Следвайте ни

По-високи заплати за чиновниците при реформирана администрация

Нищо не е по-лесно от това да харчиш обществени средства, защото те сякаш нямат собственик

Славчо Атанасов, народен представител от „Обединени патриоти“ и кмет на Пловдив в мандат (2007-2011):

По принцип подкрепям увеличението на парите за общинските служители. Убеден съм, че между тях има добри професионалисти, които заслужават финансов стимул. Дори по-висок -  защо 10, както иска г-н Тотев - дайте им 15 процента увеличение. Но заедно с това направете така, че да имате една добре реформирана и работеща администрация.  

А в Пловдив за 7 години не се случи нито една реформа в общинската структура. Единственото, което се прави, е да се откриват нови щатове за партийни назначения. Липсата на каквито и да било реформи доведе до сериозно снижаване на административния капацитет на община Пловдив,

което е видно на всички нива. Особено там, където администрацията има пряк досег с пловдивчани.  И съответно, доверието на нашите съграждани към работата на служителите е много слабо. Точно тук г-н Тотев е голям длъжник най-напред към пловдивските граждани и след това към собствените си служители.

Разходете се из кварталите на Пловдив и поговорете с хората. Ще чуете наистина тежки думи за работата на „Градини и паркове“, на „Чистота“, на „Общинска охрана“, на „Паркиране и репатриране“. Ще чуете тежки думи за ремонта на уличното осветление и почистването на шахтите, за възможностите за паркиране и пътния хаос.

Според повечето ни съграждани  комуналните общински предприятия системно не си вършат работата.

Това споделят почти всички, които са имали някакъв досег с администрацията. Хората с горчивина и болка разказват за това в приемната ми на народен представител и търсят помощ срещу администрацията, когато тя е бездушна.  

Отново ще повторя  - в никакъв случай не поставям всички общински служители под един знаменател. Хора има всякакви, но като човек, който е бил години администратор, твърдя, че тонът в работата на кметския екип и администрацията се задава от кмета. Администрацията на Пловдив се нуждае от сериозна програма за пълна реорганизация на общинските предприятия, изчистване на кухите и неефективни структури, които поемат много средства, без да вършат никаква работа. След това е задължителна и реформа в самата администрация както в централната община, така и по районите. Категоричен съм, че има много „въздух за обиране“. Което не е учудващо, защото администрацията бе подменена почти на сто процента от сегашното управление. А един добър общинар се изгражда с години.  

Аз например в моя мандат работих със служители още от времето на Томасян и Гърневски, не си позволих да размахвам партийна метла в общината, защото знам цената на добрия администратор. Както виждаме сега обаче, слабостите на екипа се трупат върху главата на кмета. Но и на пловдивчани също. Така че няма място за повече компромиси.

Ако г-н Тотев предложи на Общинския съвет една адекватна структурна реформа на общината, съветниците на Патриотичния фронт ще го подкрепят в искането му за увеличение на възнагражденията.  Защото ще е принципно. Другото се съдържа в думите на един от най-успешните президенти на САЩ, два пъти държавен глава -Калвин Кулидж: „Нищо не е по-лесно от това да харчиш обществени пари. Те сякаш нямат собственик. Изкушението да ги повериш на някого е неустоимо“.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?