Протестът е законно право на всеки гражданин в демократично общество. Намеквайки че хората го правят за пари вие ограничавате правата на хората да имат собствено мнение, за което подлежите на затвор. Не всичко е пари, става въпрос за базови нужди - въздух, храна и вода. С тази статия показвате целите си - унищожаване на селата и заглушаване на гражданския зов за помощ. Явно парите са ампутирали разума ви.

Отговори
5 3
Д.А.

Д.А.

13.04.2023 | 02:07

Дано сте получили тлъст хонорар за словестната помия, която сте сътворили. Марица, вие се превръщате в олицетворение на упадъка в журналистиката

Отговори
6 3
Асеновград

Асеновград

12.04.2023 | 23:48

Към авторката на този бестселър Дъното стигнахте г-жо, с това си творение. Вече ще Ви назначат в ПИК или пресата на Цеко. Дано и на Вас да Ви се натресе някой мафиот и да Ви развали така живота, както направиха хората с парите, но без морал, за горните села. Искрено Ви го пожелаваме.

Отговори
7 3
имам мнение

имам мнение

12.04.2023 | 09:13

Гимишеви са селски тарикати!

Отговори
7 3
Капачки за ковиози

Капачки за ковиози

10.04.2023 | 17:43

Марица - кога паднахте толкова ниско, много ниско!

Отговори
8 5
Пловдивъ

Пловдивъ

10.04.2023 | 17:12

Последните години този бизнес процъфтява . Направо ни манипулират и рекетират разни измислени НПО сбирщини от отрепки ПП-ки.

Отговори
9 4

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?