Следвайте ни

Политиците са ни скъпи

Каквото и да ти говорят партийните лидери по време на избори, знай, че става дума за едни пари

viber icon

Автор Светозар Гледачев

В последните 2 хилядолетия няма човешки или обществени отношения, в които да не е намесена икономиката. Разбирайте - парите. Не вярвате ли? А питали ли сте се, защо павечето богати хора са обичани и имат много приятели? А скромните обикновено са самотни и подритвани от съдбата? 

Същото е и при политиците. Успешните сред тях  отдавна са се превърнали в търговци, окупирали храма на демокрацията. В България идват поредните избори, а те са еманация на икономическите отношения.  На тях се представят икономическите интереси в най-изострена им и явна форма. Какво значи? Ами това е въпросът за „баницата“.  Преди време Ахмед Доган каза една чиста истина по въпроса кой разпределя парчетата и всички го намразиха до гроб. Така е в историята. Вестоносецът на лошите новини го убиват. Кое обаче не е вярно? Че не той разпределя баницата или че няма баница за разпределяне? Въпрос с предизвестен отговор. Всичко е вярно.  

Каква е цялата истина?

Нито Доган, нито някой друг е най-големият и основен разпределител на обществените средства. Това е занимание на цялата политическа класа по света.  Едва ли е останал българин, който да вярва, че политикът е честен  човек, изпълнен с отговорност към нацията и народа си, който иска да защити интереса на всеки отделен гражданин и на обществото като цяло.  Че по цели нощи не  може да заспи от терзания как да ни помогне да заживеем по-добре. Ако оптимизмът, че има такива политици, все още ви държи, вероятно сте останал в детството и вярвате в „добрия стар вълк“. Такъв няма. Така съществува светът и това не е нещо лошо. Егоизмът е двигателя на прогреса. 

В изборно време обаче вълците смянат своята кожа. Нрава си, естествено, не. Те винаги лъжат, но го правят най-шумно по време на избори! Защо ли? За да бъдат избрани. Това обикновено става с предизборни обещания, оформени като управленски програми. Печели този, който обещае най-много невъзможни неща на най-многолюдната част от населението. Защото тя има най-голяма тежест при гласуването. „Умните“, които не се хващат на лъжите, обикновено не ходят до урните.  Във всяка държава най-лесно се лъжат най-бедните и неуките. И накрая именно те избират политиците. 

По експертна оценка ресурсът, с който разполагат политиците, за да обслужват собствените си интереси и тези на своите „спонсори“, е между 10 до 30 милиарда лева годишно. Формира се от лобистки хонорари за създаването на определени закони и наредби, проценти от печелившите по обществени поръчки, от директен политически рекет, от покровителство над сивия сектор, контрабандата и криминалния контингент. Естествено, тук в разпределянето на порциите участват и представители на съдебната власт. 

Нека да помечтаем. Ако Вие разпределяте държавния бюджет, ще заделите ли някой лев за себе си, за приятели, за партията, за любовницата и за хората, които да Ви подкрепят? Не? Нито стотинка? Хайде бе! На света не се е родил политик, който да е изключнение от правилото, най-вероятно и Вие няма да сте първият. Въпросът е в мярката, защото отдавна е известно – дозата прави отровата. 

Колко от обществените средства изтичат в сметките на политиците под формата на корупция зависи не от личните качества на политиците, а от степента на демокрация и правов ред в съответната държава. 

Добри ли са те в България? 

Не. И в това е проблемът. Затова трябва да гласуваме на 4 април, за да станат българските  демокрация е правов ред по-добри. А не за онзи, който казва, че ще ни нахрани най-добре.  Той лъже.  Истината е, че ние го храним със своя труд,  данъците си и изборните гласове.  

Изборите са времето, в което политиците разпределят порциите. Докато се държим като свидетели на голямото плюскане и се задоволяваме с „трохите“, няма как да стигнем до основното ястие. 

Мислете, преди да гласувате, за да не ни излизат все по-скъпо политиците, а ние да ставаме все по-бедни.

 

Корупцията е причина за бедността 

Според доклад към Европейския Парламент  България губи заради сивия сектор всяка година над 11 милиарда евро или 14% от БВП. Ако течът спре и парите стигнат до хората, то всеки българин ще получи по 1561 Евро или 3053 лева. 

Сумата е 20 пъти повече от бюджета на полицията; 6 пъти повече от парите за образование; 2.4 пъти повече от разходите за възрастните хора; 360 пъти повече от парите по заетост; почти 2 пъти повече от всички социални разходи и т.н.  И това е нещо, което се вижда отвън. А корупцията е като айсберг, по-голямата и част е невидима. 

И това са преките загуби, а другите, от не създаване на нов БВП, на повече бизнес, на по-високи заплати....трябва да умножим но 10. В този смисъл не трябва да лекуваме бедността, а корупцията. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Статукво

Статукво

13.04.2021 | 10:50

“Храни депутат да те лъже.”

Отговори
3 0
Гласувайте с разума си, не със сърцето

Гласувайте с разума си, не със сърцето

02.04.2021 | 15:30

!00% ВЯРНО ! Няма по-добър начин да замаскираш лъжата, отколкото да я обвиеш в емоционалният поток на истината

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?