Следвайте ни

Пловдивските абсурди: 150 млн. за спортни обекти и нито едно ново училище

viber icon

Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

В продължение на 12 години една и съща политическа сила управлява държавата и общината. Времето е достатъчно дълго, за да може тази ГЕРБ да реализира приоритетите си. За Пловдив най-важният явно е спортът. В зали, стадиони и други съоръжения за тези 12 години са инвестирани над 150 милиона, без да броим частните вложения. 

Абсурдното е, че при всичките похарчени пари в Пловдив няма нито един стадион или зала за пред света, а големите очаквания, че тук за различни международни турнири и първенства ще идват хиляди състезатели и фенове, което всяка година ще носи големи финансови инжекции за местния бизнес, така и си остават химера. По принцип възвръщаемостта  в подобни обекти трябва да е много по-висока в сравнение с инвестициите в пътна инфраструктура, но в Пловдив това не се случва. Напротив, повечето обекти реализират приходи, с които не могат да покрият издръжката си и амортизационните отчисления, да не говорим за печалби.  

С малки изключения новите спортни обекти в Пловдив са изградени с държавна помощ.  

Къде през годините бяха насочени финансовите подаръци за Пловдив от правителството?

Въпреки че като основен приоритет е обявено образованието, парите са насочени основно в спорта. За спортната зала "Колодрума" са изхарчени 50 млн. лв. от правителството и 10 млн. лв. от Общината. Над 3 милиона е държавната помощ за спортната зала на Пловдивския университет. За стадионите "Ботев" и "Локомотив", които не са готови и не е ясно кой и кога ще успее да отреже лентите, правителството отпусна 37 млн. лв. Така държавната помощ надхвърля 90 млн. лв. До момента Общината е инвестирала над 15 милиона (10 милиона за "Колодрума" и близо 5 за зала "Дунав"), а  и предстои да осигури други 30 милиона  за завършването на Колежа и Лаута и изграждането на помощна зала на "Колодрума", която е задължителна, за да има там големи състезания, но бе спестена на първия етап. В сметката не влизат обещаните преди повече от 10 години втори гребен канал, за който бе направена първа копка лично от председателя на МОК Томас Бах в компанията на бившия спортен министър Красен Кралев, и плувен басейн с олимпийски размери. Според разчетите двата обекта ще излязат по над 12 млн. лв. и така общите инвестиции ще надхвърлят 160 милиона. Освен това с частни средства през последните години бяха изградени зала С.И.Л.А., тенис комплексите на "Атаро Клима" и фамилия Пиронкови, както и базата на "Стоянстрой". 

В същото време състезателите, които ще използват тези обекти, са не повече от 1000, а феновете - не повече от десетина хиляди. Интересът към спорта в Пловдив намаляна драстично и за Олимпиадата в Токио ударихме дъното с едва четирима участници. Ако не броим волейболната "Марица", баскетболния "Академик" и футболните клубове, професионалните спортисти, които си вадят хляба като състезатели в различни дисциплини под тепетата, едва надхвърлят пръстите на двете ръце.  

Инвестициите в средното образование - кръгла нула 

В същото време в Пловдив учат над 40 000 деца. През последните 30 години обаче в града не е построена нито една нова училищна сграда. Всички знаят за проблемите с базите на Математическата и Хуманитарната гимназия. В една сграда учат децата от две училища с разлика от над 10 години във възрастта. За нова база на Математическата гимназия се обещава от 12 години, но накрая решението явно ще е извеждането на децата от ОУ "Драган Манчов" и преустройство на съществуващата сграда.

За нова гимназия бяха необходими не повече от 15 млн. лв., но нито едно от правителствата на ГЕРБ не ги намери, въпреки че през всичките години кметовете на Пловдив бяха от същата партия. 

Иначе в изборни времена образованието е приоритет за всички партии. Да, децата не гласуват и това е може би причината никой да не им обръща сериозно внимание. Те няма да отидат да „пият кафе” пред общината и няма да рекетират кмета или министър-председателя.

Сега „някой” им обещава нови таблети?! Проблемът е, че те нямат нормални кабинети, лаборатории и класни стаи, за да получат „черешката на тортата” под формата на таблети.

Всяка година хиляди талантливи деца отиват да учат в чужбина и никога не се връщат. Това е най-голямата трагедия на България, която продължава да подарява на други държави своя най-ценен капитал. 

Иначе Слави Трифонов, който е призован за новия спасител на нацията, има голямо уважение към завършилите в чужбина. Ами да направи така, че талантите ни да избуяват и в нашите училища. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Чери

Чери

29.07.2021 | 12:40

Ако не бяха строили стадиони и зали , тогава пък щяхте да казвате защо не са строени . Другари , държавата има нужда от всичко , а не само вашите те прищявки . Вие Другари винаги ще бъдите контра на всичко , защото имате комплекси , които никога ня да бъдат избити , казват се комунизъм / Сталинизъм .

