71

Последната любов на Слави, или защо дочакваме само коня

Народът е призован на поредния революционен референдум в името на президентската република, която била по-секси от парламентарната

Великолепната седморка и шнорхелите  

Крачат сценаристите на Слави да внесат уведомление до председателя на парламента, че се започва референдум за президентска република. Липсва само музиката от „Великолепната седморка“, за да затвърди героичността на събитието. Около тях свистят куршуми, в смисъл ​- святкат фотоапарати и камери, докато каубоите влизат да освободят селото, завладяно от бандитите, тоест от мафията. А зрителите причуват репликите: „Крис (Тошко), имаш ли врагове?“. „Ммм, живи не.“ Така де, нали вече ги е изчегъртал до девето коляно.

А Слави пак заплашва да оправи държавата. От трети опит. След като имаше пълната възможност за това в един парламент, непълната - в друг и никаква ​- в последния, когато ИТН получи едва 96 071 гласа. Шест пъти по-малко от резултата им през лятото на 2021 г., когато спечели изборите. А това си е феномен - за година да потънеш там, където ще ти трябват шнорхелите на продавача, предложен за премиер.

Veni, vidi, ама без vici  

Сега вечният ерген („старият“ предполага помъдряване) отново се е превъзбудил политически и мъжкарски посяга към президентската република. Тази дама била много по-секси от другата ​- парламентарната, в която той вече беше. Влезе ентусиазирано и излезе разочарован, уморен, омерзен. Понеже видял какви ги вършат парламентарните партии. В добавка - негови хора бяха и в министерските палати, ах, палати. И също останали омерзени. След което дръпнаха шалтера и си го върнаха с една омерзителна песничка на кака Лена. За която бяха жестоко укорени, а истината е, че чрез нея те всъщност се покаяха. Зад образа на Лена прозира самият Слави. 

Излъган, прилъган, мандръсан 

Дори премандръс​ан. Защото тръгнали към властта с амбиции заредени, като хищни хиени устремени, а после загубили те блян и мечти. Слави беше там, видя и ни разказа. Veni, vidi, ама без vici. Вместо да победи, се отврати. Така стигна до извода, че парламентарната република е изчерпана, властта в нея ​-развратена, а нейната говорителка - прелъстена.

Под полите на президентската република

И тъй - шоуто свърши. Поне така си помисли „суверенът“, също омерзен на свой ред. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Бракът с политиката, за която ергенът  Слави се ожени за кратко след дълги и мъчителни колебания през 2019-а, се оказа разтрогнат, но не окончателно. Стана ясно, че шоуменът не е решил да остарее със своето шоу, както го съветваше Кеворкян, а - в полите на президентската република. Може и под полите. Защото се предполага, че всичко в тази невиждана по нашите ширини дама​ е привлекателно.  

Последва светкавична свалка и публично оповестяване на новата любов на Слави. Дето по политически, не по биологични причини се явява като последна. И ако този път не случи, окончателно си остава ерген, а народът - окончателно задомен с парламентарната република. Затова и новината беше представена с подобаващ драматизъм: Той се появи на живо пред простосмъртните след три години изгнание, с черно яке и тениска, мрачен, заобиколен от съратниците сценаристи-политици. Оставаше само да държи черепа на Йорик и накрая някой да изнесе труповете.  А след едночасовото говорене краят на спектакъла бе ознаменуван с падането на черна завеса. Така се прави. Finita ла комедия! 

Зад завесата

Да, ама не. За финитото ще почакаме. Защото според проучването на световно призната агенция ИТН събира на предстоящите избори 8,5%, 49% искат президентът да предлага правителството, 53% от анкетираните подкрепят идеята за референдум за трансформиране на страната от парламентарна в президентска република, а 50% от анкетираните подкрепят промяната на държавното управление в президентска република. За сметка на това пък 87% не вярват на Народното събрание. Това е. С малката подробност, че проучването е поръчано и платено от Слави. Завесата пада. 

Между принца и кьотека

Има такава технология: ​вдигай народа на революционни референдуми, от които после не остава и помен. Но в родината на гениалната поговорка „Всяко чудо за три дни“ е възможно и това чудо - една изпаднала от парламента малка формация да се завърне на бял кон с мащабната идея за промяна на държавното устройство. Може и пеша да се промъкне, а как после ще спечели две трети от местата в бъдещо Велико народно събрание, за да осъществи идеята си, е подробност. Суверенът, както му вика Слави, няма навика да доглежда подробностите. Една от националните ни особености е да чакаме принца на бял кон, макар че почти винаги дочакваме само коня. От който най-често получаваме кьотек. Историческа съдба или прокоба… Утехата е, че винаги следва продължение.

Ами защо изчегъртвахте тогава?  

Президентската република, ашладисана на Балканите, е нещо просто: ​като например Слави ​- президент, Тошко ​- премиер. Това, разбира се, е смешната страна. Плачевната е, че президентските републики в източните ширини раждат Ердоган, Путин, Туркменбаши, Лукашенко. Или пък обратно - те раждат президентските републики, както стана в Турция. И после управляват по четвърт век и нагоре, превръщайки се в бащи на народите. По-голяма опасност от президентска република на Балканите е само този, който я предизвиква.

Всъщност кой управлява у нас през последните две години? А управлението през последните 12, приоритет на Тошковото изчегъртване, не беше ли тип президентска (премиерска) република? Докато парламентът си беше оставен да работи кротичко встрани, без никому да пречи? 

Ей такива въпроси трябва да си зададе многострадалният „суверен“, преди да поеме към поредния революционен референдум. 

Защото не е причината във формата на управление, а във формАта на управляващите.

И чакайки поредния принц на коня, гушнал президентската република, несъмнено пак ще дочакаме само коня. 

А в бонус - кьотек.  

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 12 оценки
3.8/5 от 12 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?