Следвайте ни

Популизъм ли са ниските данъчни оценки в Пловдив, или администрацията толкова си може

Не са пипани от 2009 година, а изоставането им от пазарните на места е в пъти

viber icon

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Ако ги актуализира, екипът на кмета Здравко Димитров ще запълни огромна дупка в бюджета, без да увеличава данъчната ставка 

След броени седмици ще започне дискусията за бюджета на Пловдив през 2021 г. В него местната власт задава приоритетите в работата си, с него тя реализира управленската си политика. От изпълнението му тази година е видно, че приходите не стигат и инвестиционната програма на общината е в риск. 

Сега е моментът за дебат по темата. Ако администрацията иска да направи нещо за промяна, трябва до края на октомври да предложи нови решения. Миналата година новият екип не направи необходимите корекции и сега сме свидетели на резултатите.

А те можеха да са различни, ако кметът Здравко Димитров наистина бе реформаторът, за който се представяше в предизборната кампания. В бюджета на Пловдив са заложени няколко мини, като една от тях е свързана с данъчните оценки на имотите в града, които не са пипани от 2009 г. Ако те бъдат актуализирани, ще донесат сериозни приходи, които ще запълнят огромна дупка в бюджета.    

Основният принцип на данъчното облагане е да бъде близко до пазарните нива на имотите.

Пазарът на имоти в Пловдив е изключително динамичен, градът продължава да се презастроява, а данъчните оценки са застинали на нива от преди десетина години. Ролята на администрацията е да следи динамиката на пазара и да актуализира данъчните оценки съобразно неговите изменения. Само така данъчната политика може да бъде справедлива. Никой не обича да плаща данъци и така е било в цялата човешка история. Но не е нормално да живееш в палат в най-зелените райони на Пловдив, а да плащаш данък като за комуналка в Люлин. В самия Пловдив данъчните оценки на недвижимите имоти също не са справедливи.

Нека най-напред да видим какви са пазарните цени на имотите в евро /виж таблицата/.

В същото време данъчните оценки в Пловдив се определят според разположението на имота в 5-те градски зони. Те не съответстват на административното райониране на града, което води до други неудачи.

Най-високи са оценките на имотите в първа зона, а най-ниските - тези в пета зона. Разликите са повече от два пъти и това би трябвало да съответства на пазарните нива. Така обаче се получава, че за два съседни имота може да има огромна разлика в данъците, които плащат. Типичен пример е район "Тракия". Жителите на Зона А10, А11 и А12 плащат много по-големи данъци от жителите на зони от А1 до А9 включително и Зона А13. Едните са  във втора зона, а другите в трета. Още по-интересно е, че последните пък са в една зона с имотите в Столипиново (ул. "Крайна", ул. "Храбрец", ул. "Прохлада", ул. "Ландос"), защото и те са в трета зона. В същата зона е и другата етническа махала - кв. "Тодор Каблешков", известен като Шекера. Да изравниш данъчните оценки на имоти в центъра на район "Тракия" и "Столипиново", е меко казано некоректно. 

Никой не може да обясни каква е логиката, по която градът е разпределен на въпросните 5 зони.  

Има още много противоречия в определените зони, които действат сега в общината. Така например имотите южно от бул. "Ал. Стамболийски" са във втора зона и имат по-високи данъчни оценки от тези в "Остромила", "Беломорски" и Коматево, които са в четвърта зона. В пета зона, която е с най-малки данъчни оценки, е цялата Южна индустриална зона. Така всички фирмени имоти в тази зона плащат много по-малки данъци от гражданите в район "Южен". В първа зона влизат имотите в така наречения Широк център, ограден от големите булеварди. Така се получава, че имот от източната страна на бул. "Източен" е с по-ниска данъчна оценка от същия имот от западната страна на същия булевард, макар да ги делят само 30 метра.

Ролята на администрацията е да анализира актуалната ситуация и да предложи на Общинския съвет справедливо зониране на имотите в града и нива на данъчните оценки, близки до пазарните. Това може да стане до края на година, за да бъде определящо за данъците на недвижимите имоти през 2021-ва. 

Въпросът е достатъчно важен, за да бъде подложен на обществено обсъждане и да се търси консенсус сред всички данъкоплатци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Мария--Антоанета

Мария--Антоанета

16.10.2020 | 21:29

Константинов,не говори глупости.Излагаш се на стари години.То хляб няма,той пасти иска.

Отговори
1 0
Петров

Петров

13.10.2020 | 09:18

Всичко ще поскъпне, ако се вдигнат ДО ! Такса смет, данък сгради и т.н. Този човек, този път се обърка сериозно! За 100 кв. офис плащам 100 на месец такса смет и данък сгради! / 1200 годишно /

Отговори
3 0
другар

другар

12.10.2020 | 15:54

Другарят Константинов май не живее в Пловдив. Данъчните оценки се формират по формула от Министерството на финансите. В данъчните служби само нанасят параметрите на сградите. Ако се вдигнат данъчните оценки веднага ще се вдигнат всички данъци и такси, които общината събира не само от фирмите, но и от гражданите. Нима данъците в Пловдив са ниски? Това ли казва другаря Константинов?Такса битови отпадъци се определя на база промил от данъчната оценка.Засега това е единствения критерий за гражданите.Нека те да кажат ниски ли са данъците или са високи.Приканвам го да отиде на общественото обсъждане на бюджетаь да стане и да каже, Дами и господа, данъците са ниски, предлагам да се вдигнат данъчните оценки и да се изравнят с пазарните цени. Пазарните цени днес са едни, а утре други, другарю Константинов, определя ги пазара. Не може пазара да казва на държавата какви да са данъчните оценски.

Отговори
4 0
Пенчев

Пенчев

12.10.2020 | 13:24

Константинов тука не е прав. Икономиката на Пловдив не предполага вдигане на данъците, доходите тук са ниски, пазарът на труда е сериозно стагнирал. Няма логика да се вдигат данъците. Те са достатъчно високи и несъбираеми и в момента. Умната политика е обратната - намаляване на данъците по време на криза, за да се подпомогне икономическия кръг. Както правеше навремето Славчо Атанасов. Хем събираше над 90 процента данъците, хем се живееше по-леко, хем икономиката не се препъна в кризата. Ама кой да слуша?!? Освен това, Зико с тия заеми наистина ще доведе до вдигане на данъците, при това голямо. И просто ще фалира общината.

Отговори
3 1
Де го чукаш, де се пука!

Де го чукаш, де се пука!

12.10.2020 | 12:09

Тоя май се е здушил с кмета и му вдига топката за да вдигне данъците! Само че не отчитат ниския праг на търпимост на хората, които изнемогват и са безработни във връзка с кризата с КОВИД! А пенсионерите, които по дефолт са социално слаби и тези работещите бедни, какво ще правят? Ще излязат на улицата драги другарю и ще ви пометат като тайфун!

Отговори
7 1
Батко

Батко

12.10.2020 | 09:56

Как ще са ниски, ве, алоу!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?