71

Подлезът на Водната палата като Рубикон

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

 

Критиките към кмета Здравко Димитров и екипа му нарастват лавинообразно с напредването на мандата. В интерес на истината трябва да кажем, че на градоначалника се падна трудно кметуване - влезе в кабинета на 11 ноември 2019-а, а от 13 март 2020-а България влезе в извънредното положение с COVID-19, под знака на което мина година и половина. Почти през цялата 2021-ва пък България беше без редовно правителство, а тази започна по възможно най-лошия начин - с война. В следващите месеци приоритетите на света и Европа ще са съвсем други и едва ли някой в момента мисли за оперативните програми, на които Пловдив толкова много се надява, за да решава сложните проблеми с инфраструктура, транспорт, зелени площи и качеството на въздуха и водата. 

Всичко това не оправдава кмета за неизпълнените обещания и факта, че

г-н Здравко Димитров е в много и различни зависимости.  

Влязъл в управлението без собствена група в местния парламент, градоначалникът стана заложник на твърде много интереси в опита да осигури подкрепа за политиката си. 

Най-лошото е, че над кмета стои неговият партиен секретар. За разлика от Иван Тотев, който имаше късмета в 7 години от двата си мандата да управлява града в пълен унисон с доминираната от ГЕРБ централна власт, на Здравко Димитров бързо се наложи да стане кмет в опозиция на силните на деня. И вместо да получава подкрепа от своите, той редовно е обект на приятелски огън.  Всички белези на тази студена война са налице - непрекъснатите обструкции на общинските съветници от мнозинството, обединеното непокорство на районите кметове и обтягането на връзките с партийното ръководство.

Жертва на тази политика вече станаха двама заместници на Здравко Димитров

- Илия Кирчев и арх. Невена Балчева. Сега на дузпата е заложен Пламен Райчев. Досега екип​ът на Димитров е изготвил два проекта за бюджет на града -2020 г. и 2021 г. И при двата се направиха опити да се увеличи финансирането, т.е. влиянието на районите кметове за сметка на общинския кмет.  Сега предстои да се представи третият - за 2022 година. Във всеки мандат третата година е най-важната. Тя определя политиката, която ще се реализира през последната година на мандата преди следващите местни избори. Целта е последната година да бъде със силен финал на завършени обекти и поводи за предизборен пиар и фанфари. Затова е толкова важен бюджетът за 2022 г.

В този смисъл съвсем не е случайна пресконференцията на 28 февруари, дадени от тримата депутати на ГЕРБ, водени от г-н Иван Тотев. На нея категорично беше заявено, че

има само един център на властта в Пловдив и той се оглавява от партийния лидер.

Поводи има много, но в центъра на битката е подлезът на Водната палата. Проектите за този транспортен възел са още от 2010 година. Имаше варианти и с надлез, но аргументите в полза на подлеза надделяха.  Г-н  Тотев обаче е последователен привърженик на хоризонталните решения. Негова заслуга са кръговите на ул. "Богомил", до Водната палата и северно от Адата. Изграждането на транспортен възел на две нива на кръстовището  на бул. "Марица-юг" ще покаже, че колелото там е грешка. Затова г-н Тотев толкова ревниво пази това известно на всички в Пловдив колело.

В битката за власт са позволени всички средства. Включително и търсенето на подкрепа от спортните ултраси. Явно се забравя, че

37-те милиона за строителството на стадионите на Ботев и Локомотив бяха издействани от г-н Димитров 

и г-н Тотев няма никакви заслуги за тях. Неговото „творение” е спортната зала Колодрума, която струваше на държавата 50 млн. лв. при първоначално заявени от самия него 25 млн. лв.  Сега Тотев нарочно предлага да се вземат парите от подлеза и да се пренасочат към стадионите. Той е хитър играч и отлично знае, че Фондът на фондовете не финансира такива проекти. Затова и плувният басейн "Младост" бе изключен от списъка с обекти за финансиране с общинския заем. Г-н Тотев обаче настоя публично предвидените средства за транспортния подлез да бъдат пренасочени към строителството на стадионите с ясната идея, че това е невъзможно. На всичко отгоре има приключила процедура по ЗОП и избраният строител е готов да подпише договор при цени, които вече са прекрасни за Общината. Целта явно е не да се осигурят пари за завършването на стадиона, а просто да се блокира този важен за града проект. В тази интрига беше привлечен и партийният лидер Бойко Борисов, който явно не разбра играта на местния партиен секретар.  

През цялото време кметът Димитров избираше тихата дипломация, избягвайки прекия конфликт. Пожертва двама заместник-кметове, които по закон сам би трябвало да си избира. Сега е настъпил момент​ът да избере дали да премине Рубикон и да продължи по начертаната от него стратегия за използване на заема от 40 млн. лв., или да се огъне и да наведе послушно глава, трупайки в пасивите си още едно неизпълнено обещание. 

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?