Отговори
2 2
Чет

Чет

29.07.2021 | 12:26

Другаркии другари , защо виждате само до носа си . Не само за спорта , иградени са детцки градини, училища , пътища , метро , три магистрали , Пловдив Асеновград .помните , или бързо забравихте , какъв беше пътя . А Пловдив Коматево , където паветата подскачаха и ставаха ями . Толкова ли помните ? Лошо , идете на лекар . Между другото при Др . Орешарски песията ми беше 230лв. сега е 380лв. а искат да ми я правят на 340 лв.Нещо да кажите . Поговорката я знаете : Когато фактите говорят , боговете ,какво? Мълчат . Но комунистите са атеисти и на тя неможе да им затвориш устите .

Отговори
2 2
Сик

Сик

19.07.2021 | 19:53

Мутри и физкултурници просвета развиват ли ? Не, само спорт.

Отговори
7 3
ПКП

ПКП

19.07.2021 | 19:00

Терена определен за Математическата гимназия зад СОС е обещал на известния бизнесмен Г Г затова общински съветници от БСП гласуваха за заема.

Отговори
5 2
"РТЦ" Радиото да освободи УЧИЛИЩЕТО (и Клуба!)

"РТЦ" Радиото да освободи УЧИЛИЩЕТО (и Клуба!)

19.07.2021 | 18:33

Докато лигльото =несменяем щото Чичов= Стоянов се хлъзга по най-малкото съпротивление с измислени почини, с отживялото от 19-ти век килийно МЕНТЕsorry и се разписва вече колко години ту като Образовател (!?!) ту като Колтурист, ту като ...Космонавт? Та сега ето инж. Ал. К. да му отстоява Каузата за пропъдените ученици...

Отговори
2 2
"РТЦ" Радиото да освободи УЧИЛИЩЕТО (и Клуба!)

"РТЦ" Радиото да освободи УЧИЛИЩЕТО (и Клуба!)

19.07.2021 | 18:13

Съвършено непотребното в 2021 пловдивско "радио" =нито им слушаме радиоточките, нито им гледаме ТаЛаВИЗИЯТА ф епохата на Кабел и Интернет!= следва да уволни заплатаджиите и да възвърне отличната училищна сграда със Салон и жилище за Байчото. Също както впрочем и елегантната постройка отнета ор Гражданския Културен Клуб. Също както и да отстрани ИДИОцКИТЕ АНТЕНИ от Сахата (кой къде им 'фаща "сигнала" бе, майни, откога не сте виждали ТВ Антена да стърчи???) и то до дъно, до чисто, до скалата! А що се отнася до статията на инж. Ал. К. = поредното ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ в десятката! Властелините флиртуват с ритнитопковците защото те са КРЕСЛИВИ

Отговори
5 1
Иванка

Иванка

19.07.2021 | 17:37

Алоу д-р Константинов и вся остальная....., как ще коментирате следната новина - "АПИ удари спирачка на всички пътни ремонти около Пловдив".

Отговори
2 4
Ибанке мари,

Ибанке мари,

19.07.2021 | 17:53

Ибанка е дежурната недоебана ГЕРБава заплатаджийка. ПРЕСТАРАВА СЕ ЗА ПРЕМИАЛНИТЕ: НЕ Й СЕ ИЗПЛЪЗВА ПОВОД!

Отговори
6 1
FARAON

FARAON

19.07.2021 | 15:37

ЖИВОТНИ, АБЕ ЗАЩО В НИТО ЕДНО УЧИЛИЩЕ НЯМА АСАНСЬОР? КАК ДА СЕ КАЧВАТ ПО СТЪЛНИТЕ СА КАТИ, БОЛНИ... ? ЗАЩО БЕ, ЖИВОТНИ !!!

Отговори
1 2
ТЪПЧО:  защото е забранено!

ТЪПЧО: защото е забранено!

19.07.2021 | 17:50

БДС (Бълг. Държ. Стандарт) забранява застрашителни електро-механични съоръжения в български детски заведения / училища. ОПАСНО Е, БЕ БУДАЛА! Айде сега 'оди да се друсаш!

Отговори
4 0
До Иванка

До Иванка

19.07.2021 | 13:00

Зико назначи над 10 души ПР и друти специалисти в общината, които се грижат за неговият имидж. Явно Иванка е една от тях. Констинатинов е бил зам. кмет през периода 2008 -2011 година и това са повече от 10 години. Никой вече не се интересува от това време. Сега е времето на чистката на калинките и колорадските бръмбари. Има инсенциктиди за такива вредни насекоми и служебният кабинет ги използва. В община Пловдив е направо епидемия от такива насекоми и трябва да се използват най силните препарати. Препоръчвам 100% уволнения на всички назначени след 2012 година.

Отговори
8 3
Иванка

Иванка

19.07.2021 | 10:11

Д-р Константинов, интересувам се как самият Вие сте се справили в качеството си на зам.кмет по Стопанската дейност или няма смисъл, защото по Ваше време Пловдив бе в незавидно положение! Идеята на коментарът ми е първо да направите критичен самоанализ на дейността си и едва тогава да си позволявате критики към Екип справил много по-добре от Вас! Бъдете здрав!

Отговори
5 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?