2374

Политикът в Пловдив - кмет или пълен анонимник

Тактиката на ГЕРБ - "Тотев  forever", в БСП си търсят доброволец за лидер, малките местни проекти обират каймака, а за новите играчи няма материал

Идват избори и партиите стягат редиците за поредната решителна битка - едни с надеждата, че пак ще дърпат конците в държавата, други - с мисълта за оцеляване. Най-вероятно големите играчи отново ще си дадат лидерски сблъсък в Пловдив. По традиция листите под тепетата водят знаковите фигури на отделните партии. На последния вот миналата есен челно под тепетата се удариха Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и парламентарният лъв на ИТН Тошко Йорданов. Миналата година късмета си в Пловдив пробва и Корнелия Нинова.

Дали обаче това се случва заради важността на града, или просто в Пловдив няма качествен политически материал? 

По-скоро второто.

Анкета на "Марица" показа, че пловдивските политици са пълни анонимници, ако не са били кметове. Проучването на терен и по телефона установи, че градоначалникът Здравко Димитров и предшествениците му Иван Тотев и Славчо Атанасов продължават да са най-популярните политически фигури под тепетата.  Един от десет успява да уцели името на някой местен лидер на голяма партия, като обикновено това е областният координатор на ГЕРБ Иван Тотев. Дори рейтингът на известния със силната си мажоритарна подкрепа в Пловдив Славчо Атанасов вече се поизтърква, след като бившият кмет и депутат обяви оттеглянето си от политиката миналата пролет. Стига се дори до куриози, от които се раждат вицове. Като този действителен случай, в който на въпроса кой пловдивски политик харесвате най-много, възрастна дама отговаря:

Е, как? Славчо Чомаков  

За партиите и тази есен ще е изключително трудно да напишат качествени листи за неизбежния извънреден вот. От ГЕРБ са лесни. Те залагат твърдо на принципа  "Тотев  forever", когато става дума за градската организация. За водач на листата в Пловдив също няма спор - мястото е запазено за Бойко Борисов. След него, както обичаше да се изразява бившият премиер, и магаре да сложа, ще го изберат. Въпросът за ГЕРБ обаче този път е на живот и смърт. Затова е много важно колко точно от дългоухите ще успее да издърпа в парламента лидерът, защото напоследък резултатите на партията под тепетата не са никак добри. 

Червена пустиня

Бяха времена, когато БСП вкарваше по трима депутати от Пловдив. На последните избори социалистите удариха дъното, като вкараха едва един народен представител от града. Заради братоубийствената война между клановете на Нинова и Гергов под тепетата не е изключено наесен БСП да бъде изпреварена от роднините по русофилска линия от "Възраждане". Опасността  ще доведе до това червените да си търсят доброволец за водач на листата. Защото никой не иска да го бият на нула. А при сегашната ситуация в БСП - Пловдив нито един социалист от града в следващия парламент е съвсем възможен сценарий. 

Промяната на крилете на Кирил и Асен

От "Продължаваме промяната" все така не намират време да се захванат сериозно с изграждането на силна местна структура. И явно пак ще разчитат харизмата на Кирил Петков и Асен Василев да изтегли пловдивската листа, независимо какво пише в нея. В структурата на ИТН пък (ако изобщо вече съществува такава) явно вече са разбрали, че танцът е бил за едно лято, и едва ли ще се намерят местни мераклии, които да се наредят зад Тошко Йорданов наесен.  

След като пловдивската адвокатка Елена Гунчева напусна "Възраждане" с кърваво писмо, за Костадин Костадинов също ще е трудно да намери водач под тепетата, ако не му пристане някой бивш негов колега от ВМРО, изпаднал от разпределението на парсата във войводската чета. 

Местната ДБ - в добра форма

На пръв поглед листата си с популярни градски личности най-лесно би трябвало да подредят от "Демократична България". Местната организация изглежда в добра форма, а и на национално ниво коалицията трупа точки с амбицията да състави правителство в рамките на 47-ия парламент с третия мандат, което изглежда като отговорно поведение. Младите десни в Пловдив играят добре и на терен в Общинския съвет, и в социалните мрежи, което би трябвало да им гарантира добър резултат под тепетата. Ако не бъдат изядени от "Промяната" на национално ниво и гласовете им в 16-и МИР да отидат на вятъра.   

В Пловдив има и една друга особеност. Градът от години се слави със силните си местни проекти, които обират каймака на изкушените от политическа слава. Този феномен оставя новите играчи без качествен материал и те са принудени да спускат на парламентарни избори в Пловдив парашутисти или да разчитат на абсолютни дебютанти.  

Всички останали вече са употребени от Столетницата, СДС, царя или ГЕРБ.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?