Следвайте ни

Поклон, Маестро Левиев!

viber icon

В дългата си и изключително успешна кариера на сцената Милчо Левиев е получил достатъчно поклони и награди. И на него обаче му се наложи да преглътне горчивия хап, изпитвайки на собствен гръб жестокия товар на максимата, че никой не е пророк в собствената си страна. Още повече, ако тя се нарича България, а човекът е с огромен талант, признат по целия свят. Съвсем лошо става, когато градът е Пловдив, а кметът - Иван Тотев. Тук успелите не ги долюбваме много. Както сам Левиев казва в интервю за „Марица“, освен силно развита организирана престъпност, у нас си имаме и грижливо отгледана организирана посредственост. Именно тя властва в града, като задава тона в политиката, икономиката и културата.

С отворено писмо до кмета Иван Тотев големият музикант обяви, че се отказва от почетното си гражданство.

Уточни, че не се отказва от почетното място, което има в сърцата на изкушените от изкуството пловдивчани, а от свитъка и медала, дадени му от непочтената администрация. Направи го, защото отказа да бъде част от блатото на посредствеността, в което от години затъва конформисткото пловдивско артобщество.

Поклон, Маестро!

Дано повече хора разберат смисъла на това, което направихте! Не става дума за кмета. Той няма да ви разбере. Няма да ви разбере и заместникът му с ресор "Култура", нито пък чиновниците от фондация "Пловдив 2019". Няма да ви разберат и обичайните заподозрени от ведомствения интелектуален и културен елит на Пловдив, които от години се въртят около общинската софра, обирайки от земята падналите трохи.

 
Дано ви разберат обаче онези млади пловдивски творци, които днес тръгват по трънливия, но вълнуващ път на изкуството и духовността!

За тях Вашият нравствен зов има смисъл.

За другите сте като онзи Ботев, на когото Георги Марков написа в едно друго писмо: „Ти не им беше нужен. Беше им нужно името ти. Никой от тях никога не се е интересувал от тебе, малцина са се опитали да те разберат...“.

От тези, които те разбират:

Поклон, Маестро!

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?