49
Следвайте ни

Промяна в образованието или революция с хартиено байраче?

viber icon

Точно в 20.53 ч. снощи Кирил Петков се усмихна с всичките си трапчинки и обяви: „Имаме обща визия!“.

Така ли!? Да не би да съм била твърде разсеяна през всичките 6 часа на преговори за коалиционно споразумение? Или съвсем иначе разбирам единомислието?

От разговорите по тема „Образование“ между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ разбрах със сигурност няколко неща.

Първо, министър на образованието в следващия кабинет ще е акад. Николай Денков. Вярно, че преговорите започнаха с модератор Кирил Петков, но от втория час нататък си ги водеше откровено служебният министър - от името на новата политически сила и с реплики: това така ще го направим, това иначе. Той вече почти си управлява като в редовен кабинет, а премиерът се ангажира лично с въпроса за ваксинацията. Не, че е лошо. Но не ми харесва да ме баламосват, че още нищо не било решено, че първо ще се обсъждат политиките, после персоните на постовете.

Второ, едни хора снощи се споразумяха привидно за неща, относно които имат драматични и в голяма степен непреодолими различия. Да вземем финансирането на системата на образованието, което безспорно води до много кривини в сектора. ИТН иска да отпаднат изобщо делегираните бюджети. БСП е за нов механизъм, при който парите да следват качеството на обучение, а не ученика. Акад. Денков пък е намислил тази идея да я вкара в съществуващата система на делегираните бюджети с формула за добавената стойност - като се прибавят нови елементи, които да отразяват специфики по места и напредъка на учениците. С две думи – най-малко три различни мнения как да се разпределят парите в сектора. Но в бъдещото коалиционно споразумение вероятно ще е вписан консенсус по този въпрос.

Друг крайъгълен камък, в който всяка власт се спъва и изпотрепва, са учебните програми. Сегашната почти се зарече преразглеждането им да стане още в първите 100 дни на управление. Дано да си е направила сметка колко са класовете, по колко дисциплини има във всеки и по колко работа трябва да отмята на ден, за да си изпълни обещанието. За качеството явно ще мислим после. И явно не само за него.

По въпроса за програмите, например, някой казал на Кирил Петков,  че е хубаво в учебника да има поне един урок за ромите. Учителка по български език и литература пък си спомни колко било добре преди 6 г., когато вътре имало народни песни и пословици – да ги включим пак сега, че да възпитаме родолюбието. „Има такъв народ“ е да се ограничи съвсем теорията – тя щяла да се учи в университета, а в училище да се набляга на извънкласните дейности. Пък „Демократична България“ изобщо не ще рамки, а пълна свобода на учителя да преценява как да преподава. Добре, де, но после на каква база ще създадем стандарт за качество и ще мерим резултатите, пита БСП. Отговор отново няма, но акад. Денков пак обобщава: „Значи сме съгласни, че трябва промяна. После ще обсъждаме каква точно да е“. И така -  „обща визия“ до точка 72, нататък вече спрях да ги броя. Пък и преговарящите ги минаха малко на тъгъдък, че след шестия час, в 9 без 5 вечерта, на кого му е вече до образование…

Извинете, но не трябва ли първо да се уточни именно каква да е промяната, преди да се емнем да я правим?  Ако е само за някаква промяна, и предишната власт се стремеше към нея. При това  разписа доста политики, на които сега наследниците й удобно стъпват и които заявяват като свои – и за компетентностния подход в преподаването и изпитването в училище, и за окрупняването на висшето образование с фокус да останат най-добрите вузове в своите области, като се създадат и изследователски университети.  Точно така, трябва да има приемственост! Няма да говорим за присвояване, понеже ще е дребнаво, пък и нали трябва всички да сме обединени в името на образованието като национален приоритет, не да се мерим кой колко заслуги има в него?! Впрочем, то и при предишната власт беше приоритет, при това със сериозна финансова подкрепа.

