Следвайте ни

Политически сеир за евровота, а дебат?  

Компроматните войни, отвращават и малкото избиратели, които ще отидат до урните на 26 май

За основните играчи на политическата ни  сцена предстоящите евроизбори ще са като война, няма съмнение в това. Вотът е  репетиция за местните избори на есен и парламентарните догодина. Компроматният сеир се вихри с пълна сила обаче.То не са герберски апартаменти, не са червени палати за милиони, в листите даже има обвиняема в пране на пари. Представяте ли си какво чудо ще е наесен. Кирлива риза скрита няма да остане. Но до есен има време...

Преди да започне същинската предизборна кампания,  в нашата анкета Ви попитахме  „Какви депутати да пратим в европарламента?“  с ясното съзнание, че от този вот не интересуват поне 1/3 от избирателите. Много от тях не се чувстват европейци, а за хората в европарламента знаят единствето, че вземат едни големи пари.

Показват го и резултатите от анкетата ни. 52.3 на сто от участвалите в нея, са посочили, че когото и да пратим, отива там за многото пари.

16.1 на сто категорично заявяват, че изборите не ги интересуват и няма да гласуват.

26.8 на сто обаче искат да изпратят там нови хора, които да променят ЕС. За 4.6 % сегашните ни представители в Брюксел добре си вършат работата.

Тези 31.4 процента на заинтересованите може да се промят нагоре или надолу, тъй като същинската битка предстои. Въпросът е битка на идеи ли ще види избирателят или зрелища. Ако ще гледа сеири още по- големи от вихрещите се в момента, той просто ще забрави,че има избори в неделя,  26 май. Резултатът ще е, че българите, които ще си направят труда да отидат до урните никак няма да са много.  Защото това са избори за поликата на ЕС, бъдещето му, нашето в него, за проблемите с мигрантите, които го променят, двойните стандарти и различните скорости, а не за това колко корумпирани и нахъсани да се излагат са  родните политици. Избирателят знае колко струват, всички се овлажват от властта,не че нормално, но той нещо друго се надявада види.  

Работата на мераклиите  за големите заплати в европарламента,е различна от това да плюят опоненти. Кандидатите трябва да убедят българите ще си заслужава да гласуват, тъй като си  струва да сме част от ЕС. В парламента наистина решават бъдещето ни и това на децата ни.  В сложно управлявания ЕС, Европейският парламент е единствената институция, която се избира пряко от гражданите. Затова е важно какви 17 българи ще пратим там. Такива, които мислят за бъдещето, за нови политики, за по- добър живот или такива, които ще развяват и от тамошната висока трибуна мръсно бельо, за да покажат, че нещо правят.

 

 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?