49
Следвайте ни

Популизъм в действие - цапаш повече, плащаш по-малко

viber icon

Пловдив е една от общините, заплашени със сериозни глоби заради мръсния въздух, а администрацията от години обещава да работи за справяне с проблема. Ще стане, ама друг път, колкото и разните екоорганизации и обществени комитети да натискат кмета за конкретни действия.

Мерките срещу мръсния въздух отдавна са известни. Лошото е, че струват пари. А Общината няма откъде да ги набави, освен от данъците на своите граждани. Те обаче не са склонни да поемат и този финансов товар с мизерните си заплати. Това не пречи срещу своите средно 85 стотинки местни данъци и такси на ден пловдивчани да искат чист въздух, хубави булеварди и тротоари, нови и винаги изпразнени кошове за боклук, зелени паркове, уютни детски градини и т.н.   

Въпросът с чистия въздух е като онзи за кокошката и яйцето - никога не е сигурно от кое първо да се започне. А местната власт явно и тази година ще тупка топката по проблема. Засега тежестта на екологичния критерий при пресмятането на данък МПС не се повишава с обяснението, че хората не са виновни за ниските си доходи, които ги принуждават да карат стари коли. Кой е виновен за бедността в България, също отдавна е известно, но това е друг въпрос.   

Докато си заравя главата в пясъка и флиртува популистично с гражданите, добрата Община явно ще разчита на по-широка данъчна основа, за да събере повече пари, с които да покрие нарастващите разходи за заплати и издръжка и да подсигури скромната си капиталова програма. И пак популистично крие цялата истина. А тя е, че по-широка данъчна основа означава повече имоти (които идват от презастрояването на града) и по-голям брой автомобили (които произвеждат задръстванията).

Така че карайте си спокойно старите дизели. В Пловдив, който цапа повече, плаща по-малко. И всички сме доволни, докато един ден не разберем колко много щети сме нанесли на въздуха и земята, минавайки метър с местните данъци. И колко скъпо ще ни излезе утре евтиното днес.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?