Следвайте ни

Проф. Иво Христов: Да си добър европеец, означава първо да си добър българин

viber icon

За средния българин Европа е нещо далечно, защото хората не виждат пряка връзка между настоящото си битие и далечния Брюксел.

Благодаря за номинацията за евродепутат. Обещавам  да бъда същият, защото ми е късно да се променям и не виждам причини да го направя.

Защо европейските избори са важни? Европейските работи станаха български работи поради следните тъжни причини. Първата е, че между 2 млн. и 2.5 млн. българи живеят в чужбина. Те превеждат 5 млрд. лева годишно в България и са най-големият „чуждестранен“ инвеститор. Изпращат по 150-200 евро, за да могат техните бащи и майки, баби и дядовци да оцеляват. Дотам са ни докарали.

България участва в Европейския съюз по абсолютно неправилен начин. Ние сме се превърнали в донори на Европа, защото парите, които получаваме от ЕС, не отиват за умно българско развитие. Те отиват за бетон, за  асфалт и, разбира се, се крадат.

Три неща ще се случат на тези евроизбори. Първо, досегашната евродесница ще се стесни доста. Второ, европейската левица я чака тежко изпитание, защото престана да представлява действителните интереси на левите хора. Трето, в Европарламента ще влязат хора, които започнаха да мислят и за националния си интерес, но продажните медии ги наричат популисти и националисти.

От това разположение на силите в Европа може да се случат само две неща: или Европейският съюз ще умре скоропостижно, или ще премине в друго качество. В тези две хипотези за България също има два варианта. Първият е досегашният модел на две скорости, при който България става периферия на периферията със затихващи функции. Вторият е по-благоприятният, ако е базиран на автентични ценности и национални идентичности.

За мен да си добър европеец, означава първо да си добър българин. Ние не сме в Европа, за да обслужим Европа, а за да обслужим България и българския национален интерес. За мен настоящият модел на евроинтеграция е дълбоко порочен. Ако т.нар. „Европа“ започне да отчита и защитава българския национален интерес, тогава е съвършено друго.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?