Но да се върнем на промяната. Дайте да се уточним каква да бъде и как да я направим! Че много пъти вече народът гласува за нея, без да е съвсем наясно. Той бързо си слага спасителите в рамка. И много скоро им мята портретите в контейнера с продънен шперплат – понеже тяхната промяна не била точно тая, дето е очаквал.

В новата, която залагаме сега, доста ме притесняват някои идеи. Например тази да групираме децата със СОП според възможностите им в отделни класове, та да им преподаваме по сходни методи. И каква ще е разликата спрямо някогашните Помощни училища, като така пак ще ги сегрегираме, обаче в масовото школо? Ами това родителите през училищното настоятелство да избират директора, за което „Демократична България“ говори още от дебатите преди вота на 4 април? Колко разбират те (семействата, имам предвид) от материята? И кой ще контролира тогава директора? И сега е заложено участие на представител на Обществения съвет на конкурсите. Друг въпрос е колко формално е то, когато доминира политическото решение. А, да, и за прекратяване на тая практика има пълно единодушие – все едно никой до момента не е скачал именно от този трамплин…

Трето. Че българското образование е единственият начин за промяна, вече го е разбрал даже Ицо Хазарта. Обаче е наясно също, че 90% от участниците в разговора отиват за аналгин като прочетат само веднъж изречението: „Нов механизъм за управление, интегриращ количествени данни по ключови индикатори с качествени данни от инспектиране на място и обективни данни от атестирането на учители и директори“. Сложно е, но той самият е готов да ходи да го разяснява в телевизиите. 

Дотук със смешките, от които иначе наистина има нужда за глътка въздух в сериозни преговори. Обаче какво точно прави на тях Христо Петров и с каква експертиза участва? Да беше се изказал като рапър поне за многообразието на жанровете в часовете по музика. А той взе, че също обясни как да стане промяната в учебните програми по литература. Вместо в 8. клас да се почне с Античността, да се мине през Средновековието с Хамлет и Дон Кихот и да се стигне чак до Декамерон, цяла година да се учи едно произведение и през него учителят да предаде и чест, и толерантност, и война, и християнство – въобще цялата култура. Разбирам какво има предвид, като вярва, че така нещо ще се знае наистина, а не наизуст, но за цялото си средно образование само 12 творби ли ще прочетат децата?

Няма да му е леко на бъдещия министър. Предишният трябваше да помирява само синдикатите, родителите и работодателските организации. Новият ще се озове и сред какофония от още коалиционни гласове, които настояват за коренно различни неща.

От всичко ми става ясно, че нищо не е ясно. Известно е само кой ще води парада, но не и накъде се е юрнал пак сума народ след него. Дано знамето на промяната и тоя път не се окаже само хартиено байраче, което ще остане стъпкано, когато премине първият ентусиазъм от похода към нови бъднини. Че пак ще трябва после някой да изчегъртва следата от него. От паветата, имам предвид.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ПХП

ПХП

09.12.2021 | 14:07

Прости Харвардски Пу ки

Отговори
4 0
Ники

Ники

01.12.2021 | 14:33

Много добро резюмиране на седянката, която е пълна с разногласия. Очаквайте подмяна, а не промяна в най-важните сфери- образование и здравеопазване. Власт зачената с лъжи има кратък живот, дано оцелеем. Къде са протестиращите за справедливост в тази инфлация и анархия ?!?

Отговори
11 1
Десен

Десен

25.11.2021 | 14:58

В България няма г е йо ве. Има пИДИ расти.

Отговори
11 0
въпроса за ваксинацията

въпроса за ваксинацията

25.11.2021 | 13:13

Как точно премиера се е ангажирал с ваксинацията на децата?

Отговори
16 5
Обидно е

Обидно е

25.11.2021 | 13:11

Хазарта, майко мила, Пример, светъл пример на алкохолик, всезнайко, нагъл, и вечно вкиснат психар мразещ всичко и всички.... Този мульо в Комисия по Образование, там виждал себе си,. Жалкар. Копаем дъното.

Отговори
20 5
Батко

Батко

25.11.2021 | 12:52

Аз май съм гледал друга пресконференция, ама поне съм от ГЕРБ да говоря такива глупутки.

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?