Следвайте ни

Пловдив ще строи градски магистрали, ама друг път

viber icon

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ,
БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ПЛОВДИВ

Всеки 9 от 10 лева в местния бюджет, осигуряван от данъкоплатците, отива за заплати на администрацията и издръжка на общинските предприятия 

Средата на октомври е време за анализи и важни решения, които трябва да вземе кметът на Пловдив. Вече са известни отчетните данни за деветте месеца, а сега е времето за подготовката на бюджета за следващата година. От данните за деветмесечието може да се прогнозира как ще завърши текущата бюджетна година, а това е базата за планиране на следващата.

Какво показват официалните данни на общината?

Изпълнението на бюджета е 218 млн. лв. при план за годината 395 млн. лв. Показателно е, че тази сума точно съвпада с отчетената през 2019 г. Добрата новина е, че въпреки кризата с Ковид-19 няма рязък спад. 

Лошата е, че септември е вторият пореден месец, в който разходите превишават приходите с почти 10 млн. лв. Разликата е покрита от натрупаните през първото полугодие резерви, но те вече са на дъното. В сметките за местни дейности вече няма пари. В разходите за месеца парите за персонал и издръжка са 89% от всички разходи, като продължава тенденцията за увеличаване на техния относителен дял. В края на годината той ще надхвърли 90%. Само разходите за трудови възнаграждения са се увеличили с 21 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.  В същото време капиталовите разходи са едва 16 млн. лв. при план 71 млн. лв. и никаква перспектива за увеличение. Субсидиите за транспорт, култура, спорт и т.н. запазват нивата от 2019 година и са между 5 и 7% от общите разходи.

Положението със собствените приходи продължава да бъде сложно. Изпълнението за деветте месеца е 100 млн.лв., при план за годината от 159 млн.лв. Запазва се разликата спрямо същия период от 2019 г. от минус 5 млн. лв. В тази връзка е проблематично дори достигането на миналогодишния резултат от 136 млн. лв.

Несъбраните общински приходи са 19 млн. лв., което не е прецедент. През минали периоди тази сума е била и над 20 млн. лв. Несъбраните приходи от наеми са 8 млн. лв., като поне 50% от тях вече са несъбираеми. По-интересна е сумата от несъбрани публични общински приходи, която е 9 млн. лв. За съжаление в отчета няма точни данни, колко от тях са от несъбрани данъци, колко от такси и други приходи. Няма и анализ на длъжниците - физически и юридически лица. Опитът от предишни периоди показва, че почти 2/3 от несъбраните приходи се дължат от фирмите. Все пак изводът е, че няма големи резерви в тези длъжници. Ако общината успее да си прибере половината от тези пари, ще увеличи приходите с 4-5 млн. лв., което не решава проблема. Решението е - структурна реформа в данъчната политика, но за това се иска сериозна подкрепа и мотивация. В противен случай Пловдив ще строи градските си магистрали, ама друг път. 

Единствено държавните трансфери показват значителен ръст. За деветте месеца са преведени 142 млн. лв., а това е с 22 млн. лв. повече от 2019 г. От тях 20 млн. лв. стоят в сметките на общината, а другите 122 млн. лв. са покрили разходи. В отчета няма данни, колко от тях са целеви - за капиталови разходи, но в края на годината винаги има по-големи разходи. Проблемът е, че собствените приходи са само 41% от всички приходи - 242 млн. лв. В този смисъл Общината става все по-зависима от държавния бюджет, а държавата навлиза в турбулентен период, което прави ситуацията много несигурна.  

Общото впечатление за досегашната работа на администрацията е за пасивност и отлагане на трудните решения, както бе и в двата мандата на предишния кмет. Времето на такава политика обаче свършва, защото свършват и ресурсите. Предстои да се приеме бюджет 2021 година, а там с изкуствено завишени собствени приходи нищо няма да се реши. В тригодишата прогноза, приета от Общински съвет, е предвидена сумата от 164 млн. лв. за 2021 година. В текущите резултати от 2020-а нищо не предполага достигането на такава сума догодина. В икономиката няма място за „скокове” без реални структурни промени в данъчната политика. Останалото е живот на ръба на фалита и обещания за „светлото бъдеще”, материализирано в компютърни анимации на бъдещи проекти.

Всеки сам избира какъв живот иска да живее.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Ех, Тотев, Тотев, драги ми Нали

Ех, Тотев, Тотев, драги ми Нали

20.10.2020 | 16:37

Какви избори бълнуваш, ве, Ванка - Нали, ти беше толкова зле, че никой в Пловдив не те смяташе за кмет доли. Хората те наричаха назначен от София кметски наместник. Един крадлив и паднал на колене колониален чиновник, това беше ти. Къде ще се сравняваш със Славчо Атанасов, той беше управленец, държавник, истински кмет на този град. Не се спираше пред нищо в името на хората и Пловдив. А ти беше една трепереща мишка. Крадеше и със задника си, даже когато спиш. Мижи турка си, Иване-Нали. Както и да се изживяваш по форумите под чуждо име, няма да ти помогне. Иди се лекувай, има добри психиатри в Пловдив.

