Следвайте ни

Правителството на ИТН от фифти-фифти тръгна към зироу

viber icon

В седмицата на политически совалки между представители на "Има такъв народ" и останалите партии в  парламента наблюдателите определиха като фифти-фифти вероятността да се стигне до кабинет с мандата на партията на Слави Трифонов в рамките на 46-ото Народно събрание. В последните дни обаче между доскорошните ортаци в основната задача – изчегъртването на ГЕРБ, прехвърчаха искри. Тонът се втвърди и пролича, че преговарящите всъщност не са в един отбор и дори не се понасят. Христо Иванов написа декларация, от която ясно се разбра, че не харесва хората на Слави. От ДБ настояха, че не са получили гаранции за реформи, които да изправят държавата на крака. Поискаха да чуят и кои в крайна сметка ще са хората, които ще  реализират най-важните политики. Тошко Йорданов обаче ги отряза. И обвини Христо Иванов, че отваря вратата за завръщането на Борисов. И докато от ДБ и БСП повтаряха, че е ще добре някои от служебните министри да станат част от бъдещия реформаторски кабинет, Тошко се заяде с Асен Василев за стари работи. И Мая Манолова каза, че подкрепата на нейните 13 депутати за правителство на ИТН не може да се брои за сигурна, ако няма гаранции за окончателното изтриване на ГЕРБ от политическата карта на България.

За капак Слави се вкисна на „боклуците” от медии и социални мрежи, които проявяват нездрав интерес към неговото здраве. И хвърли българите в спомените им за онези двама предишни спасители, които не харесаха качеството на човешкия материал у нас и дори посъветваха народа да си смени чипа.

Така, за няма и седмица, всенародната симпатия за новите 7/8 политици започна да вехне, а шансовете за правителство с мандата на ИТН от 50:50 тръгнаха към кръгла нула.

Как могат да изиграят картите си от ИТН, за да излязат от ситуацията без големи щети за наскоро родения си политически проект?

1. Правителство на малцинството с нежелана подкрепа от ДПС и ГЕРБ

Както вече и в ИТН разбраха, подкрепа за правителство в парламента може да се даде и без да е поискана. Ако плановете на ГЕРБ включват лечение на собствените рани в опозиция и обратно помпане на рейтинга от евентуален управленски провал на основния опонент, никой не може да спре хората на Борисов да гласуват в парламента за предложеното правителство на Слави Трифонов. Същото се отнася и за ДПС. При това положение правителство ще има и то ще е в тотална зависимо от пясъчните мнозинства, които могат да го погребат в избран от Борисов момент.

 2. Правителство с подкрепа на БСП и ИБГНИ и няколко депутати назаем

 Ако от ГЕРБ не влязат в подобен сложен сценарий, подкрепа за кабинет на ИТН може да дойде по друга формула, пак без групата на ДБ. 65 гласа от ИТН, 34 от БСП и 13 от ИБГНИ правят 112 депутати, което означава, че с деветима назаем от ДПС /отново непоискана/, правителството ще се случи.

При окончателен раздор с ДБ обаче най-вероятен е третият вариант - на ИТН им писва и бързо връщат мандата

В последните 4 месеца се видя, че хората около Слави Трифонов лесно се вкисват. И като нищо ще пратят страната в трети поредни избори тази година. Този път те ще са 2 в 1 с президентските. А дотогава ще чакаме да разберем, дали Румен Радев е готов да се кандидатира за поредния спасител на нацията, като припозная някой политически проект като свой.  Или просто ще играе за втори президентски мандат. А спасението ще се отложи за 2026-а.       

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?