Следвайте ни

Политолог: Президентът тласна протеста към провокации и после се скри

viber icon

ДОЦ. АНТОНИЙ ГЪЛЪБОВ

Очаквам покрай вота на недоверие срещу кабинета да има усилия за радикализиране на протестите. Ще се търсят опити чрез всякакви агитки да бъде конфронтирана полицията. Този тип политтехнолози (в Русия така се наричат)  от т. нар. "отровно трио"  Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков търсят максимален ефект на разрушение. Затова, ако протестът бъде поведен от тях, най-вероятно ще бъдем свидетели на опити за провокации. Големият въпрос е, че нямаме отговорно поведение от страна на президента Румен Радев, тъй като той тласна протеста в тази посока, той суфлира тези послания, след което се оттегли и не носи отговорност за хората, който са на улицата.

Това е абсолютно недопустимо поведение

Проблемът е и в това, че самият протест не успява да се консолидира около определени послания.

При очакваното отхвърляне на вота на недоверие към кабинета днес сигурно ще бъде търсен опит за ескалация. България обаче е парламентарна република и трябва да се случи това, което е решил парламентът. 

Вече видяхме ниското качество на подготовка на този вот и колко несериозно е аргументиран. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представя нещата по един начин, а Красимир Янков, който е писал аргументацията, по друг. На практика БСП използва дебата за вота като част от вътрешнопредизборната си кампания. Това е жалка гледка.

Вотът със сигурност ще е неуспешен, защото БСП и ДПС ще останат сами. Воля е срещу президента и срещу протестите, така че вероятно те ще гласуват „въздържал“ се.

ins_sub: заявката на управляващото мнозинство е за много дълбока реформа на правителството.

Това означава, че тя няма да се свежда само до министерски оставки. Предстои един много труден период - цялостно пренареждане на икономика и публични политики. Една сериозна реформа на кабинета може да означава преразпределение на вицепремиери, обединяване на министерства и създаване на нови.

Ако все пак се стигне до оставка на това правителство, то в парламента ще има същото управляващо мнозинство на ГЕРБ и Обединени патриоти - една динамична, сложна, трудна коалиция. Версии от типа на експертно правителство са противоконституционни, защото някой трябва да носи отговорност. Докато президентът Радев дезертира от отговорностите си, Бойко Борисов достатъчно пъти е показвал, че е готов да отстоява държавния интерес. В името на това той би могъл да се оттегли. Големият въпрос е, че някой трябва да носи отговорност за следващо правителство, а това не може да се случи на площада, както каза Радев. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

партиен политилог

партиен политилог

23.07.2020 | 14:08

Президентът е избран с пряко гласуване, за разлика от управляваща ни клика, която се самоназначава!

Отговори
0 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?