Отговори
5 0
Иван Тотев вилнее пиян по форума с прякора Нали

Иван Тотев вилнее пиян по форума с прякора Нали

20.10.2020 | 16:32

Бившият вече градоначалник Тотев се е размечтал на пияна глава, че отново ще се срещне на изборите със Славчо Атанасов и излива във форума пиянските си видения под тролското име Нали и сънува победа от 72 процента. Ех, мечти безплатни. Добре че бяха Цецо Кумецо и леля Мента да му уреждат изборите тука, че нямаше и 5 хиляди гласа да върже. И трепереха по цяла нощ дали ще успеят да фалшифицират резултата, та едва, едва го докарваха до половин процент разлика. Накрая толкова се оля от кражби и глупости, че се наложи Бойко да го откаже от третия мандат, защото всички бяха писнали от него, особено бизнесмените, та чак майка му Роза се отказа да гласува за него и тръгна да се разбира зад гърба му със Славчо, че да може малко бизнесът да се съвземе от рекета, който Тотев им налагаше. Пълен смях е Маминото, за резил на целия град - да се натряскаш и да пишеш глупости по форумите под чуждото име Нали. Поне имай доблест и мъжество и излез с истинското си име, то и без това всички знаят, че си ти. Плондир.

Отговори
5 0
полк. Ставрев

полк. Ставрев

20.10.2020 | 16:18

Ха, Налито пак е тука. Здрасти, Иване. Като гледам, пак си забол големия си нос в белия прах. Прекаляваш, момче. Губиш разсъдък вече. Какви 72 процента на избори сънуваш тш срещу Славчо Атанасов. Че ти с цялата финансова и политическа мощ на ГЕРБ, с помощта на Гергов, Каназирева, Кунева, Титюци, Бидони, Търевци, всичките цигани от махалите и подправянето на изборните протоколи, дето и по телевизията го гледахме заснето едно към едно, ти пак едва до половин процент разлика на балотажа стигаш срещу Славчо, бе. Че ако играта беше честна, той и в момента щеше да е кмет, а за теб никой нямаше да е чувал, щеше още да носиш куфари в хотела на майка ти. Крайно време е кошмарите ти от Атанасов малко да ги обуздаеш и да се държиш като възрастен и сериозен мъж, какъвто всъщност не си, но все пак етикетът го изисква. Спри пиенето и дрогата и се стегни, Нали, Ванка! Аре!

Отговори
5 0
Пенчев

Пенчев

20.10.2020 | 16:12

Оооо, г-н Тотев, добре дошъл отново като трола Нали! Спри да се излагаш, ве, майна. Два мандата изпълняваше длъжността кмет на най-великия български град. Може ли да си толкова смотан. То бива комплекси от Славчо Атанасов да избиваш, ама то като твойто никъде няма, бе. Пропи се, алкохолик стана, започна магистралки да смъркаш от кошмари заради Славчо. Аре, стегни се, вече не си кмет, стига си треперил. Целият град знае, че като се напиеш и насмъркаш в бара на Империал, вадиш телефона и почваш да дращиш по форума под името Нали. Информацията е от свидетели първа ръка. Колкото и да се кършиш, като Славчо не можеш да бъдеш. Ти два мандата не можа да постигнеш това, което той направи за 4 години, без нито един лев от държавата и без нито един заем. Даже ти остави 30 милиона жива пара в касата. А ти какво направи, нито една инфраструктура като хората, полуремонти на полубулеварди, че ги направи плавателни даже, 100 милиона са дълговете в момента на града, от некадърност и алчност провали най-важните проекти на Пловдив, които пак Славчо ти направи. Е, ясно е защо му завиждаш и защо го мразиш, никога няма да го стигнеш, но дребната ти душица може поне да се примири с това. Стига си се излагал да дращиш по форумите, Нали-Иван Тотев. Защото срамиш не само себе си, а и Пловдив. Все пак кмет си бил. Малко поне трябва да си на ниво понякога.

Отговори
5 0
До трола. Нали.  Всъщност мамин тотю

До трола. Нали. Всъщност мамин тотю

20.10.2020 | 16:01

ММАМИН,10г.,все Славчо ти в устата.Ама нов такъв сблъсък не виждам,защото дотогава отдавна ще си при бай Ставри ,а там черните манавски бахури те чакат с нетърпение.Кви избори вече за тебе,кви пет лева.Ще се казваш ванчето тотева .Не разбра ли мисир ,че чадъра ти падна.Големите само чакат да минат изборите март и ти си първият забит в панделата.Стягай си отсега задника,че на пещера ще заприлича.

Отговори
5 0
Нали

Нали

19.10.2020 | 16:51

Поредната, изсмукана от пръстите статия! Искам на следващите избори Славчо срещу Тотев! Още от сега го прогнозирам: Тотев, 72 процента на балотажа, Атанасов 27 процента, с клизма от мангалите! Ще има да ви се смея на коментарити, хаха!

Отговори
5 5
ХУНТА

ХУНТА

19.10.2020 | 13:07

И какво се случва...Пловдивчани бачкат за издръжка на раздутата администрация която обслужва хунтата и гласува чинно за хунтата.Единствената държава в Европа която все още няма действаща Електронна си-ма и електронно управление в Европа сме България.И не стига че Пловдив е града с най високите данъци в България еми вече дори не можем да им покрием и разходите на калинките назначени от БКП ГЕРБ хунтата...Из.роди

Отговори
13 2
Петко

Петко

19.10.2020 | 12:54

Жестоко. След такъв анализ отивам и се самолинчувам. Да ама не. Гербаджията е гьонсурат.

Отговори
8 3
Тони

Тони

19.10.2020 | 12:19

Ами съкратете ги тези калинки! Отидеш на гише и само една подава главата и те гледа в стил ,,Ко праиш тук?,, , а другите квачки вътре имитират работа. По районните кметства са цели династии на работа.

Отговори
12 2
Няма такъв град в Европа

Няма такъв град в Европа

19.10.2020 | 12:18

Какинките в общинската администрация, за какво друго ги пазят, освен гласове за Герб?!

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?