Пловдив твърде често пита "Колко ще ни даде държавата"

Не е добре за икономиката, когато в един регион най-големият работодател е кметът

Ние, експертите от Съюза на икономистите, искаме да отправим най-доброжелателно предупреждение към местната администрация на Пловдив за назряващи неблагоприятни процеси. В сравнение с други региони, които са съпоставими с Пловдив, тук нещата не вървят добре. Има реален риск градът да прихване синдрома, известен в икономиката "Изгубено десетилетие". Все още има време да се вземат мерки. 

По ключовия показател "БВП на глава от населението Пловдив  и областта се нареждат на непрестижното седмо място в страната. По отношение на преките чуждестранни инвестиции на човек тук се падат по 1972 евро при средно за страната от 3000 евро (цифрите се отнасят към края на 2012 г.). В над 50 общини в Българи усвоените средства от европейки програми са под 100 лева на глава през 2013 година. Сред тях се нареждат областните центрове Пловдив и Кюстендил. И до днес трудно си обяснявам факта, че средни и малки общини като Попово усвоят по 70 милиона на година европейски средства, а община Гълъбово е с най-много. Възниква проблем -

къде е Пловдив и с кого се сравнява.

За да бъдем честни, трябва да кажем, че моделът на развитие на Пловдив е контрастен. Имаме добри показатели като инфраструктура и околна среда, но наред с това имаме изоставане в социално-икономическа област. Защо се получава така? Според нас поради факта, че в Пловдив се разчита най-много на спонтанните местни инициативи и на националните трансфери. Твърде често тук се задава въпросът „Колко ще вземем от държавния бюджет”. Но трябва да се има предвид, че в това отношение често настъпват сериозни сривове. Спомнете си само периода 2012-2014 година. Политическата нестабилност в страната е сериозна причина. Тези трусове и сътресения би трябвало да се отнасят към малки общини, които нямат собствен ресурс и инфраструктура. Би трябвало Пловдив да има резервни варианти. Но нашето мнение е, че тук не се правят стратегии и програми, които да са ресурсно обезпечени, перспективни и съобразени със спецификата на региона и града. Подобно нещо не забелязваме за съжаление.

След анализа идентифицирахме три риска в сферата на публичните финанси на Пловдив -

свърхзадлъжнялост, отблъскване на инвеститори и административна неефективност.

Да поговорим по първата точка - размер на дълга като процент от собствени приходи и изравнителна субсидия на общината. Сравняваме Пловдив с Варна и Бургас. През 2012 г. в Бургас дългът е бил 6.41% от собствените приходи. Пловдив е стартирал с 42 процента, а Варна с 62%. По план за 2015 година Бургас показва увеличение и отива на 36%, но продължава да бъде два пъти под равнището на Пловдив, което скача на 66.28%. А Варна намалява почти наполовина показателя. Затова препоръчваме като много добър модела на Варна. На администрацията там ще  бъде много по-лесно да си плаща дълговете, отколкото на администрацията в Пловдив, която навлиза в опасна зона.Специално сме препоръчали на общинското ръководство в града на тепетата да проучи модела на Варна.

Относно липсата на инвеститорите вече отчетохме, че Пловдив съвсем не е на челните места. Защо? Честно казано нямаме отговор. Имаме само хипотези. За България знаем. Системни изследвания показват, че неефективното правосъдие, корупцията и бюрокрацията пъдят инвеститорите. А отнасят ли се тези фактори за Пловдив? Не можем да сме сигурно, но вероятно - да. Тук забелязваме и още един проблем, парадоксален при това. От една страна, казваме, че искаме повече инвестиции. Те от своя страна отварят работни места, което означава, че се засилва търсенето на кадри. Колеги са изчислили, че само в областта на техническите и инженерните специалности на Пловдив му липсват 5000 квалифицирани кадри. И че вече има инвеститори, които по тази причина свиват дейността си, или стоят известно време и после бягат, тъй като не могат да намерят персонал. Това означава, че високотехнологичната икономика, зелената икономика, тази, която носи висока добавена стойност, тук няма шанс.

