Следвайте ни

Иван Странджев: Превърнахме Земята в машина за енергия

viber icon

Цивилизацията и природата отдавна имат нужда от нов, различен от сегашния живот

Алчността превърна фармацията в бизнес, който жадува за повече болести 

  

Не съм предполагал, че това, което преживява светът днес, ще се случи някога. Затваряне на училищата - храмовете на човещината, значи и на човешката цивилизация; затварянето на библиотеките, сенки по улиците и парковете; хора, прибрани по къщите си, пълни със страх от неизвестното, от невидимата смърт; закриване на производства, услуги, транспорт, търговия - всички кръвни вени, по които се е движил животът ни. Спрял живот. Сякаш някакви съсиреци са задръстили съществуването ни и ние знаем какво може да се случи, но не искаме да го кажем гласно или да си признаем, че това не е сън.

Това е днешната ситуация. Страхът е толкова силен, че не смеем да погледнем в миналото. Казваме си с въздишка: миналото е минало. А на мен ми се струва, че там някъде - дали в близкото десетгодишно, или в далечното петдесетгодишно минало, се крие началото на онова, което сега изпитваме върху сърцата си. Последните години от нашия живот са белязани от две важни събития: въоръжаване, безумно въоръжаване и алчност. Оръжията за убиване нарастваха много по-стремглаво от откритията в здравеопазването. Пътуванията до космоса се оказаха подготовка за междузвездни войни. На мястото на големите мислители, които чертаеха бъдещите светове, се появиха големите корпорации и сенчестите фигури зад тях. От индустрия за борба с болестите и подпомагане на човешкия живот алчността превърна фармацията в бизнес, който жадува за повече болести и лабораторни експерименти върху човешка смърт. Дори изкуството и културата се отдалечиха от човека, пренебрегнаха неговите изконни ценности, за да слугуват на капитала. Да говорим ли за природата и онова, което направихме с нея! Притиснати от нуждата да храним войните и алчността си, превърнахме онова, което ни е създало, в жертва. Превърнахме Земята в безкрайна машина за енергия.

Помислете си: колко се е променил технически светът от древността до днес - от дървото и камъка до полетите в космоса. А какво е станало с човека?! Намаляха ли престъпниците, убийците, крадците, мошениците, насилниците, абсолютните властници? Преодоляхме ли глада, мизерията, дефицита на правосъдие и равнопоставеност? Странно е, но май ще се окаже вярно, че развитието на техниката няма или почти няма нищо общо с развитието на качествата на човека. Техниката и човекът вървят в две различни писти. А може би в една и съща писта вървят човекът и алчността му! Колко от качествата, които са проповядвани от светлите мислители на нашето време, носи успешният човек? И кой е успешният човек? С какво измерваме неговия успех и успеха изобщо. Може ли успехът да не е свързан с живота на отделния човек. Мисля си, че не е възможно.

И сега се питаме как стигнахме до тук. Всичко се случи, защото от години живеем така, че животът, който си изработихме, трябва да свърши. Ако днешният ден няма смисъл, защо си мислим, че смисъл ще има утрешният ден или бъдещето? Предложиха ни модели и матрици, превърнали живота ни в унижение. Това не е нашият живот. Ние живеем чужд живот и нямаме смелост да го променим, защото не са ни само двете ръце, защото зад нас вече има много тежести и малко свободно пространство. Човекът и човечеството, развитието на цивилизацията, природата, имат нужда от нов, различен от нашия живот. И ако ние не го дадем, ще си отидем както много древни цивилизации и континенти са напуснали планетата ни.

Дали имаме право на още една крачка към бъдещето?!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Правдолюб

19.05.2020 | 19:18

Човекът-сгрешеното чудо на майката Природа.

Отговори
0 0

Петрова

16.05.2020 | 13:19

Браво на Марица за прекрасното интервю. Както винаги прекрасен Странджев.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?