Следвайте ни

Пловдивските депутати на стратегически места в залата Тошко Йорданов на първия ред, Манол Пейков - на последния

viber icon

Пловдивските депутати в по-предишния парламент бяха обвинявани, че са се скрили толкова успешно в по-задните редици, че никой не ги е забелязал четири години. Дори закачливо ги наричаха "групата на фикусите".

Сега обаче представителите на града и областта са видимо активни още на старта на това Народно събрание. Не отсъстват от заседания. И играят сериозна роля в тях, забеляза репортер на "Марица". 

В 46-ия парламент залата е разделена на три корпуса по широчина. В дясната част (гледано от трибуната) са хората на ДБ и Слави. В средата са събрани враговете ИБГНИ и ГЕРБ. В лявата част заедно седят ДПС и БСП.

Залата има и друго разделение - по дължина. Първият корпус е съставен от 7 реда, а за втория са отделени пет.

Въпреки че партийните лидери и остриета заемат първия ред, не трябва да бъдат подценявани последните два.

Там се спотайват някои от "най-едрите риби"

Този път Пловдив има лидер на група. Разбира се, това е Тошко Йорданов от ИТН, който не само седи на първия ред, но е сред активните оратори на трибуната. Често там присяда и пловдивчанинът Станислав Балабанов, който обаче влезе от ловешкия избирателен регион.

Другото известно лице на Слави, избрано от Пловдив, е световният шампион по шах Антоанета Стефанова, която се закле едва вчера, защото имаше ангажименти на турнир в чужбина.

Хората на "Демократична България" предпочитат задния блок на дясната страна. Издателят Манол Пейков е седнал на последния ред, без да се притеснява, че буквално на метър зад него са десетки камери, фотографи и журналисти. Т.е. винаги могат да щракнат какво търсиш в телефона, а повярвайте, всички депутати цъкат мощно по време на заседанията.

Три места пред него, или на първата редица във втория блок, е Ивайло Старибратов.

Мария Капон заема втора редица в центъра,

точно зад лидера на групата на ИБГНИ - Мая Манолова. До нея седи Арман Бабикян. На четвърти ред, зад Капон, е ситуиран Румен Йончев, съпартиец от Пловдив-област.

Втора позиция за Пловдив и в групата на ГЕРБ. Радо Чолаков заема мястото зад Томислав Дончев. До пловдивския юрист и бизнесмен седи бившият министър Деница Сачева, като двамата са сочени сред новите фаворити на Бойко Борисов.

Дани Каназирева, избрана от областта, е чак на шести ред. До нея е друга нова звезда на ГЕРБ - Роси Кирова от Видин, която се прочу, като „изневери“ на Слави с Борисов. Пред двете са се скупчили цял букет бивши министри.

Бившият кмет на Пловдив

Иван Тотев е избрал място в задната част на парламента.

Но територийката не е за подценяване. Точно пред него на първа линия (макар и втора зона) са прочутият д-р Лъчо Иванов, вече бившето острие Димитър Главчев и новото такова Маноил Манев. До Тотев седи шефът на младежкото ГЕРБ в Пловдив - Пенчо Малинов, дебютант в парламента.

Втори ред за Пловдив-област има и в БСП. Там седи Веска Ненчева, дамата от Карлово.

Интересното е, че част от „едрите риби“ в БСП са окупирали втората зона, която в тази половина на парламента е почти празна. Там нашироко са се разположили пловдивските депутати Манол Генов и проф. Иво Христов. В една компания са с Румен Гечев и Петър Кънев, все имена, които говорят достатъчно не само в политиката.

На четвърти ред е Танер Али, който изненадващо проби в Пловдив-град от името на ДПС. Едрият мъж прави впечатление с неуморните совалки напред-назад из целия парламент. На първото заседание тази седмица го нямаше Рамадан Аталай. Един от доайените на ДПС иначе предпочита стаята на групата. Депутатът от Пловдив-област е един от уважаваните хора в групата на Движението.

В краткия предишен парламент пловдивчани вече дадоха заявка да са чест гост на трибуната. Каназирева, Пейков, Тошко Йорданов, разбира се, бяха сред най-активните по темите.

Сега най-интересното предстои. Не е тайна, че партийната дисциплина разпределя на депутатите ресорите, по които да дебатират. Предстои да видим на кои фронтове ще бъдат пратени представителите на Пловдив-град и Пловдив-област.

Един от тях ни подшушна, че това разделение не е съвсем справедливо, но някак си оцелява от времето на Иван Костов. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Над.уп.ени ...

Над.уп.ени ...

01.08.2021 | 17:31

Объркахте израза пловдивските депутати с пловдивските ду.петати!! Иначе илюстрацията с Каназирева е правилна най дашната ду.петатка....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?