В Пловдив при по-малко от половин милион души население имаме

9611 заети служещи, които зависят от общината

С една дума кметът е най-големият работодател. Да вземем например съпоставима община от ЕС и сравним колко души обслужва един чиновник. Аз си направих труда миналата година да сравня две средни общини - Трявна и Динам, Белгия. И в двете живеят около 10 000 души. В Трявна заетите в администрацията са 120 души, в Динам - 12 души. Възниква въпросът ефективна ли е администрацията. Това впрочем важи за цяла България. Данните на Министерство на финансите показват, че между 40 и 52 процента от общинските бюджети отиват за издръжка на чиновници и други общински служители.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
elena

elena

04.04.2015 | 09:25

ГЕРБ ПЛОВДИВ СА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ЗЛОТО

Отговори
0 0
dran

dran

04.04.2015 | 09:24

A нали тотев сам си призна, че всеки изпаднал гербер го прибира в общината. Така без работа се оказаха изгонените специалисти, а на всяко освободено от тях место се назначаваха по 2-3 членове на герб. Така сега се стигна до тази страховита цифра. Пловдивчани не ходят да гласуват, но общинските служители заедно със семейство и приятели ходят. Така се стига и до високия процент за тях на избори. Вярвам че на тези местни избори пловдивчани ще излезнат да гласуват и ще променят нещата в полза на хората. Много е важно и какви кандидати ще се появят. Дано се появи сериозен, отговорен и честен човек. Аз все още вярвам в чудеса.

Отговори
0 0
Cobra

Cobra

03.04.2015 | 19:58

Макар и ляв , професора прави много точен икономически анализ на общината, като показва слабите места на управление. Не става въпрос дали е Тотев или друг в момента , но продължавайки такъв тип управление Пловдив не го чака добро. Необходима е смяна на икономическото мислене на управление

Отговори
0 0
вода

вода

03.04.2015 | 17:43

аве той и Маминия е инж. ама е гола вода

Отговори
0 0
ана

ана

03.04.2015 | 17:41

мамин тъпото фалира града,как ще го изтраем още 7м.,да си дава ОСТАВКАТА

Отговори
0 0
iliq

iliq

03.04.2015 | 17:37

професора е умен човек и знае какво говори ,той глупости не казва,но намеква много ясно ,че това управление на пловдив е гола вода и за пловдивчани ще ства все по труден живота

Отговори
0 0
rosen

rosen

03.04.2015 | 17:32

ТЪПАЦИТЕ ОТ ГЕРБ ПЪРВО ДА ПРОЧЕТАТ ХУБАВО СТАТИЯТА И ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ПЪК ПОСЛЕ АКО НЕЩО НЕ Е ВЯРНО ДА НАПИШАТ АМА ТО ВЯРНО

Отговори
0 0
nadeyda

nadeyda

03.04.2015 | 15:33

Aз вярвам в пловдивчани, че този път ще излезнат масово да гласуват и Пловдив ще тръгне напред. Не може да си затваряме очите и да се правим, че не виждаме какво става от страх да не останем без работа. Достатъчно понесохме. Време е да покажем, че сме хора с достойнство, а не жалки роби. Омръзна ми да ме правят на будала разни алчни кариеристи излъчени от партии. Който не става за нищо, но е безумно алчен и амбициозен тръгва с някоя партия, цитира наизустени идеали, докопва се до властта, забогатява много бързо и започва да си вярва, че е велик, че хората му са длъжни и едва ли не трябва да му целуват краката. Дори да сбъркаме в избора си, можем да го поправим. Варна ни дадоха пример как. Искам ново лице.

Отговори
0 0
Пенчев

Пенчев

03.04.2015 | 13:27

Митко е прав за Петков, но пък Петков е прав за състоянието на общината и за това, че Тотев четири години, освен да краде от парите на хората, нищо свястно не направи.

Отговори
0 0
Митко

Митко

03.04.2015 | 12:21

Петков цял живот не хвана работа - вечно е председател на нещо.\nКолкото и ненужно де е това нещо, той си получава заплатата и има бюро на което да чете вестника всичко платено от нас - на които дава акъл през медиите два, три пъти в годината.

Отговори
0 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”