Следвайте ни

Здравко Димитров - 100 дни под приятелски огън

viber icon

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев се държи така, сякаш си има личен кметски наместник. Ако новият градоначалник не се еманципира до броени месеци, моделът на управление от предишните два мандата няма как да бъде демонтиран.

Автор: Александър Константинов

Първите сто дни на новото градско ръководство отлетяха в кадрови кадрили и умуване над бюджета. В отчета си кметът Здравко Димитров, естествено, посочи първите успехи, колкото и скромни да са на фона на общите очаквания. Пред гражданите премълча най-тежкия проблем в началото на своето управление - непрекъснатия приятелски огън, на който е подложен.  

В същото време бившият кмет и сегашен партиен ръководител на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев системно, публично и доста шумно критикува своя наследник и неговия екип. Тотев не харесва стила на Димитров. Не одобрява смяната на ръководители от средно ниво в Общината. Тотев е такъв - има избирателна памет и във времето се научи да манипулира. И сега услужливо за себе си забравя, че сам се хвалеше как в първите 3 месеца на първия си мандат е сменил 600 души.  Тотев продължава с удобното за себе си тълкуване на фактите и препоръчва на новия кмет да намали администрацията в Общината, отново забравяйки, че самият той увеличи персонала с почти 1000 души за два мандата, като заплатите на половината новоназначени се осигуряват от местните приходи.

Тотев настоява новият кмет да повиши данъците,

макар той самият да пропусна 8 важни години за регулиране на  приходната политика на Общината. Бившият кмет твърди, че новият екип няма качествени идеи в градостроителството, но премълчава, че сам го прати в порочния кръг от задължения и договори, които подписа в последния момент от мандата си. Атаката на Тотев е системна, а внушението, което се търси, е просто - аз съм най-добрият и всичко след мен е провал.  Парадоксално е, че официалната опозиция на БСП е много по-пасивна в своите критики към управляващите.

Странно е, че кметът Здравко Димитров не влиза в диалог с критикуващия го партиен лидер - нито му отвръща, нито се съгласява с тезите на Тотев. В десетината интервюта на г-н Тотев имаше конкретни критики, но на тях нямаше отговори. Едва в последните дни Димитров обясни, че бившият вече ръководител на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев - близък на Тотев, го е атакувал от втория ден на мандата за грехове, натрупани от неговия предшественик. Поначало много от назначените през последните години ръководители на държавни и общински структури се изживяват повече и като партийни номенклатурчици, а не като истински мениджъри. Повечето от тях са от приятелския кръг на бившия кмет, а там се преплитат много бизнес интереси.  Може би затова новият кмет на Пловдив търпи стоически непрекъснатите атаки от различни посоки. Най-странна бе тази от районните кметове, които от кротки агнета по времето на г-н Тотев изведнъж станаха супер активни и смели управленци. В бюджетите на районите тази година няма никаква промяна спрямо миналата. Но тогава никой не протестираше и не даваше интервюта в медиите, че

градоначалникът го гази и не му дава пари,

за да реализира идеите си. Напротив, ако се направи точен анализ на бюджетите, ще се види, че сега средствата за районите са значително повече в сравнение с 2019 година. Целият шум обаче има друга цел и най-вероятно тя е да се покаже „кой кара влака”.  Пасивната позиция на г-н Димитров не може да продължава още дълго време, ако не иска действително да се превърне в марионетка на бившия кмет, който явно не може да се примири, че вече е само партиен апаратчик и няма отношение към местната власт, защото времената на срастване на партията и държавата отдавна са отминали. 

Истинската победа в сблъсъка на управленски идеи може да се извоюва само на полето на развитието на Пловдив. В историята на града остават само кметовете, които са развили градската инфраструктура. Никой не знае колко чиновници е изхранвала Общината преди 85 години, но всички помнят кмета Божидар Здравков, който е насадил хиляди дървета на тепетата и е започнал да строи градската канализация.

В тази връзка много странно ми прозвуча откровението на г-жа Амелия Гешева, сега зам.-министър на културата, че когато тя поела ОИ "Старинен Пловдив”, там работели 22 души, а сега новият директор г-н Богомил Грозев ще действа с цели 80. Това не е повод за гордост, напротив. Защото заплатите на допълнителните 60 чиновници всяка година изяждат строителството на една нова детска градина или квартален парк. В същото време

с армията от служители Старият град не е цъфнал и вързал.  

Днес на Пловдив, както и на цяла България е необходима дълбока административна реформа и тя засяга както броя на чиновниците, така и техните професионални и административни умения. Инструментите за такава реформа са много - видеонаблюдение вместо пазачи по улиците, автомати за таксуване вместо инкасатори,  окрупняване на общински предприятия и оптимизация на административния персонал и още много похвати.

