Следвайте ни

Проф. Петър Иванов : България е в клинична демографска смърт

viber icon

"Хасковска Марица" 

Професор Петър Иванов е директор на демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От години той се занимава с темата за изчезването на българите като етнос. Ето неговото мнение:

„Апокалипсисът вече е настъпил - България е в клинична демографска смърт. Преди 4 години имаше конференция в Брюксел на тема „Проблеми на демографската политика на ЕС“. Там бил представен доклад „България след българите“. Тоест всички са наясно със съдбата на народа ни - да изчезне.

Раждаемостта у нас е най-ниска в света. През 1952 година са се родили 183 000 деца, а през 2015 г. - 63 000. Смъртността пък се увеличава и е най-висока в света. По смъртност България оглавява класацията, а след нас са държави като Чад, Афганистан и Лесото.

Ние сме и на първо място по самоубийства, според Националния статистически институт. Това са данни от местни служби и не включват всички, които се самоубиват в България. Опитите за самоубийства също са много.

По-интересен е въпросът за генофонда. След 9 септември, по данни на световни учени като Рудолф Ръммел - избитите от комунистическия режим са 330 000, което се равнява на 6% от населението по онова време. Става въпрос за интелигенцията - професори, учени, предприемачи и хора, които носят добрия генофонд на българите“.


Всичко по темата тук 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?