Ако г-н Димитров успее да направи необходимата оптимизация и върне персонала в Общината на нивото от времената преди Иван Тотев, ще има допълнително 20 млн. лв. годишно за инвестиции. За четири години мандат това са 80 млн. лв., а с тези пари може да се направи много. Тогава ще е ясно кой управлява града и кой се опитва да властва с нечестни хватки на чужд гръб. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

polkmjn

polkmjn

04.03.2020 | 22:33

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0
опустошения около Гарата

опустошения около Гарата

25.02.2020 | 18:27

НАСТОЯВАМ НЕОТЛОЖНО КОНСТАНТИНОВ ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПО ВЪПРОСА ЗА "ПОДЛЕЗ" ПОД ГАРАТА ЗА ТРАФИК ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА === С КОЙТО СЕ ОПУСТОШАВА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ ПРЕД ГАРАТА С ИЗКОПИ, РАМПИ, СТРАХОТИИ И ПИКАЛНИЦИ, КАКТО И ОТТАТЪК РЕЛСИТЕ. ===А? ЛИНК отказва да публикува, виж днешна първа страница!

Отговори
1 0
глуповат "кмет"

глуповат "кмет"

24.02.2020 | 18:05

Мозъклията с баскетболната главица МИКРОцефална си е ...глуповат, той не случайно се е забарикадирал за десетина "зам"-ове дано нещо свършат, щото той самият не е в час. Статията на А.К. отново е отлична, браво на Марица! Особено за Ам. Гешевата "специалистка" дето се гордее с 80 глави заплатаджии за ЦЪФВАНЕ и ВРЪЗВАНЕ на Стария Пловдив, мутрифициран още от НАЧО ДИКТАТУРАТА на Пролетариата.

Отговори
1 0
Автора

Автора

23.02.2020 | 10:47

" И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни ( Йоан 8:32)

Отговори
0 0
съвет от  доброжелател

съвет от доброжелател

22.02.2020 | 11:12

Константинов , не се излагай на стари години.Досега хората те уважават , но още няколко такива статии и ще си в канала. Не се бъркай във вътрешната война в ГЕРБ.Това е една хидра с две глави. Нека се самоизяждат и най- после да оттърват Пловдив от присъствието си, за да могат пловдивчани отново да живеят по добре.

Отговори
4 3
Тотю

Тотю

22.02.2020 | 07:36

К. У. Р.

Отговори
2 0
Тотю

Тотю

22.02.2020 | 07:36

https://tse2.mm.bing.net/th?id=OGC.2b234ff0ed7e4b09555c5a0fc1e0b2ac&pid=Api&rurl=https%3a%2f%2fmedia.giphy.com%2fmedia%2fAqItGN3ZYI6J2%2fgiphy-downsized-large.gif&ehk=qn9pMKDbdwtDlfTAolQcEOwKxNQriZWzeippq2cWbeo%3d

Отговори
0 0
Пловдивчани

Пловдивчани

21.02.2020 | 21:58

Кво ме интересува кой кой е предал???, Зико да се взема в ръце и да покаже че може да бъде кмет иначе историята ще го запомни като мекушав и неспособен.

Отговори
3 1
Георги

Георги

21.02.2020 | 20:10

Скоро ще има битка за Пловдив.

Отговори
2 1
Господин Пенчев

Господин Пенчев

21.02.2020 | 19:27

Кви сто дни, ве, герберасти, разказахте му играта на тоя град ве! Ама си отивате, дойде ви коледата и на вас! Единият мегакрадец, клептоман, зули и докато спи, другият умен като галош, алчен и той да краде, ама дори не знае как да го направи. А и двамата безкнижници, нулева култура, една книга не са прочели. Зикито поне "История на баскетбола" да беше прелистил. А другия поне първата част на "Винету", като вожда си, да беше подържал поне в ръце за малко. Крадливи и мизерни лумпени! Изплувахте като гнусна пяна от най-ниските редици на БКП. Всичките сте бивши комунистчета, партийни номенклатурки - леля Менда и мама Роза, станали партийни секретари на низовите партийни организации, дотолкова им стигнали силичките. Жалки нагаждачи, неспособни и некадърни. С една единствена цел - кражба. И за да не ви личи некадърността, се заобиколихте с още по-некадърни и от вас. Последните политически варвари сте вие, нещастници с еничарски комплекс. Но краят ви идва с огромна сила и нищо не можете да направите, освен да гледате ужаса право в очите. Бурята съвсем скоро ще ви помете и след като се изчисти от вас, България ще тръгне напред и нагоре.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?